Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Σκάνδαλο υποκλοπών / Ομολογία βόμβα από ΕΥΠ – «Παρακολουθούσαμε Κουκάκη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο υποκλοπών / Ομολογία βόμβα από ΕΥΠ – «Παρακολουθούσαμε Κουκάκη»

Κινητό τηλέφωνο
Φωτογραφία αρχείου (PEXELS.COM)

Ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχτηκε ότι παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτης Κοντολέων κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είπε ότι αυτό έγινε «κατόπιν αιτήματος των ξένων υπηρεσιών».

Η ομολογία εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς ο Γιάννης Οικονόμου μέχρι τώρα ισχυριζόταν ότι επρόκειτο για παρακολούθηση «από ιδιώτη σε ιδιώτη». Μάλιστα σήμερα δήλωσε ότι «κατηγορηματικά ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και συνεπώς δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε επίσης η ομολογία ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πρόσφυγες, αλληλέγγυους και ΜΚΟ για λόγους «εθνικού συμφέροντος», φέρνοντας ως παράδειγμα τον λεγόμενο -κατά την κυβέρνηση – «υβριδικό πόλεμο» στον Έβρο και τη φωτιά στη Μυτιλήνη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ειπώθηκε από τις αρμόδιες αρχές ότι αδυνατούν να ελέγξουν τα παράνομα λογισμικά που εντοπίστηκαν στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και σε άλλους δημοσιογράφους.

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση σημειώθηκε ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ο ενδιάμεσος που ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τα θέματα της ΕΥΠ.

Στη συνεδρίαση εκτός από τον διοικητή της ΕΥΠ, ήταν επίσης ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος καθώς και οι υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Έχετε μετατρέψει την ΕΥΠ σε ΚΥΠ

Άγριο σφυροκόπημα στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που συμμετείχαν στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. «Έχετε μετατρέψει την ΕΥΠ σε ΚΥΠ» σημείωσαν μεταξύ άλλων, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να τονίζει πως το ίδιο πρόσωπο που παρακολουθούσε τον Θανάση Κουκάκη επιχείρησε να παρακολουθήσει και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

 «Πώς αλλιώς εξηγείται ότι μόλις ο κ. Κουκάκης αντιλαμβάνεται πως παρακολουθείται, να διακόπτεται η νόμιμη παρακολούθησή του και να ξεκινά η παρακολούθηση μέσω Predator;» διερωτήθηκε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως Google, Meta και Citizen Lab τονίζουν ότι δεν υπάρχει προηγούμενο προμήθειας του εν λόγω προηγμένου λογισμικού από ιδιώτη, δείχνοντας έτσι προς την ΕΥΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL