Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Ακαδημία Πλάτωνος / Δεντροφυτεύσεις και ανοιχτός Κηφισός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακαδημία Πλάτωνος / Δεντροφυτεύσεις και ανοιχτός Κηφισός

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Στην είσοδο από την οδό Τηλεφάνους, κάτω από τη σκιά των πανύψηλων αείλανθων και της κουτσουπιάς, πραγματοποιήθηκε χθες στο αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος ακόμα μία συνέντευξη Τύπου από συλλογικότητες και κατοίκους του Κολωνού που μάχονται για την υπεράσπιση του πράσινου και μοναδικού χαρακτήρα του πάρκου.  Ήταν μια πρώτη αντίδραση στην πρόσφατη προαναγγελία του Κώστα Μπακογιάννη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, η οποία σχεδιάστηκε (σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού) να γίνει εντός του άλσους και ν απλώνεται σε έκταση 20.000 τ.μ.!

«Καλησπέρα από μΙα Αθήνα που θωρακίζεται απέναντι στην κλιματική κρίση με κοπές δέντρων, που απαντά στα κοινωνικά αιτήματα με την καταστροφή δημόσιων χώρων και που ο ίδιος ο δήμαρχός της απαξιώνει τον διάλογο με τους κατοίκους και δηλώνει ευθαρσώς ότι μπουλντόζες θα μπουν μέσα στις επόμενες ημέρες στο αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα» είπαν ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου τα μέλη των κινηματικών πρωτοβουλιών (τη διοργάνωσαν η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων και η Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα).

Με τα πόδια στο γρασίδι κι έναν ορίζοντα εξίσου πράσινο, όπου συνέχιζε ως πίσω-πίσω το γκαζόν και σκίαζαν άλλα σημεία δεκάδες αιωνόβια δέντρα, οι ομιλητές έδωσαν το βάρος σε όσα έχουν εκείνοι σκεφτεί για το μέλλον του χώρου. «Μας λένε από τη δημοτική αρχή ότι αντιδράμε χωρίς να έχουμε προτάσεις. Εμείς λοιπόν τους λέμε ότι και προτάσεις έχουμε, και απόλυτα υλοποιήσιμες είναι».

Αντί της κοπής των 580 δέντρων που προβλέπεται (ήδη έχουν χαθεί 70), προτείνουν την επαναχωροθέτηση του μουσείου (που θα αφαιρέσει βάσει του τωρινού σχεδιασμού 30 στρέμματα ζωτικού χώρου ελεύθερης χρήσης του πάρκου) στο πρώην οικόπεδο Reds, το οποίο εντάχθηκε στον αρχαιολογικό χώρο έπειτα από αγώνες τον κατοίκων το 2010.

Προτείνουν, αντί για κοπές των δέντρων, να απαλλοτριωθούν και προσαρτηθούν εγκαταλελειμμένες εκτάσεις βόρεια και δυτικά του πάρκου. Οραματίζονται διασύνδεση του αρχαιολογικού πάρκου με τον λόφο του Κολωνού, το μετρό Σεπολίων και το ανακαινισμένο Καπνεργοστάσιο. Οραματίζονται ένα ανοιχτό κομμάτι του Κηφισού ποταμού να συνομιλεί με τον αρχαιολογικό χώρο.

Αντί για μπουλντόζες, ποτάμια. Αντί για πριόνια, δέντρα με πυκνές φυλλωσιές και κελαηδίσματα. «Οι άνθρωποι της γειτονιάς ξέρουν» είπαν τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης, δηλώνοντας τη στήριξή τους στον αγώνα των κατοίκων μαζί με ακόμα δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης (Ανταρσία στις Γειτονιές και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή).

ΓΕΟΛΟΓΟΙ

Πανελλήνιος Σύλλογος Γεωλόγων Δημοσίου: Νομικά διάτρητη η κατάργηση του δημόσιου ελέγχου στις μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γεωλόγων Δημοσίου την τροπολογία και πλέον άρθρο 172 του Νόμου 4951/2022 (ΦΕΚ 129 Α/4-7-2022) του ΥΠΕΝ, με την οποία καταργείται η διαδικασία έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας, που απαιτούνται κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό όλων των επιπέδων, και αντικαθίσταται με μια απλή θεώρηση της «πληρότητας» του φακέλου της μελέτης. Ο σύλλογος καλεί το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) «να προχωρήσει άμεσα σε δικαστική προσβολή της συγκεκριμένης διάταξης και σε ασφαλιστικά μέτρα» για την κατάργησή της.  Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, η Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας θα είναι πλέον η μοναδική μελέτη που δεν θα αξιολογείται και δεν θα εγκρίνεται αρμοδίως, αλλά κάποιος δημόσιος υπάλληλος, αδιευκρίνιστης ειδικότητας, θα τη θεωρεί, απλώς ως προς την πληρότητά της, μια έννοια που είναι εντελώς ασαφής.

Οι γεωλόγοι του Δημοσίου σημειώνουν, επίσης, ακόμη ότι η διάταξη έχει σαφώς νομικά προβλήματα, καθώς είναι αντίθετη με τις διατάξεις του άρθρου 189 του Ν. 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 94 του Ν. 4782/2021 «Έγκριση της μελέτης - παραλαβή του αντικειμένου της σύμβασης Αντικατάσταση του άρθρου 189 του Ν. 4412/2016». Σε αυτόν αναφέρεται ότι «η έγκριση της μελέτης γίνεται από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο» και ότι ο ελεγκτής της μελέτης «βεβαιώνει ότι για την εκπόνησή της εφαρμόστηκαν οι προβλεπόμενες προδιαγραφές, κανονισμοί και τεχνικές οδηγίες», όπως και πως «διαθέτει την ποιοτική και ποσοτική επάρκεια, σύμφωνα με τις εν γένει συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου». Προσθέτει ότι δεν καθορίζεται το πλαίσιο ευθύνης του ιδιώτη μελετητή και άλλες λεπτομέρειες που μπορεί να είναι καθοριστικές και να αλλοιώνουν την πρόθεση του νομοθέτη, όπως είναι «η προτυποποίηση του ελέγχου της πληρότητας των στοιχείων των εν λόγω μελετών».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL