Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Κορωνοϊός / Η «Μαύρη Βίβλος της Πανδημίας» συνεχίζει να γράφεται με μελανά γράμματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η «Μαύρη Βίβλος της Πανδημίας» συνεχίζει να γράφεται με μελανά γράμματα

ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Πριν καλά-καλά στεγνώσει η μελάνη της «Μαύρη Βίβλου της Πανδημίας», νέες μαύρες σελίδες έχουν γραφτεί.  Ήταν 2 Ιουνίου όταν η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Όλγα Γεροβασίλη, ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Βαρεμένος παρουσίαζαν την ειδική έκδοση που εξέδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση.  Έκτοτε μπορεί να έχει περάσει μικρό χρονικό διάστημα, αλλά αυτό δεν ήταν ικανό για να αποτρέψει νέες παλινωδίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πιο θλιβερό είναι ότι η χώρα μας ξεπέρασε ακόμα ένα αρνητικό όριο, αυτό των 30.000 θανάτων, στις 11 Ιουνίου. Μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη από τη στιγμή που ο ρυθμός αύξησης των απωλειών είχε ξεφύγει τους τελευταίους δύο χειμώνες.

Παράλληλα, ήδη βρισκόμαστε εν μέσω θερινής έξαρσης και ακόμα ενός κύματος. Με τις δύο νέες υποπαραλλαγές της  Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5 να εξαπλώνονται ραγδαία, τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν πάρει την ανιούσα. Μάλιστα, μολονότι και τα προηγούμενα καλοκαίρια είχαμε επιδημιολογική άνοδο λόγω της εκάστοτε χαλάρωσης, το φετινό κύμα είναι πέρα από κάθε σύγκριση. Ενδεικτικά, όταν δινόταν στη δημοσιότητα η «Μαύρη Βίβλος της Πανδημίας», οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 94. Σήμερα ξεπερνούν τις 300.

Αυτό που έπληξε ίσως περισσότερο επικοινωνιακά την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα είναι η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Η διατύπωση της Επιτροπής ότι «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος», η προτροπή της Μίνας Γκάγκα σε όσους… φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο και η παραδοχή από τον Γκίκα Μαγιορκίνη ότι δεν θα κάνει την τέταρτη δόση ανάγκασαν επιστήμονες -που έχουν δώσει μάχη υπέρ του εμβολίου- να ασκήσουν κριτική στην απόφαση. Μάλιστα, η νέα κυβερνητική αστοχία στο θέμα του εμβολίου και ο πανικός των αρμόδιων είχαν ως αποτέλεσμα η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους να αμφισβητήσουν την εμπιστοσύνη της ΑΥΓΗΣ στην επιστήμη όταν η εφημερίδα άσκησε κριτική στην Επιτροπή και την κυβέρνηση στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας στις 30 Ιουνίου.

Εκτός όλων των παραπάνω, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά μάχη, με τους υγειονομικούς να μεταφέρουν μια εικόνα ολικής κατάρρευσης.

ΒΙΒΛΟΣ

Στέρεη βάση κριτικής

Τα όσα ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν της «Μαύρη Βίβλου» αποκτούν νέα διάσταση από τη στιγμή που υπάρχει μια τεκμηριωμένη κριτική για όσα προηγήθηκαν τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια. Κάποιος θα περίμενε αυτή η αποτίμηση να γινόταν από την κυβέρνηση.  Ίσως είχε και κάποια βελτιωτικά αποτελέσματα από τη στιγμή που αυτή έχει «και το καρπούζι, και το μαχαίρι». Ωστόσο, εφόσον τα «γαλάζια» στελέχη δεν δείχνουν διατεθειμένα να μπουν σε μια διαδικασία αυτοκριτικής -αντιθέτως, είναι όλα καλώς καμωμένα-, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάλυψε αυτό το κενό.

Σήμερα η ΑΥΓΗ δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες της να διαβάσουν μια αναλυτική καταγραφή και επιστημονικά τεκμηριωμένη κριτική για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Αλλά, ίσως το πιο σημαντικό, και μια εναλλακτική πρόταση, η εφαρμογή της οποίας θα είχε αποτρέψει χιλιάδες θανάτους από κορωνοϊό.

Γιατί, τελικά, αυτό που μετράει είναι η ανθρώπινη ζωή.

Διαβάστε τη «Μαύρη Βίβλο της Πανδημίας»

Μπορείτε να το κατεβάσετε με τη χρήση του QR code

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL