Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.9°C25.7°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.0°C
3 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
20.0°C23.7°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.6°C
3 BF 46%
Πυρκαγιές / Δραματική νύχτα στην Άμφισσα - Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από την Βόρεια Ιτέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιές / Δραματική νύχτα στην Άμφισσα - Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από την Βόρεια Ιτέα

Φωτιά στην Ιτέα

Εφιαλτική προβλέπεται η νύχτα στην Άμφισσα Φωκίδας όπου είναι σε εξέλιξη τρία πύρινα μέτωπα. Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους της. Με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου θα παραμείνουν απόψε για λόγους ασφαλείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά παραμένει ακόμη σε απόσταση από τον οικισμό ενώ παραμένουν οι φόβοι για επέκταση της κυρίως σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και ποιμνιοστάσια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, με την αποχώρηση των εναέριων μέσων τα 3 μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία με μεγάλο θύμα τον ελαιώνα της Άμφισσας που έχει πάθει τρομακτικές ζημιές. Οι επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να ανασυνταχθούν για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες στα κρίσιμα σημεία όπως για παράδειγμα είναι το μέτωπο προς την Ιτέα και το μέτωπο προς το Σερνικάκι και τον Χρισσό που την τελευταία ώρα βρίσκεται σε μία ύφεση.

Ήδη στην περιοχή μεταφέρονται πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κεντρική Ελλάδα και με απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες τις δυνάμεις της Κεντρικής Ελλάδας. Ήδη αυτή τη στιγμή επιχειρούν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ στην περιοχή είναι και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν πέσει το σκοτάδι επιχειρούσαν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Τα δύο από αυτά είχαν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό ενώ υπήρχε και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για εναέριο συντονισμό. Παράλληλα έχουν διατεθεί δεκάδες μηχανήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση και υδροφόρες όπως επίσης έχουν βρεθεί στην περιοχή και εθελοντές πυροσβέστες ενώ με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά για να διερευνήσει τις αιτίες για την έναρξη της.

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι αναπτύχθηκε σε τρία μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές.

https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/photos/a.997334296987506/5184097598311134/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARBd8bNa2oXZD_Lu-iOEz_mKeJLKVQqspmVPVk0O46sXPyXWoawPgZ3VPE2HeV7S7_0532T9ARkC0qh7mjZVBauNnx-w3-FH3Wn3A81HTj3d-CY7Bh8tXsnQZGhMr1GMClUNEWur4mFSGmy_z_6G6pSNp0bTXZTm2piMxX3HRDLWqIu3l5FA82c5NCPtrvGH5z1Y9LE6hyWvVDWel9XBv4qkXdPuV_KogsjvrLeMCgV8KZWnJQS2w6z3UPzoOBkk6qhtHNGUWL8xXulft4KWd1L_Ora3ZZz7NGeV4X6pdXLFt-Tt-_AA3g&__tn__=-R

Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.

Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό, με κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι.

Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό.

«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογράμμιζε νωριτερα ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

https://youtu.be/KCLnNfEzzlk

Εκκενώθηκε ξενοδοχείο στο Κρανίδι

Νέα μέτωπο πυρκαγιάς ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στο Κρανίδι Αργολίδας.

Όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Ιωάννης Γεωργόπουλος, η φωτιά ξέσπασε μέσα στον χώρο γνωστού πεντάστερου ξενοδοχείου της περιοχής. Οι εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου ξενοδοχείου βρίσκονται σε μια μεγάλη δασική έκταση με διάσπαρτα διαμερίσματα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, έχει γίνει εκκένωση του ξενοδοχείου και δεν απειλείται ανθρώπινη ζωή. Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου είναι συγκλονιστικό.

Φωτιά στο Κρανίδι
(ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ)

Στην ενημέρωσή της για το περιστατικό, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι η φωτιά καίει δασική έκταση στην περιοχή Κορακιά. Εχουν κινητοποιηθεί 63 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/photos/a.997334296987506/5183839535003607/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARApLa8SJMGUGaeh5TaCPGeerS9VTlGAYUwOTeWV_TQudsnEi3o3AenHDIoGuO7mHxOdny_qYZqV3hl-_W5ozZCZ-KjAD7qVP63i_gAldQ6-XDSO6k0ERK5HWQInrQrJvaaX09S5LIPPLIZMAxT6MF94xZqIl1LBnAFDgXxC86wD9fb7mMOJGm88DAC9a1HnMeUN2PkjrZiLUkOxLQpgkNhXGA_wJ676jPCmJs2vg8q_JFssOcMLj6fwZdLi6mnMccUz7AjKR984wn5gwNPU1ha_G35bNrqzoJZAWM7jtbp_KzM91FCDmQ&__tn__=-R

Μάχη και στη Ζάκυνθο

Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στο χωριό Καμπί, στην βόρεια πλευρά της Ζακύνθου. Στο σημείο έχουν σπεύσει επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δυο πυροσβεστικά ελικόπτερά και δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ.

Οι φλόγες ενισχύονται από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή ενώ για την ώρα δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Αναζωπύρωση στην Ηλεία

Αναζωπύρωση με κατεύθυνση το πευκοδάσος που δεν κάηκε χθες, σημειώθηκε στην Βάλμη Ηλείας το μεσημέρι της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πύρινο μέτωπο που καίει από χθες είχε περιοριστεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά να κατευθύνεται προς το χωριό Λάτα, το οποίο εκκενώνεται προληπτικά. Μάλιστα στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση προς Εφύρα.

https://www.youtube.com/watch?v=YqkQ1jZku-k

Πυρκαγιές σε Αργολίδα και Άγιο Όρος

Μάχη σε δύο ακόμη πύρινα μέτωπα σε Αργολίδα και Άγιο Όρος δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κορακιά στο Κρανίδι Αργολίδας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 63 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 1 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Την ίδια ώρα στο Ακρωτήριο Αράπης στο Άγιος Όρος οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές.

Πύρινο μέτωπο και στο Δήλεσι

Μάχη με τι φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στο Δήλεσι όπου σύμφωνα με το Open κάηκε ένα παράπηγμα. Νωρίτερα δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τρίτη 05 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Σχηματάρι

Η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βρυσούλα στο Σχηματάρι είναι ελεγχόμενη σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Συνολικά 106 πυροσβέστες, 22 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, 4 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα, υδροφόρες ΟΤΑ έδωσαν μάχη για την κατάσβεση.

Στην περιοχή μεταφέρεται κλιμάκιο της ΔΑΕΕ για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα, δόθηκε από τον δήμο εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν το Δήλεσι, ενώ εστάλη και προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Κάλαμο

Ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται και η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή Βλαστός Αγίων Αποστόλων στον Κάλαμο Αττικής.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, ενημέρωσε το πυροσβεστικό σώμα. Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής 16 άνδρες και 8 οχήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL