Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Αμβλώσεις / Ποιοι τρίβουν τα χέρια τους στην Ελλάδα με την απαγόρευση τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμβλώσεις / Ποιοι τρίβουν τα χέρια τους στην Ελλάδα με την απαγόρευση τους

αμβλώσεις

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις δεν συνιστά μόνο μια πρωτοφανή θεσμική οπισθοδρόμηση στο πεδίο των δικαιωμάτων. Η απόφαση δίνει τεράστια ώθηση σε κάθε λογής υπερσυντηρητικές ομάδες να ανοίξουν ζητήματα εδώ και δεκαετίες οριοθετημένα στις φιλελεύθερες κοινωνίες. Και το πιο ανησυχητικό φαινόμενο είναι ότι η ακροδεξιά επιχειρηματολογία εισβάλλει πια στη δημόσια συζήτηση σε όλον τον λεγόμενο «δυτικό κόσμο» χωρίς τον μανδύα του «ακραίου», ενώ πολιτικοί υπέρμαχοι του περιορισμού του δικαιώματος στην άμβλωση βρίσκονται σε κομβικές θέσεις ευθύνης έτοιμοι να αμφισβητήσουν κατακτήσεις δεκαετιών.

Στην Ευρωπαϊκή  Ένωση μόνο δύο κράτη-μέλη ουσιαστικά απαγορεύουν τις αμβλώσεις. Η Πολωνία, όπου η υπερσυντηρητική της κυβέρνηση έχει θέσει ιατρικά εμπόδια στην πρόσβαση στις αμβλώσεις καθιστώντας τις ουσιαστικά απαγορευμένες, και η Μάλτα, που τις απαγορεύει ολοκληρωτικά.

Χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ

Στις υπόλοιπες χώρες, τα κόμματα που συναπαρτίζουν το υπερσυντηρητικό ευρωπαϊκό κόμμα ECR, που κατέχει 64 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο (από την Ελλάδα συμμετέχει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου), ζητούν τον περιορισμό της πρόσβασης στην άμβλωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ήδη στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται οργανώσεις με ίδιους στόχους, που μάλιστα λαμβάνουν χρηματοδότηση από αμερικανικά υπερσυντηρητικά δίκτυα. «Συνολικά, χρηματοδότηση αξίας 81,3 εκατομμυρίων δολαρίων εισέρρευσε από δωρητές των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση του ακτιβισμού κατά των αμβλώσεων και εταίρους συντηρητικούς στόχους το διάστημα 2009-2018 σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (EPF)» ανέφερε η ιστοσελίδα.

Κοινοβουλευτική υποστήριξη στην Ελλάδα

Στη χώρα μας οι πολέμιοι των αμβλώσεων πανηγύρισαν για την απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου βλέποντας την alt right τακτική τους να δικαιώνεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ωστόσο, δεν πρόκειται αποκλειστικά για περιθωριακά πρόσωπα και ομάδες, αλλά για σημαντικούς παράγοντες με κοινοβουλευτική παρουσία και στενές σχέσεις με τη Ν.Δ. (για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείτε παραπλεύρως).

Φαίνεται μάλιστα πως όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην πολιτική εκμετάλλευση των θρησκευτικών αισθημάτων των πιστών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Ιερά Σύνοδος τον περασμένο Ιούλιο θέσπισε την απαράδεκτη «Ημέρα Αγέννητου Παιδιού», για την οποία πανηγύρισε η βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Χριστίνα Αλεξοπούλου.

«Πεθαίνουμε δημογραφικά, δεν δίνετε κίνητρα να γεννηθούν  Έλληνες, μπολιάζετε τη χώρα, θέλετε και αμβλώσεις» δήλωσε στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, απευθυνόμενος στα έδρανα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ανεξάρτητος βουλευτής που εξελέγη με τη Ν.Δ., επιχείρησε να τοποθετηθεί χρησιμοποιώντας όμως ψεύδη. «Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ τις εκτρώσεις.  Έθεσε όμως όριο τις 15 εβδομάδες κύησης, περιορίζοντας έτσι τους αβασάνιστους φόνους ανθρώπινων εμβρύων. Στην Ελλάδα ο νόμος επιτρέπει μέχρι τη 12η εβδομάδα! Για τι ακριβώς προβληματίζεται, λοιπόν, ο πρωθυπουργός;» έγραψε στο Twitter. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν αποφάσισε τίποτα τέτοιο, αλλά συμπέρανε ότι το σύνταγμα των ΗΠΑ δεν αναφέρεται στις αμβλώσεις και παρέπεμψε ουσιαστικά το ζήτημα της ρύθμισης του θέματος στις πολιτείες, πολλές από τις οποίες έχουν περιορισμούς που ουσιαστικά ισοδυναμούν με απαγόρευση των αμβλώσεων.

Δεν ήταν όμως μόνο πολιτικοί οι φορείς που πανηγύρισαν για τη σκοταδιστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που ελέγχεται από υπερσυντηρητικούς δικαστές.

Ποιες είναι οι ελληνικές οργανώσεις

«ΝΙΚΗ! Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέπει τη “Roe v. Wade” με μια ιστορική απόφαση υπέρ του αγέννητου παιδιού!» ανέφερε στην ιστοσελίδα του το «Κίνημα Υπέρ της Ζωής-Αφήστε με να ζήσω». Για όσους έχουν αδύναμη μνήμη, ας ανατρέξουμε πίσω στον Ιανουάριο του 2020, όταν στους τοίχους του μετρό της Αθήνας εμφανίστηκαν διαφημιστικές αφίσες με ένα έμβρυο και το μήνυμα: «Ήξερες ότι από τη 18η ημέρα κτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από τη 10η εβδομάδα νιώθει πόνο; Διάλεξε τη ζωή».

Η αφίσα, που προσέβαλλε, τρομοκρατούσε και ενοχοποιούσε τις εγκύους που σκέπτονται την άμβλωση, κατέβηκε μετά από σάλο που προκλήθηκε και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Τόσο η Ελληνική Λύση, όσο και ο Κ. Μπογδάνος αντέδρασαν. Χαρακτηριστικά, ο Κ. Βελόπουλος δήλωσε: «Επειδή δεν γίνεται να ακούμε συνέχεια λογικοφανή-κενοφανή επιχειρήματα “περί δικαιώματος της γυναίκας στο σώμα της” κ.τ.λ., θα πούμε το εξής: όταν είσαι χριστιανός ορθόδοξος, η άμβλωση απαγορεύεται.  Όταν είσαι άνθρωπος, η άμβλωση απαγορεύεται.  Όλα τα άλλα είναι απλά δικαιολογίες». Ο δε Κ. Μπογδάνος, που τότε ήταν ακόμα βουλευτής της Ν.Δ., είχε πει ότι «δεν έπρεπε να κατέβουν οι αφίσες κατά των αμβλώσεων» με το επιχείρημα ότι «η εκστρατεία τοποθετείται υπέρ της μη άσκησης ενός δικαιώματος που δεν αμφισβητείται. Γιατί αυτό το πράγμα περιορίζεται και κατεβαίνει;».

Τι είναι η Κίνηση «Αφήστε με να ζήσω», που έχει την οικονομική δυνατότητα να προβάλλει τις θέσεις της μέσω διαφημίσεων; Από την ιστοσελίδα της βλέπουμε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που στήθηκε από είκοσι «Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία». Ανάμεσά τους βρίσκεται η Πανελλήνια  Ένωση Θεολόγων. Η ηγεσία της πρωτοστάτησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, ενώ είχε συναντηθεί τον Ιούνιο του 2019 -προεκλογικά- με τον αρμόδιο αναπληρωτή τομεάρχη της Ν.Δ. Χρήστο Κέλλα. Τις ενέργειες του «Κινήματος» υποστηρίζει επίσης η «Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος».

Διαδικτυακές δράσεις

Τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε την εμφάνισή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η «Δράση Ζωής», που προπαγανδίζει ανοιχτά τις θεωρίες περί «αγέννητου παιδιού». Οι ιθύνοντές της δεν είναι εμφανείς, ενώ περιορίζει τη δραστηριότητά της στην ανάρτηση φωτογραφιών και γραφικών, αλλά και τη μετάφραση βίντεο που έχουν παραχθεί στις ΗΠΑ από «κέντρα» και «ινστιτούτα» ενάντια στις αμβλώσεις.

Πρόκειται για οργανισμούς, όπως το «Live Action», που προκαλεί αντιδράσεις και αποκλεισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και το «Focus on the Family», παραθρησκευτική οργάνωση ευαγγελιστών στις ΗΠΑ, που προπαγανδίζουν τη δημιουργία του ανθρώπου από τον Θεό.

αμβλώσεις

Σταθερά κατά των αμβλώσεων η Ν.Δ.

Από το 1986, όταν η Ν.Δ. καταψήφισε τη νομιμοποίηση, έως τώρα, η θέση δεν άλλαξε. Την έχει υποστηρίξει μάλιστα και ο ίδιος ο Μητσοτάκης το 2019. Μετά ακολούθησαν ο Γεωργιάδης, η Κεραμέως, οι ευρωβουλευτές

Στα τέλη Ιουνίου του 1986 η Βουλή συζητούσε το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Η Ν.Δ., με πρόεδρο τότε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, καταψήφισε το νομοσχέδιο με επιχειρηματολογία γνώριμη σήμερα. «Όπως νομοθετείται η άμβλωση, γίνεται σπορ» είπε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. «Το νομοσχέδιο επιτρέπει χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο τον φόνο όλων των εμβρύων κάτω από τους 3 μήνες με μόνη την απόφαση της εγκύου; Μα αυτή η νοοτροπία δεν είναι στη βάση κάθε δικτατορίας, ότι κάποιος άλλος αποφασίζει για τη ζωή μου […] γιατί δεν νομιμοποιεί η κυβέρνηση και τις κλοπές, και τους βιασμούς, και τα ναρκωτικά;» είπε τότε ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, ξανά με πρόεδρο έναν Μητσοτάκη, η Ν.Δ. δεν έχει εγκαταλείψει τις θέσεις αυτές και κορυφαία στελέχη της προπαγανδίζουν θέσεις ενάντια στις αμβλώσεις.

αμβλώσεις

«Να μας κινητοποιήσει ιδιαιτέρως»

5 Μαρτίου 2019: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε στη Βουλή: «Υπάρχουν άλλωστε και πολλά παράπλευρα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διακομματικά. Με ρεαλισμό και τόλμη. Θέματα όπως οι υιοθεσίες, τα υπογόνιμα ζευγάρια και ο συγκλονιστικά μεγάλος αριθμός των εκτρώσεων. Εκτιμώνται περίπου στις 150.000 ετησίως στην πατρίδα μας οι εκτρώσεις, αν και δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Πολλές από αυτές τις εκτρώσεις λαμβάνουν χώρα σε ζευγάρια που ήδη έχουν παιδιά κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας κινητοποιήσει ιδιαιτέρως».

Τα συγχαρητήρια του Γεωργιάδη

29 Δεκεμβρίου 2019: Ο  Άδωνις Γεωργιάδης συνεχάρη την εφημερίδα Sportime που με πρωτοσέλιδό της προπαγάνδιζε την «Ημέρα Αγέννητου Παιδιού». «Συγχαίρω την εφημερίδα παρά τις αντιδράσεις. Στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το να έχουμε διπλάσιες εκτρώσεις από γεννήσεις γεννά ζητήματα επιβίωσης του έθνους μας» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο υπουργός, απαντώντας σε επικριτικό άρθρο του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου στο lifo.gr, επιχείρησε να αναδιπλωθεί. Ωστόσο, ανέφερε: «Τέλος, στο άρθρο σας υπήρχε και μία ελαφριά ειρωνεία σε ανθρώπους που διαφωνούν με τις εκτρώσεις για θρησκευτικούς λόγους. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό είναι στα όρια του ρατσισμού. Ρατσισμού δε που, όπως συνήθως, στρέφεται σχεδόν κατά αποκλειστικότητα προς τους Χριστιανούς».

Το φάουλ του Κιμπουρόπουλου

16 Μαρτίου 2021: Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος υπερψήφισε πρόταση της Ακροδεξιάς που έλεγε ότι «η ανθρώπινη ζωή πρέπει να προστατεύεται από τη σύλληψη». Υπό το βάρος των αντιδράσεων, η Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η στάση Κυμπουρόπουλου «δεν εκφράζει το κόμμα και τον πρόεδρό του».

Επίσημο συνέδριο

14 Ιουνίου 2021: Το μισό Υπουργικό Συμβούλιο της Ν.Δ. ήταν προσκεκλημένο να μιλήσει στο περίφημο «συνέδριο γονιμότητας», το οποίο υποτιμούσε τις γυναίκες, επιτίθετο σε όσες επιλέγουν να μην τεκνοποιήσουν σε νεαρή ηλικία και -εμμέσως πλην σαφώς- επιτίθετο σε όσες διακόπτουν την κύηση σε νεαρή ηλικία. Το συνέδριο τελούσε μάλιστα υπό την αιγίδα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Μαζί με τους Πολωνούς

24 Ιουνίου 2021: Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν μαζί με τους Πολωνούς υπερσυντηρητικούς του ECR ψήφισμα που κατήγγειλε ως «απαράδεκτη» έκθεση του Ε.Κ. που χαρακτηρίζει «ανθρώπινο δικαίωμα» το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Την επόμενη μέρα, υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. υπερψήφισαν και την έκθεση κατά της οποίας στρεφόταν το ψήφισμα των Πολωνών.

Η σύλληψη ξεκινά μόλις η μητέρα συλλάβει την… ιδέα!

28 Ιανουαρίου 2022: Αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο Παιδείας έδωσε έγκριση να προβληθεί στα σχολείο οπτικοακουστικό υλικό οι δημιουργοί του οποίου υποστηρίζουν την αντιεπιστημονική θεωρία ότι η σύλληψη ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει ένα παιδί. Μετά τον σάλο, η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι το υλικό αποσύρεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL