Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Διεθνείς οργανώσεις για την Ελευθερία του Τύπου / Καρφιά κατά Μητσοτάκη μετά την αθώωση Βαξεβάνη - Παπαδάκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνείς οργανώσεις για την Ελευθερία του Τύπου / Καρφιά κατά Μητσοτάκη μετά την αθώωση Βαξεβάνη - Παπαδάκου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και οι οργανώσεις του Media Freedom Rapid Response (MFRR) χαιρετίζουν την ηχηρή αθώωση των τεσσάρων Ελλήνων δημοσιογράφων και εκδοτών που αντιμετώπιζαν ποινικές κατηγορίες και πιθανές μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης που συνδέονταν με τα ερευνητικά ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης που αποκάλυψαν το φαρμακευτικό σκάνδαλο Novartis.

«Οι αθωωτικές αποφάσεις συνιστούν μια σημαντική επικύρωση της δημοσιογραφίας επιτήρησης στην Ελλάδα και μια ζωτικής σημασίας - αλλά δαπανηρή - νίκη για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου» τονίζει η IPI.

Παράλληλα οι διεθνείς οργανώσεις Δημοσιογράφων και Τύπου καλούν σε λήψη μέτρων για την προώθηση τοπίου στα μέσα ενημέρωσης στο οποίο θα επιτρέπεται να ευδοκιμεί το είδος της γενναίας ερευνητικής δημοσιογραφίας  που αποτελεί παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση.

Την Media Freedom Rapid Response αποτελούν το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και το OBC Transeuropa (OBCT).

Όπως τονίζουν οι διεθνής οργανώσεις, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εναντίον των δημοσιογράφων στερούνταν εξ αρχής ουσίας ή νομιμότητας, ενώ εκφράστηκε η ανησυχία, ότι οι κατηγορίες εναντίον τους ήταν μια πολιτικά υποκινούμενη προσπάθεια να ποινικοποιηθούν και να τιμωρηθούν τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτουν για χρόνια σκληρής ερευνητικής δημοσιογραφίας.

«Ο ποινικός χαρακτήρας των κατηγοριών, η σύνδεσή τους με ρεπορτάζ σχετικά με τη διαφθορά και η πιθανή φυλάκιση δημοσιογράφων σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, προκάλεσαν μεγάλες ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεών μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και όλα αυτά σε μια εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν ήδη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη μείωση της ελευθερίας του Τύπου επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Αυτές οι ποινικές κατηγορίες ήταν από τις σοβαρότερες που είχαν απαγγελθεί εναντίον μελών του Τύπου οπουδήποτε στην ΕΕ εκείνη την περίοδο» τονίζουν οι οργανώσεις της Media Freedom Rapid Response.

Ενώ η είδηση της αθώωσής τους είναι ευπρόσδεκτη, υπογραμμίζουν ότι ανησυχούν βαθύτατα για την πίεση που δέχθηκαν οι δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αναφέρονται μάλιστα σε σχόλια ορισμένων πολιτικών και ιδίως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε ορισμένους από τους δημοσιογράφους ως «συμμορία» μέσα στο κοινοβούλιο και τα χαρακτηρίζουν «βαθύτατα λυπηρά».

Πολυάριθμες πιέσεις κατά του Τύπου

Όπως περιγράφεται σε πρόσφατη έκθεση της αποστολής του MFRR, οι νομικές απειλές κατά του Τύπου είναι μόνο μία από τις πολυάριθμες πιέσεις που έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον και υπονομεύουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Σημειώνουν επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Προχωρώντας προς τα εμπρός, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προώθηση ενός τοπίου των μέσων ενημέρωσης στο οποίο θα επιτρέπεται να ευδοκιμήσει το είδος της γενναίας δημοσιογραφίας που επιτηρεί τη εξουσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL