Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Κορωνοϊός / Εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία, υπό έλεγχο η πίεση λέει ο ΕΟΔΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Εικόνες ντροπής στα νοσοκομεία, υπό έλεγχο η πίεση λέει ο ΕΟΔΥ

αττικον 8

Επιστρέφουν στα νοσοκομεία οι εικόνες ντροπής, που πιστέψαμε ότι είχαμε αφήσει στο παρελθόν. Στο νοσοκομείο «Αττικόν», στην εφημερία της Κυριακής, μια κλινική γέμισε με 32 ασθενείς κορωνοϊού, ακόμα 20 νοσηλεύτηκαν στο τμήμα βραχείας νοσηλείας, ενώ 8 ξέμειναν σε φορεία στα Επείγοντα, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, «έπεσαν έξω οι ειδικοί στις προβλέψεις τους για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας φέτος το καλοκαίρι από τον κορωνοϊό. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται καθημερινά. Εκεί που τα νοσοκομεία είχαν επανέλθει σε μία στοιχειώδη φυσιολογική λειτουργία, αποδεσμεύοντας τις κλινικές κορωνοϊού για άλλες παθήσεις και το προσωπικό βρήκε την ευκαιρία να πάρει σταδιακά λίγες ημέρες άδεια, πάμε πίσω ολοταχώς». Μάλιστα, συμπληρώνει ότι τα νοσοκομεία λόγω της αύξησης των εισαγωγών περιστατικών κορωνοϊού προσαρμόζουν για άλλη μια φορά τη λειτουργία τους.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάργηση των μέτρων πολλαπλασίασε τα κρούσματα. «Είναι μέγα λάθος να λέγεται ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πιο ελαφριά περιστατικά σε σχέση με τα αντίστοιχα προηγούμενα. Κανείς δεν εισάγεται στο νοσοκομείο για πλάκα ή με ήπια συμπτωματολογία. Η κατάργηση των μέτρων νίκησε το καλοκαίρι και πολλαπλασίασε τα κρούσματα» δήλωσε και κατέληξε: «Οι μάσκες άρχισαν ξαφνικά να μας πνίγουν και η ιχνηλάτηση πέρασε στην ευθύνη του καθενός, με αποτέλεσμα να μην δηλώνουν το θετικό τεστ προκειμένου να γλυτώσουν την καραντίνα. Για να αντιστρέψουμε την κατάσταση εφαρμόστε τα μέτρα προστασίας».

Για όλα φταίει η... κακή μοίρα μας

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, παρουσία του προέδρου Θεοκλή Ζαούτη και του αντιπροέδρου Δημήτρη Παρασκευή. Αφού παρουσιάστηκε η επιδημιολογική εικόνα σε Ελλάδα και Ευρώπη (χωρίς να ακουστεί κάτι νέο), η ηγεσία του ΕΟΔΥ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Παρασκευής παραδέχτηκε ότι δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση της έξαρσης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι δεν αναμένεται μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Ο Θ. Ζαούτης υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται σε τουριστικούς προορισμούς (Ιόνιο, νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική), ενώ τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 150.000-200.000.

Παρά την παραδοχή για τη θερινή επιδημιολογική άνοδο, ο Θ. Ζαούτης και ο Δ. Παρασκευής απέδωσαν την αύξηση των δεδομένων κυρίως στην υπερμεταδοτικότητα των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον και δευτερευόντως στα σχετικά μειωμένα επίπεδα ανοσίας έναντι μόλυνσης. Αντιθέτως, η ακραία χαλάρωση των μέτρων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάστηκε ως ένα από τα πιο αυστηρά μοντέλα μέτρων στην Ευρώπη και η μόνη χαλάρωση που αποτελεί αίτιο έξαρσης είναι η ίδια η χαλάρωση των πολιτών.

ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Αύξηση θανάτων

Σε μόνιμο μοτίβο τείνει να εξελιχθεί η ημερήσια καταγραφή θανάτων από κορωνοϊό σε επίπεδα πάνω από τις 20 απώλειες. Ενώ το προηγούμενο διάστημα οι θάνατοι ήταν περίπου 10 την ημέρα, τα τελευταία 24ωρα έχουμε σταθερά πάνω από 20 νεκρούς. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23 νέους θανάτους από κορωνοϊό, με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει πλέον στις 30.327 απώλειες. Τέλος, τα κρούσματα μπορεί να περιορίστηκαν σε 11.201, ωστόσο η θετικότητα άγγιξε το 22,47%.

Ξανά πάνω από 100 οι διασωληνωμένοι

Η ραγδαία αύξηση στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες και στον αριθμό των διασωληνωμένων. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 102 ασθενείς στις Εντατικές, αριθμό που είχαμε να δούμε από τα μέσα Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL