Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.4°C26.5°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.5°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
17.0°C21.0°C
1 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.8°C23.3°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.9°C21.8°C
0 BF 72%
Κάσος - Κάρπαθος / Τι λέει το υπουργείο Ναυτιλίας για το φιάσκο με το πλοίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάσος - Κάρπαθος / Τι λέει το υπουργείο Ναυτιλίας για το φιάσκο με το πλοίο

 Ε/Γ Ο/Γ OLYMPUS
πηγή φωτό seaspeedferries.gr

Με μία μέρα καθυστέρηση ενημέρωσε το υπουργείο Ναυτιλίας για τους λόγους που ακύρωσε το προκαθορισμένο δρομολόγιο για Κάσο και Κάρπαθο το πλοίο «Olympus», ενώ οχήματα και επιβάτες που είχαν ήδη επιβιβαστεί στο υπό κυπριακή σημαία πλοίο μεταφέρθηκαν στο νησί με άλλο πλοίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πλοίο δεν απέπλευσε στο πρώτο του ταξίδι, την Δευτέρα 11 Ιουλίου από τον Πειραιά καθώς κόπηκε κατά την επιθεώρηση από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Πλοίων του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων και οι επιβάτες, που βρίσκονταν ήδη στο καράβι, αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν, καθώς το δρομολόγιο ματαιώθηκε.

Ο καθυστερημένος έλεγχος λίγο πριν το πλοίο αναχωρήσει, που προσπαθεί να δικαιολογήσει ανεπιτυχώς το υπουργείο Ναυτιλίας, βρήκε σημαντικά προβλήματα με αποτέλεσμα να επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου μέχρι την αποκατάστασή τους. Το υπουργείο ωστόσο παραμένει έκθετο γιατί χρειάστηκε ο έλεγχος λίγο πριν ξεκινήσει το πλοίο και ενώ έχουν επιβιβαστεί σε αυτό επιβάτες και οχήματα.

Αναλυτικά η  ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας:

«Η εταιρεία ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε. (πλοιοκτήτρια εταιρεία του Ε/Γ – Ο/Γ OLYMPUS) συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις άγονες  δρομολογιακές γραμμές  α. ΘΗΡΑ – ΣΗΤΕΙΑ- ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ - ΧΑΛΚΗ – ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων από Πειραιά, β. ΣΗΤΕΙΑ – ΚΑΣΟΣ – ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ – ΧΑΛΚΗ-ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, σε συνέχεια δρομολογίων  ΠΕΙΡΑΙΑ - ΜΗΛΟΥ – ΘΗΡΑΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με δυνατότητα προσέγγισης σε ενδιάμεσους λιμένες και γ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΣΗΤΕΙΑ - ΚΑΣΟΣ - ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙ –ΧΑΛΚΗ - ΡΟΔΟΣ και επιστροφή, όπου το τμήμα ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΣΗΤΕΙΑ δεν επιδοτείται, καθώς και  δ. ΠΕΙΡΑΙΑΣ ή ΛΑΥΡΙΟ – ΘΗΡΑ – ΑΝΑΦΗ και επιστροφή, με μισθούμενο τμήμα: ΘΗΡΑ - ΑΝΑΦΗ  και επιστροφή.

Μετά την άσκηση προσφυγών στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Προδικαστικών Προσφυγών και το Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση συζητήθηκε στο ΣτΕ την  08/02/2022 και την 29/04/2022 δημοσιεύτηκε απόφαση του δικαστηρίου με την οποία απέρριψε την αίτηση ανταγωνίστριας εταιρείας έναντι της εταιρείας SEA SPEED LINES.
Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την 09/05/2022 και αμέσως κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάθεση των δρομολογιακών γραμμών.

Την 21/06/2022 εκδόθηκε πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ότι δύνανται να συναφθούν οι συμβάσεις για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων άγονων γραμμών με την εταιρεία ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε. και την 06/07/2022 υπογράφηκαν οι συμβάσεις με την εταιρεία  ΣΗ ΣΠΙΝΤ ΛΑΪΝΣ Ν.Ε..

Την 11/07/2022 τo Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ''OLYMPUS'' ελέγχθηκε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Πλοίων του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων στο λιμένα του Πειραιά, σύμφωνα με τις διαδικασίες του π.δ 93/2019, για την ασφαλή εκτέλεση των τακτικών δρομολογίων με επιβατηγά πλοία ro-ro και ταχύπλοα σκάφη.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε πριν την έναρξη των δρομολογίων του και, όπως προβλέπεται, αμέσως μετά τον εφοδιασμό του ανωτέρω πλοίου με τα απαραίτητα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο Νηογνώμονα την 10 και 11/07/2022 αντίστοιχα.

Από τον έλεγχο του ΚΕΠ, διαπιστώθηκε σημαντικός αριθμός παρατηρήσεων-ελλείψεων του πλοίου σε διάφορους τομείς ασφάλειας του πλοίου και επιβλήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου (Detention) μέχρι την αποκατάστασή τους.

Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλήφθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής εκτέλεσης των δρομολογίων και τη μετακίνηση επιβατών και οχημάτων κυρίως στα νησιά της Καρπάθου και της Κάσου. Ήδη οι επιβάτες και το μεγαλύτερο μέρος των φορτηγών οχημάτων που θα μετακινείτο χθες προς Κάσο και Κάρπαθο επιβιβάσθηκαν σήμερα στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο BLUE STAR PATMOS με προορισμό τα δυο νησιά. Παράλληλα, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες του ν.4948/2022 για την κάλυψη επειγουσών συγκοινωνιακών αναγκών, ενώ υπάρχουν και διαρκείς επικοινωνίες με ακτοπλοϊκές εταιρείες για την κανονική εκτέλεση, με κάθε τρόπο, του δρομολογίου της Παρασκευής 15/7».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL