Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Ακαδημία Πλάτωνος / Πράσινο με νύχια και με δόντια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακαδημία Πλάτωνος / Πράσινο με νύχια και με δόντια

ακαδημια

Πηγαίνοντας από την Πατησίων στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, η πιο σύντομη διαδρομή με τα πόδια είναι από Μάρνη, πλατεία Βάθη, Λένορμαν και δρόμους μέσα στον Κολωνό. Είναι μια διαδρομή 33 λεπτών περίπου. Κατά την οποία μπορείς να έρθεις σε επαφή με αυτά που χάνεις αν είσαι στο αυτοκίνητο και σε μια διαρκή εγρήγορση να ανταπεξέλθεις στη νευρική κυκλοφορία του κέντρου.

Έρχεσαι σε επαφή με μια Αθήνα που δεν βρίσκεται στη βιτρίνα. Μια Αθήνα αθέατη και παραμελημένη. Μια Αθήνα που τείνει να ξεχνιέται, αλλά είναι η πραγματικότητα πάρα πολλών ανθρώπων καθημερινά.

Στη διαδρομή μέχρι το πάρκο το πράσινο είναι ελάχιστο. Τα πεζοδρόμια δεν έχουν δέντρα, ούτε καν λάκκους. Οι πολυκατοικίες είναι κολλητά. Και στους μεγαλύτερους δρόμους κυριαρχεί μια ανυπόφορη ατμόσφαιρα, σαν να βρίσκεσαι στο εσωτερικό μιας εξάτμισης. Η μεγάλη συκιά που έχει σκεπάσει ένα παλιό σπίτι και βγαίνει πια από τη στέγη του είναι η μόνη που διαταράσσει τη μονοτονία του απέραντου γκρίζου. Κι αυτή η εικόνα όμως είναι ένα σημάδι εγκατάλειψης.

Η αίσθηση της πόλης που χρειάζεται ανάσα επιτείνεται σε έναν μικρό αδόμητο κόμβο. Τα ίχνη από στέγη στον τοίχο μιας πολυκατοικίας δίπλα δείχνουν ότι εκεί υπήρχε κάποτε ένα μικρό οίκημα. Σήμερα στον χώρο παρκάρουν τα αυτοκίνητα. Και κάτω από τις ρόδες τους έχει χόρτα. Ξερά. Ακόμα ένα άνυδρο σημείο στην Αθήνα, κομμάτι της ατέλειωτης ξηρασίας της.

Τα πάντα όμως θα αλλάξουν μερικές δεκάδες μέτρα αργότερα. Πρώτα στην πλατεία Πλάτωνος και μετά στο πάρκο. Ξαφνικά ο ορίζοντας έχει μόνο πράσινο.  Έχει μικρούς λοφίσκους. Χόρτο χλωρό. Δέντρα αιωνόβια. Καλαμιές. Ο κόσμος μπορούσε να βρει σκιά. Ησυχία.  Ένα μέρος να αισθανθεί όμορφα μέσα στην πόλη του.

Κι αυτό όμως το μέρος, ένα από τα ελάχιστα που δείχνει ότι η Αθήνα έχει και χώμα μέσα στα σπλάχνα της, απειλείται. Τα δέντρα που βλέπουμε σήμερα σε λίγες μέρες θα είναι ξαπλωμένα. Θα στηθεί ακόμη ένα εργοτάξιο. Λαμαρίνες απ’ άκρη σ’ άκρη. Πουλιά μετανάστες. Κάτοικοι σε απελπισία από τον θόρυβο των εργασιών και τη θέα ενός πελώριου γιαπιού.

Μα γιατί; Διότι, όπως λένε οι κάτοικοι στην Ακαδημία Πλάτωνα, αντί να αξιοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Πολιτισμού το γειτονικό και ελεύθερο οικόπεδο Reds για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, θέλουν να το χτίσουν μέσα στο άλσος. Σε μια ανάπλαση που γίνεται στο όνομα -πάντα- της ανάδειξης της πολιτισμικής αξίας της περιοχής. Μια αξία που δεδομένα αναγνωρίζεται, αλλά συνδέεται με ένα κτήριο 20.000 τ.μ., που θα στερεί από το πάρκο 30 στρέμματα.

Ο δήμος λέει ότι τα δέντρα θα αντικατασταθούν και θα μπουν στη θέση των 580 που θα κοπούν 334.  Όχι μόνο είναι λιγότερα, αλλά τα δενδρύλλια που θα τοποθετηθούν θα χρειαστούν τουλάχιστον μια δεκαετία για να δίνουν πάλι μια αίσθηση από τα παλιά, καθώς πολλά από τα δέντρα σήμερα είναι αιωνόβια και κάμποσα έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα 4 μέτρα ύψος.

Οι κάτοικοι ξέρουν ότι στην πραγματικότητα θα πρέπει να ζουν με ένα άλλο τοπίο δίπλα. Το πάρκο τους όμως δεν το αφήνουν. Ξέρετε, ήταν αυτοί που πετάχτηκαν έξω από τα μαγαζιά και τα διαμερίσματά τους για να εμποδίσουν το κλάδεμα-πετσόκομμα που εφάρμοσε εργολαβική εταιρεία σε όλη την Αθήνα. Διότι κίνηση απέναντι στην μπουλντόζα είναι να βάλεις το ίδιο σου το σώμα όταν έρθει η ώρα, είναι όμως να σώσεις και τους νεοσσούς που έπεσαν από τις φωλιές των κομμένων κλαδιών απ’ τα πριόνια της ίδιας «ανάπτυξης». Το πάρκο τους λοιπόν δεν το αφήνουν. Αλλά πρέπει να βοηθήσουν κι όσοι περπατάνε από μακριά για να το βρουν και ξαποστάσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL