Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.3°C21.3°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.5°C
4 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.5°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.6°C18.8°C
5 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C19.9°C
2 BF 45%
Φωτιά στην Πεντέλη / Εφιαλτική νύχτα - Κάηκαν σπίτια, στη μάχη και ο στρατός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά στην Πεντέλη / Εφιαλτική νύχτα - Κάηκαν σπίτια, στη μάχη και ο στρατός

Φωτιά στο Ντράφι
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης πάνω από τη Μονή Παντοκράτορος λίγα λεπτά μετά τις 5 απόγευμα της Τρίτης. Τουλάχιστον ένα σπίτι κάηκε στο Ντράφι, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης του Open Tv, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική, τέσσερα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Παράλληλα κάηκε ένα αυτοκίνητο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι αντιμέτωπες με δύο μέτωπα, το ένα που κινείται προς Ντράφι και άλλο ένα που κινείται νότια και δυτικά προς την περιοχή Καλλιθέα και Καλύβια Πεντέλης. Το έργο δυσκολεύουν οι δεκάδες εστίες και οι θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν τα 9 μποφόρ.

Φωτιά στο Ντράφι
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Εντολή εκκένωσης για προληπτικούς λόγους δόθηκε για το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης λίγο μετά τις 21:00. Στο νοσοκομείο ήταν 36 παιδιά και 19 άτομα προσωπικό που απομακρύνθηκαν. Μεταφέρθηκαν 21 παιδιά σε Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριάκου ενώ 15 πήραν εξιτήριο.

Φωτιά στο Ντράφι
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Περίπου στις 20.30 στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους σε Διώνη και Δασαμάρι να εκκενώσουν προς Παλλήνη.

Νωρίτερα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους στο Ντράφι να εκκενώσουν άμεσα προς Παλλήνη, ενώ αντίστοιχη εντολή εκκένωσης δόθηκε και στους κατοίκους της Ανθούσας. Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας καλεί τους κατοίκους να κινηθούν προς τον Γέρακα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πυροσβεστική συνολικά επιχειρούν 420 πυροσβέστες με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανόμενων των Ρουμάνων πυροσβεστών και 85 οχήματα. Παράλληλα η περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης έχουν κινητοποιηθεί εθελοντές πυροσβέστες και μεγάλος αριθμός υδροφόρων. Συνολικά έχουν κινητοποιηθεί πυροσβεστικές από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν μέχρι στιγμής με 2 ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και 2 τροχοφόρους Φορτωτές. Είναι σε 2ωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα.

Την ίδια ώρα, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή φτάνουν τα 8 μποφόρ.

https://www.youtube.com/watch?v=yLeFym0NxEQ

Στο μεταξύ, αισιοδοξία επικράτησε κοντά στα μεσάνυχτα στην περιοχή της Παλλήνης, με την κατάσβεση του βόρειου μετώπου της πυρκαγιάς - πίσω από το γήπεδο της Ανθούσας - και τον μερικό έλεγχο του δεύτερου μετώπου στη ρεματιά, το οποίο αναζωπυρώνεται συνεχώς από τον στροβιλισμό του ανέμου, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Αθανάσιος Ζούτσος.  

Ο κ. Ζούτσος εκφράζει την βεβαιότητα, ότι σύντομα θα τεθεί και αυτό υπό πλήρη έλεγχο, ενώ στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με εθελοντές και άνδρες του στρατού σε επιφυλακή. 

φωτιά Ντράφι
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Φωτιά σε αυτοκίνητο
(SCREENSHOT/OPENTV)

Νωρίτερα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας απέστειλε νωρίτερα μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη, καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Λόγω της πυρκαγιάς η αστυνομία προχώρησε στην διακοπή της κυκλοφορίας: Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του νοσοκομείου 414 έως τη θέση Άγιος Πέτρος. Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς το Ντράφι.

Φωτιά στην Πεντέλη
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)
φωτιά Διώνη
Φωκίωνας Αποστολόπουλος (Στιγμιότυπο από την περιοχή Διώνη)
φωτιά Διώνη
Φωκίωνας Αποστολόπουλος (Στιγμιότυπο από την περιοχή Διώνη)
Πυρκαγιά στην Πεντέλη
Η Παλιά Πεντελη από την οδό Ηρακλείτου

Οι καπνοί της μεγάλης φωτιάς στο Ντράφι φαίνονται και από τον Νέο Κόσμο στο κέντρο της Αθήνας.

Επιπλέον οι πυκνοί καπνοί φαίνονται και από τον Πειραιά

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ νωρίς το απόγευμα, δήλωσε ότι η περιοχή από την οποία ξεκίνησε η φωτιά είχε αναδασωθεί πριν τρία χρόνια.

Φωτιά στην Πεντέλη
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Από την πρώτη στιγμή ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, χαρακτήρισε την πυρκαγιά «επικίνδυνη».

Φωτιά στη Πεντέλη
Οι καπνοί όπως φαίνονται από τον Νέο Κόσμο

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι οι οποίοι έσπρωχναν τη φωτιά προς τα σπίτια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL