Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.6°C22.0°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.0°C
3 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
24.4°C27.0°C
4 BF 37%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
20.7°C22.9°C
2 BF 43%
Κολοβό το σύστημα εφημερίας, ακάλυπτοι οι πολίτες στα Επείγοντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κολοβό το σύστημα εφημερίας, ακάλυπτοι οι πολίτες στα Επείγοντα

131971717a.jpg

Ο θάνατος του 49χρονου Θ. Νεμουτιάνου έχει συγκλονίσει την αχαϊκή κοινωνία αλλά και έχει αναστατώσει το ίδιο το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».

Πήγε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης σε ένα μη εφημερεύον νοσοκομείο, μέσα στην πόλη, ερωτήθηκε από την νοσηλεύτρια βάρδιας για τα συμπτώματά του, δήλωσε «ψύξη», όπως του είχε πει νωρίτερα ένας ιδιώτης γιατρός, αλλά δεν κλήθηκε γιατρός των κλινικών να τον αξιολογήσει και να τον εξετάσει κι έτσι δεν αντιμετωπίστηκε επί τόπου αλλά παραπέμφθηκε στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με συνέπεια, μεταφερόμενος εκεί από συγγενικό του πρόσωπο, να εκπνεύσει καθ' οδόν, μέσα στο αυτοκίνητο!

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι κυρίως το... εξής ένα: Γιατί σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο να μην υπάρχει εφημερεύων γιατρός στο ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) του νοσοκομείου και τις ημέρες που δεν είναι σε γενική εφημερία, αλλά είναι προσπελάσιμο σε κάθε πολίτη ασθενή;

Ποιος θα αξιολογήσει, εκείνη την κρίσιμη στιγμή, τι γιατρό χρειάζεται αυτός ο άνθρωπος που υποστηρίζει πώς έχει «ψύξη» αλλά, απ' ό,τι αποδείχθηκε, είχε σε εξέλιξη, από τουλάχιστο 24ώρου, έμφραγμα του μυοκαρδίου;

Γυμνά από εφημερεύοντες

Πόσο ασφαλή, συνεπώς, μπορούν να θεωρούνται τα γυμνά από εφημερεύοντες γιατρούς νοσοκομεία μας;

Βιάστηκε να πει ο υπουργός Υγείας κ. Θ. Πλεύρης πώς το νοσοκομείο είχε στον πίνακα εφημερευόντων 70 γιατρούς.

Για του λόγου το αληθές και για ενημέρωση όλων, παραθέτω από τον πίνακα εφημερίας του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» τους εφημερεύοντες εκείνης της ημέρας σε ενεργό εφημερία, που, λόγω ειδικότητας, αν εκαλούντο, θα μπορούσαν να μεταβούν στο ΤΕΠ να αξιολογήσουν τα συμπτώματα του άτυχου ανθρώπου, αφήνοντας πίσω στην κλινική άλλους νοσηλευόμενους και βαρειά πάσχοντες.

ΤΕΠ: Ουδείς.

Αναισθησιολογικό: Ένας ειδικευμένος.

Καρδιολογικό: Ένας ειδικευόμενος κι ένας ειδικευμένος.

ΜΕΘ: Ένας ειδικευμένος.

Παθολογικό: Για δύο κλινικές και για την κλινική λοιμώξεων (Covid 19), δύο ειδικευόμενοι και σε μικτή εφημερία δύο ειδικευμένοι.

Πνευμονολογικό: Μία ειδικευμένη.

Σύνολο: Επτά!

Αυτοί είναι οι... «εβδομήντα (70) εφημερεύοντες» που, κατά τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, θα μπορούσαν να ειδοποιηθούν, όπως συνηθίζεται εθιμικά, από τη νοσηλεύτρια που έκανε βάρδια στο ΤΕΠ.

Μάλλον ο κ. υπουργός μπέρδεψε τα νούμερα και...«φούσκωσε τον λογαριασμό».

Το πρόβλημα παραμένει

Ο υπουργός Υγείας, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, παραίτησε τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Ηλία Θεοδωρόπουλο αλλά το πρόβλημα της μη κάλυψης του ΤΕΠ ΔΕΝ λύθηκε, δεν αντιμετωπίστηκε καθόλου, και έτσι το κενό εφημερεύοντος γιατρού παραμένει! Συνεπώς, μην αισιοδοξούμε πως δεν θα θρηνήσουμε στο μέλλον κι άλλον νεκρό, όσο το ΤΕΠ του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» δεν στελεχώνεται από εφημερεύοντα ιατρό και στις 17 ή 18 μη γενικές εφημερίες του κάθε μήνα, εφόσον δέχεται ασθενείς όλο το 24ωρο, κάθε μέρα, όλο τον χρόνο... Σε τρεις γιατρούς κάθε μήνα αναλογούν αυτές οι εφημερίες και το κόστος είναι μηδαμινό μπροστά στις ζωές ανθρώπων που θα μπορούν να σώσουν αυτοί οι γιατροί αλλά και στην εξυπηρέτηση που θα προσφέρουν στους πολίτες, μη επιβαρύνοντας ταυτόχρονα και τους εφημερεύοντες συναδέλφους τους στις κλινικές ή τα άλλα τμήματα (ΜΕΘ, χειρουργεία, μονάδες εμφραγμάτων) του νοσοκομείου.

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, μέλος τριμελούς Επιτροπής Ιατρών Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL