Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Αμαλιάδα / Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμαλιάδα / Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

ΦΩΤΙΑ ΑΜΑΛΙΑΔΑ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν στην Ηλεία περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περίπου 45 οχήματα, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς, ενώ βρίσκονται κοντά στις κοινότητες, Βάλμη, Κότρωνα, Καραγιαννέικα, Λάττα και άλλες γειτονικές περιοχές, ώστε να μην απειληθούν σπίτια.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος «έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, γεγονός που βοηθάει το έργο των πυροσβεστών».

Στο μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα, ενώ σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς την Κυριακή, η περιφερειακή ενότητα Ηλείας βρίσκεται στην πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου.

Όπως ανέφερε νωρίτερα μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, έχουν εκκενωθεί οι κοινότητες, Βάλμη, Κότρωνα και Καραγιαννέικα. 

 

Οι περισσότεροι κάτοικοι, νωρίτερα, εγκατέλειψαν το χωριό Βάλμη ωστόσο, αρκετοί ήταν εκείνοι που -σύμφωνα με το ilialive.gr- δεν συμμορφώθηκαν με την διαταγή της αστυνομίας.

Στις Πόρτες δεν κινδύνευσαν σπίτια παρότι οι φλόγες έφθασαν δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίας όμως, από τη φωτιά δεν γλίτωσε περιμετρικά ο αρχαιολογικός χώρος.

Την ίδια ώρα παραμένει σε εξέλιξη και η φωτιά που έχει ξεσπάσει σε θαμνώδη και δασική έκταση στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας, χωρίς να κινδυνεύουν άμεσα κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, στο σημείο βρίσκονται 32 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος και εννέα οχήματα. Επίσης από το Άκτιο έχει σηκωθεί δύο ελικόπτερα και δύο καναντέρ που κάνουν ρίψεις νερού.

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, από δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος

Η ζέστη και οι ισχυροί άνεμοι έχουν θέσει σε συναγερμό την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν πυρκαγιές:

  • Στην Ηλεία, η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Χάβαρι, καίει αγροτοδασική έκταση και προς στιγμήν πλησίασε κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. 
  • Στη Σκιαδά Αχαΐας, πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία, τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.
  • Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει φωτιά στην Εύβοια, στην περιοχή Κάμπος, στον δρόμο από Κάρυστο προς Μαρμάρι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίει χαμηλή βλάστηση και ξερά χόρτα και δεν αποτελεί απειλή για κατοικημένη περιοχή, ωστόσο στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.
  • Μεγάλη κινητοποίηση είχαμε και για φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην Παιανία, επί της οδού Αμπελώνος, στα σύνορα με Σπάτα και καίει αγροτική έκταση χωρίς να απειλεί σπίτια. Πλέον η εικόνα που παρουσιάζει είναι καλύτερη και σύμφωνα με την πυροσβεστική βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.
  • Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 18:00 σε χαμηλή βλάστηση, ενώ δεν υπήρξε απειλή για κατοικίες.           

Παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιών και τη Δευτέρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για τη Δευτέρα για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL