Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Δολοφονία Γρηγορόπουλου / Στον Άρειο Πάγο τα 4 ερωτήματα για τη νέα μεθόδευση της απελευθέρωσης Κορκονέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δολοφονία Γρηγορόπουλου / Στον Άρειο Πάγο τα 4 ερωτήματα για τη νέα μεθόδευση της απελευθέρωσης Κορκονέα

Επαμεινώνδας Κορκονέας
(EUROKINISSI)

Διπλό αίτημα προς την Εισαγγελία του Άρειου Πάγου, προκειμένου να παρέμβει άμεσα μετά την απόφαση χορήγησης ελαφρυντικών στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πρόκειται να καταθέσει την Πέμπτη η πλευρά της οικογένειας, όπως προανήγγειλε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας στο Kontra

Το ένα σκέλος του αιτήματος θα αφορά το να προχωρήσει η εισαγγελία, ως έχει δικαίωμα, σε νέα άσκηση αναίρεσης αυτής της απόφασης. Το δεύτερο σκέλος αφορά το να ξεκινήσει πειθαρχικός έλεγχος για τα όσα προηγήθηκαν και οδήγησαν στην απόφαση, κόντρα στην βούληση της Ολομέλειας του Άρειου Πάγου, από τέσσερις ενόρκους χωρίς γνώση της δικογραφίας και με τους τρεις τακτικούς δικαστές και τον εισαγγελέα να «βγάζουν την ουρά τους απ' έξω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, όπως περιέγραψε ο κ. Κωνσταντόπουλου, θα ζητηθεί να διερευνηθούν «πολύ συγκεκριμένα πράγματα»:

  • Ποιος μεθόδευσε επίσκευση της δίκης παρά το νόμο, χωρίς κλήτευση της οικογένειας του θύματος, στις 11 Μαΐου
  • Τι έγινε μετά την κλήρωση των ενόρκων, όπου μαζεύτηκαν σε γραφείο του Εφετείου Λαμίας οι ένορκοι με τους δικαστές και τον εισαγγελέα, ενώ δεν επιτρέπεται. Τι έγινε σε αυτή την συνάντηση, ποιος την προκάλεσε, ποιος μίλησε, τι είπε;
  • Πώς αποφάσισαν οι ένορκοι; Υποτίθεται ότι συσκέπτονταν επί μιάμιση ώρα, αλλά επί μία ώρα η δικογραφία ήταν την έδρα, δεν την είχαν πάρει μαζί τους στην αίθουσα συσκέψεων. Πώς αποφάσισαν οι ένορκοι χωρίς να γνωρίζουν ούτε τη διαδικασία, ούτε τα δεδομένα της απόφασης, χωρίς να ακούσουν κανένα μάρτυρα να λέει ότι πρέπει να χορηγηθεί στον Κορκονέα ελαφρυντικό.
  • Πώς αποφάσισαν οι τακτικοί δικαστές μόνοι τους, χωρίς συγκρότηση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, στην αρχή της διαδικασίας, να θεωρήσουν άνευ νομικών δικαιωμάτων τους εκπροσώπους της υπεράσπισης της κατηγορίας;
  • Το σοβαρότερο: στη διάσκεψη των ενόρκων με τους δικαστές, τι ειπώθηκε; Πολλές φορές λέγονται σημεία και τέρατα. Ανέφερε χαρακτηριστικά περίπτωση που πρόεδρος δικαστηρίου είπε ευθέως σε ενόρκους ότι οι τακτικοί δικαστές κωλύονται υπηρεσιακά, αλλά οι ένορκοι μπορούν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένη απόφαση. Και μετά, οι τέσσερις ένορκοι διαμορφώνουν την πλειοψηφία και οι τρεις δικαστές λένε ότι διαφωνούν...

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ενδοδικαστικά παιχνίδια που εκ των έσω διαβρώνουν την αξιόπιστη και δημοκρατικά και κοινωνικά νόμιμη λειτουργία των θεσμών. Αυτές οι αποφάσεις είναι εκτεθειμένες, ταράζουν την κοινωνία, αναστατώνουν και το εσωτερικό της Δικαιοσύνης ... Εξ αντικειμένου αυτές οι αποφάσεις που δεν νομιμοποιούνται ούτε νομικά ούτε κοινωνικά ούτε θεσμικά επιβαρύνουν το νοσηρό κλίμα στο δημόσιο βίο της χώρας ... Είναι μεγάλες οι ευθύνες. Αυτή τη στιγμή διαβάλλεται ο θεσμός των ενόρκων, ακυρώνεται στην πράξη. Ακυρώνεται στην πράξη η αξιοπιστία της δικαστικής απόφασης σε μία υπόθεση ιστορικής σημασίας και έντασης. Δείχνει ότι υπάρχουν μεθοδεύσεις για τις οποίες έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη όσοι ασχολούνται με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης (δικαστές, δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, δικηγορικοί σύλλογοι, οι εποπτικές διαδικασίες του υπ. Δικαιοσύνης)».

Νωρίτερα, ο κ. Κωνσταντόπουλος σχολιάζοντας την χθεσινή απόδοση ελαφρυντικών στον Κορκονέα από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο με επικράτηση της άποψης των τεσσάρων ενόρκων απέναντι στους τρεις δικαστές και την εισαγγελική πρόταση, έκανε για λόγο απόφαση «εκτεθειμένη νομικά, κοινωνικά και θεσμικά».

Πάρθηκε «με διαδικασία αντίθετη στο νόμο, που δεν προβλεπόταν από κανένα νόμο», είπε για την απόφαση των τριών τακτικών δικαστών πριν συγκροτηθεί το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο ότι δεν έχουν λόγο οι υποστηρίζοντες την κατηγορία (δηλαδή η πλευρά του θύματος). Κατά τον ίδιο, για αυτό το θέμα θα έπρεπε να κρίνουν μαζί με τους τέσσερις ενόρκους ... Η απόφαση για την αποφυλάκιση Κορκονέα ελήφθη μετά από αναίρεση (στην αρχική αναγνώριση ελαφρυντικού) που αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια του ΑΠ, 60 και πλέον αεροπαγίτες δικαστές. Προσδιόρισαν με ακρίβεια τους νομικούς και πραγματικούς λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να δοθεί ελαφρυντικό ... Με την αναίρεση αναβίωσε η αρχική απόφαση του ΜΟΔ της Άμφισσας που του είχε επιβάλει ισόβια κάθειρξη. Συνελήφθη εκ νέου και κρατήθηκε στις φυλακές. Ακολούθησε διαδικασία που επίσης δεν προβλέπεται από το νόμο, για επίσπευση της έφεσης με κρίση χωρίς να κληθούν οι υποστηρίζοντες την κατηγορία. Πρόκειται για μεθόδευση, «κακοστημένη διαδικασία, γιατί 11 Μαΐου αποφασίστηκε να γίνει άρον-άρον μια δίκη εν κρυπτώ, χωρίς να ειδοποιηθούν οι υποστηρίζοντες την κατηγορία. Αυτό είναι παράνομο. Το μάθαμε τυχαία. Υποβάλαμε ένσταση στις 11 Μαΐου και το δικαστήριο αναγνώρισε ότι αυτό είναι παράνομο και ανέβαλε την εκδίκαση προκειμένου να κληθούμε. Κληθήκαμε πάλι άρον-άρον, για τις 7 Ιουνίου. Στις 8 Ιουνίου αγορεύει ο εισαγγελέας».

Υπογράμμισε επίσης το μεγάλο διάστημα μεταξύ της κλήρωσης των ενόρκων και της εκδίκασης. «Στις 9 Ιουνίου, η υπεράσπιση Κορκονέα λέει ότι δεν είναι έτοιμη να αγορεύσει και ζητάει νέα δικάσιμο. Και δίνεται για σήμερα, στις 28 Ιουνίου. Η μεγάλη διακοπή δίνεται χωρίς να ανακοινωθεί κάποιος λόγος. Και πια, η σύνθεση του δικαστηρίου είναι γνωστή, έχει συγκροτηθεί το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο, ξέρουν όλοι ποιοι είναι οι ένορκοι. Επί τρεις εβδομάδες, με δεδομένη τη σύνθεση, περιμένουμε να έρθουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Κορκονέα για να μιλήσουν», όπως σχολίασε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

«Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου δεν είναι τυπικό, μία "εξίσωση" (έχει ή δεν έχει γίνει αυτό, άρα είναι υποχρεωτικό να δοθεί). Εδώ είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Ενώ η Ολομέλεια του ΑΠ αποφασίζει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να δοθεί το ελαφρυντικό (που και το 2019 δόθηκε με τέτοια μεθόδευση, με καθυστέρηση 1,5 μήνα βγήκε η απόφαση για να ισχύσουν οι καινούργιοι Κώδικες), τέσσερις ένορκοι που δεν έχουν ακούσει κανέναν μάρτυρα, δεν έχουν διαβάσει κανένα έγγραφο, δεν έχουν μπροστά τους την δικογραφία, δεν έχουν παρακολουθήσει την διαδικασία, μέσα σε 1,5 ώρα διασκέπτονται με τους τρεις Εφέτες και αποφασίζουν ότι όσα λέει η Ολομέλεια του ΑΠ αυτοί μπορούν να τα ανατρέψουν. Και βγαίνει η πρόεδρος, ανακοινώνει απόφαση κατά πλειοψηφία (4 ένορκοι εναντίον 3 δικαστών). Είναι η γνωστή μεθόδευση που πολλές φορές γίνεται εντός της λειτουργίας των δικαστηρίων. Ότι οι τέσσερις ένορκοι αποφάσισαν πως πρέπει να χορηγηθεί το ελαφρυντικό, χωρίς να ανακοινώνεται για ποιο λόγο. Οι τέσσερις ένορκοι με ποια επιχειρήματα αποφάσισαν να ανατρέψουν την απόφαση του ΑΠ;».

Πλέον χαρακτηριστικό από όλα τα παράδοξα, είναι το ότι, όπως υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, «η πρόεδρος του δικαστηρίου, που ανακοίνωσε ότι διαφωνεί, θα γράψει την απόφαση της πλειοψηφίας, με την οποία διαφωνεί. Είναι αστειότητες αυτά, θεσμικές παραφθορές. Λυπάμαι που θα το πω, είναι εσωτερικό πρόβλημα σοβαρό της Δικαιοσύνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL