Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Μάτι / Σε δίκη για πλημμελήματα παραπέμπονται 21 άτομα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάτι / Σε δίκη για πλημμελήματα παραπέμπονται 21 άτομα

ΜΑΤΙ
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Την παραπομπή 21 προσώπων σε δίκη αποφάσισε το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής το 2018 με τους 102 νεκρούς. Με βούλευμα του Συμβουλίου  παραπέμπονται σε δίκη, 21 από τους συνολικά 24 κατηγορουμένους για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφαση υιοθετήθηκε το σκεπτικό της έφεσης που άσκησε ο εισαγγελέας Παν. Μεϊνδάνης κατά του βουλεύματος το οποίο είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στο οποίο είχε απορρίψει την αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής, στο κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο.

Τα 21 πρόσωπα θα δικαστούν σε βαθμό πλημμελήματος για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Μεταξύ αυτών και ο ηλικιωμένος που φέρεται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά, ο οποίος θα δικαστεί και για εμπρησμό από αμέλεια.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στελέχη της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Με το βούλευμά τους τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών επικαλούμενα τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας «χρεώνουν» τα τότε στελέχη των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών ανετοιμότητα, μη άμεση επέμβαση με χρήση κάθε μέσου, καθυστερημένη κινητοποίηση όλων των δυνατοτήτων, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και περιστολής των συνεπειών της μεγάλης φωτιάς με έγκαιρη εκκένωση οικισμών και κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την διάσωση πολιτών σε ανάγκη.

Με το ίδιο βούλευμα, απαλλάσσονται τρεις αστυνομικοί, καθώς το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε πως δεν θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη, κρίνοντας ότι έδωσαν επάρκεια εξηγήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL