Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Καύσωνας / Τα νεότερα στοιχεία του meteo - «Καμίνι» η Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καύσωνας / Τα νεότερα στοιχεία του meteo - «Καμίνι» η Αθήνα

Παραλία στον Άλιμο
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στα ύψη ανεβαίνει ο υδράργυρος τις επόμενες δέκα ημέρες, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 38–40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας έως και τουλάχιστον τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Αιτία της σταδιακής ανόδου της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων στην νότια/νοτιοανατολική Ευρώπη που θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία καθοδικών κινήσεων του ατμοσφαιρικού αέρα και κατά συνέπεια την θέρμανση του σε μεγάλο μέρος κυρίως της Βαλκανικής χερσονήσου.

Η σημαντική απόκλιση της θερμοκρασίας από τις κλιματικές τιμές διακρίνεται στο παρακάτω γράφημα που δείχνει την πορεία της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα πάνω από την Αττική σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων από το έδαφος, ένα επίπεδο που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της πορείας των αερίων μαζών πάνω από μια περιοχή.

Λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για την πρόγνωση πολλών ημερών, το meteo αναλύει ένα μεγάλο αριθμό προγνώσεων (80) οι οποίες παρέχονται από δυο μεγάλα διεθνή κέντρα προγνώσεων (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων και Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης). Διαπιστώθηκε ότι όλες τις μέρες έως το τέλος του Ιουλίου οι θερμοκρασίες (κόκκινα κουτιά) θα είναι πάνω έως πολύ πάνω από τις κλιματικές τιμές (μαύρη διακεκομμένη γραμμή).

Τέλος, σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία υψηλό θερμικό φορτίο αναμένεται ιδιαίτερα και στην Αθήνα, με τις θερμοκρασίες να εντάσσονται στην κατηγορία 0 το Σαββάτου 23/07, στην κατηγορία 1 την Κυριακή 24/07 και τη Δευτέρα 25/07, ενώ αναβάθμιση στην κατηγορία 2 αναμένεται για την Τρίτη 26/07, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών.

Το σύνολο των προγνώσεων για την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών στην Αθήνα παρουσιάζεται εδώ. Οι προγνώσεις ανανεώνονται καθημερινά και σχετικές προειδοποιήσεις παρέχονται στις προγνώσεις καιρού περιοχών της Αθήνας (π.χ. Αθήνα - Κέντρο).

Τέλος, το Αστεροσκοπείο Αθηνών επισημαίνει ότι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν και σε τμήματα της Κροατίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Αλβανίας και Βουλγαρίας όπου η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40-41 βαθμούς Κελσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL