Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Cosco / Δεν εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Cosco / Δεν εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Cosco προβλήτα
EUROKINISSI/ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ

Διακρίσεις της ΟΛΠ-Cosco αναφορικά με εφαρμογή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καταγγέλλουν οι διοικήσεις των τριών σωματείων των εργαζομένων στον ΟΛΠ.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η Ένωση Τεχνικών Χειριστών ΟΛΠ και η Ένωση Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, τονίζουν ότι «η Διοίκηση της εταιρείας χωρίς να αρνείται κατηγορηματικά στην αρχή αλλά και δίνοντας υποσχέσεις ότι το θέμα αυτό θα τακτοποιηθεί σύντομα αφού είναι θέμα τεχνικό κυρίως, κέρδιζε χρόνο και εκμεταλλευόμενη τη δική μας καλή πρόθεση συνέχιζε να μην εφαρμόζει πλήρως την ΣΣΕ όπως όφειλε».

Παράλληλα στην κοινή ανακοίνωση τα τρία σωματεία κάνουν γνωστό ότι προσέφυγαν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με αίτημα να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία υπέγραψαν με τη διοίκηση του ΟΛΠ, και αφορά σε όλο το προσωπικό χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις.

Τέλος, με την ίδια ανακοίνωση καλούν την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου «να αναλάβει τις ευθύνες που ο νόμος της επιβάλλει, να δει τί συμβαίνει στο μεγάλο Λιμάνι της χώρας, να εστιάσει στην ουσία και να παρέμβει ως οφείλει με πράξεις».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, σημειώθηκε ένα ακόμη εργατικό ατύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση των τριών σωματείων:

«Με την ανακοίνωση μας αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για κάποιες ενέργειές μας που αφορούν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε όλο το υπαλληλικό προσωπικό του ΟΛΠ. Πριν από αρκετό καιρό και κυρίως μετά την υπογραφή της ΣΣΕ 2021-2023 είχαμε θέσει ξεκάθαρα στην εταιρεία την υποχρέωση της να εφαρμόζει την Συλλογική Σύμβαση σε όλο το προσωπικό, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις όπως ο νόμος επιβάλλει. Αυτό επίσης προβλέπεται από τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού τον οποίο έχουμε υπογράψει «από κοινού» με την νέα Διοίκηση του ΟΛΠ αλλά και από τις ίδιες τις συλλογικές συμβάσεις. Επιπροσθέτως, ο τελευταίος εργατικός νόμος 4808/21 (νόμος Χατζηδάκη) ρητά προβλέπει ότι η επιχειρησιακή ΣΣΕ είναι υποχρεωτικής εφαρμογής σε όλο το προσωπικό.

Η Διοίκηση της εταιρείας χωρίς να αρνείται κατηγορηματικά στην αρχή αλλά και δίνοντας υποσχέσεις ότι το θέμα αυτό θα τακτοποιηθεί σύντομα αφού είναι θέμα τεχνικό κυρίως, κέρδιζε χρόνο και εκμεταλλευόμενη τη δική μας καλή πρόθεση συνέχιζε να μην εφαρμόζει πλήρως την ΣΣΕ όπως όφειλε. Μετά και την τελευταία πληρωμή της μισθοδοσίας των νέων συναδέλφων και αφού και πάλι δεν εφαρμόστηκε η ΣΣΕ προχωρήσαμε, όπως άλλωστε είχαμε προειδοποιήσει την Διοίκηση του ΟΛΠ, σε προσφυγή στον ΟΜΕΔ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ & ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ που είναι και το αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί και να επιβάλλει την εφαρμογή της ΣΣΕ.

Παράλληλα θέλουμε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο να πούμε στην Διοίκηση του ΟΛΠ ότι ο καλόπιστος διάλογος θέλει δύο πλευρές και όχι μόνο μία και πως σε κάθε περίπτωση η καλή διάθεση όταν δε βρίσκει ανταπόκριση ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ! Οι υπάλληλοι του ΟΛΠ έχουμε παρελθόν και όλοι γνωρίζουν ότι ξέρουμε να διεκδικούμε και να κερδίζουμε και αγωνιστικά τα δικαιώματα μας. Τέλος καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ να αναλάβει τις ευθύνες που ο νόμος της επιβάλλει, να δει τί συμβαίνει στο μεγάλο Λιμάνι της χώρας, να εστιάσει στην ουσία και να παρέμβει ως οφείλει με ΠΡΑΞΕΙΣ.

Εμείς συνάδελφοι σε κάθε περίπτωση παραμένουμε εδώ για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και την εργασία μας σε έναν Οργανισμό Ευρωπαϊκής χώρας με κανόνες και νόμους που ΟΛΟΙ οφείλουν να τηρούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL