Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Σχηματάρι Βοιωτίας / Πώς φαίνεται η πυρκαγιά από δορυφόρο - Ανάλυση του meteo
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχηματάρι Βοιωτίας / Πώς φαίνεται η πυρκαγιά από δορυφόρο - Ανάλυση του meteo

πηγή meteo.gr

Στην αγροτοδασική πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας στο Σχηματάρι αναφέρεται το meteo.gr δημοσιεύονται δορυφορικής φωτογραφίας και αναλύοντας τα κύρια χαρακτηριστικά των πυρομετεωρολογικών συνθηκών της καθοδηγούμενης από τον άνεμο πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρει το meteo.gr, από την προκαταρκτική ανάλυση των δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης που έλαβε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της αγροτοδασικής πυρκαγιάς στο Σχηματάρι, Βοιωτίας τα κύρια χαρακτηριστικά των πυρομετεωρολογικών συνθηκών της καθοδηγούμενης από τον άνεμο πυρκαγιάς είναι:

  • η σχεδόν οριζόντια διάδοση της στήλης καπνού, ως απόρροια των ενισχυμένων και πολύ ξηρών βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και
  • η έντονη καύση της ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης κάτω από συνθήκες πολύ χαμηλής σχετικής υγρασίας (8 - 12 %), όπως φαίνεται και από την ανίχνευση θερμικών ανωμαλιών (πορτοκαλί/κόκκινα χρώματα) καθώς και από τους σκουρόχρωμους καπνούς.
πηγή meteo.gr

Από την δορυφορική εικόνα υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά καθοδηγούμενη από τον άνεμο, παρουσίασε πρόσκαιρα ακραία συμπεριφορά καθώς μετέφερε καύτρες έως και 700 μέτρα κατάντη του βορειοδυτικού ανέμου όπως φαίνεται και από την δεύτερη θερμική ανωμαλία νοτιοανατολικά της αρχικής εστίας. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και σε συνέχει των ενημερώσεων της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, 5 - 6 Ιουλίου.

meteo.gr

Ειδικότερα για την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022:

  • Διατηρείται το πολύ υψηλό δυναμικό για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Κυκλάδες, και τοπικά σε Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Χίο, Αν. Λέσβο και Σκύρο.
  • Παρά την μικρή εξασθένηση που θα σημειώσουν οι άνεμοι, τονίζεται ότι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα είναι περισσότερο θερμές και θα διατηρηθούν ξηρές στις παραπάνω περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάφλεξη και τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς.
  • Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Σημειώνεται επίσης ότι διατηρείται το πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) σε Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαϊα) και Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για σχηματισμό πυρονεφών.

Υψηλή και πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αναμένεται επίσης, όπως προκύπτει με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομεωρολογικών Δεικτών και την ανάλυση των πυρομετεωρολογικών προγνωστικών στοιχείων, σε Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Σποράδες, Θράκη, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Κάρπαθο και Ρόδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL