Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Μια χώρα στάχτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια χώρα στάχτη

φωτιά
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Ούτε «πύρινη λαίλαπα», ούτε «κόλαση», ούτε «στρατηγός άνεμος» - αν και η καλύτερη ατάκα του Βύρωνα Πολύδωρα οφείλει να είναι το πεδίο και η γράνα. Κανένα δημοσιογραφικό κλισέ δεν περιγράφει την ειλικρίνεια πίσω από την καμένη γη.

Πλέον το έχουν καταλάβει και είτε δεν το αναφέρουν καν, είτε προτιμούν να μιλήσουν για κουτσομούρες, όπως χθες το πρωί στο Mega. Φέτος αρχίσαμε να καιγόμαστε από τις αρχές του Ιουνίου. Και η κλιματική κρίση είναι ένα θέμα, αλλά δεν μπορείς να πεις πως είναι θέμα αυτόφωτο, «α, έχουμε κλιματική κρίση, θα καούμε» σώνει και ντε. Δεν είναι η φύση που εκδικείται, είναι κι αυτοί που δεν τη σταματούν. Και τι εκδίκηση!

Πέρυσι κάηκε η μισή χώρα, κι αυτή είναι μια κυριολεξία. Χθες τη νύχτα είχαμε 52 ενεργά μέτωπα. Στο Κρανίδι κάηκε ξενοδοχείο. Ιτέα, Ελαιώνας, Άμφισσα, Γαλαξίδι και μετά Άργος, Πύργος - αυτός ο Πύργος κάθε χρόνο... Κι άλλα, τόσα πολλά άλλα. Στρατηγός άνεμος διά πάσα νόσο; Ε, όχι δα!

Πέρυσι δεν ανανεώθηκε η σύμβαση 5.000 της Δασοπροστασίας (κατά τον ίδιο τρόπο που δεν ανανεώθηκε αυτή των επικουρικών στην Υγεία). Από την Πυροσβεστική λείπουν 3.000 άνθρωποι, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 47 έτη. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί πυροσβέστες είναι πριν τη σύνταξη και απασχολούνται σε άλλους τομείς, πράγμα πολύ λογικό μεν, αδιανόητο όταν δεν ανανεώνεται η υπηρεσία δε. Από τα χρήματα που ζητήθηκαν για την Πυροπροστασία εκταμιεύτηκε περίπου το 1/3.

Αυτοί αυτά τα λένε επιτελικό κράτος. Δεν είναι επιτελικό κράτος. Είναι νεοθατσερισμός. Και βαρβαρότητα.

Και, όχι, δεν συγκρίνεται με το Μάτι, τίποτε δεν συγκρίνεται με το Μάτι, αυτόν τον όλεθρο, το πένθος. Το Μάτι ήταν μία μικρή περιοχή, άφησε πάνω από 100 νεκρούς και η ρυμοτόμηση, όπως γίνεται σε όλες τις νομιμοποιημένες περιοχές των αυθαιρέτων, δεν επέτρεψε καμία δυναμική παρέμβαση. Οι άνθρωποι φυλακίστηκαν σε έναν δαίδαλο πυρκαγιάς, χωρίς διέξοδο.

Υπάρχει κι ακόμη μία διαφορά. Το Μάτι δεν κάηκε για να χτιστεί. Ούτε η Πυροσβεστική ήταν λεηλατημένη το 2018. Το λέω επειδή είναι η αγαπημένη τους -και η πιο χυδαία- σύγκριση. Τώρα το έγκλημα είναι ηθελημένο και ευθύνεται συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL