Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Αττικό Ζωολογικό Πάρκο / Ακόμα μία αναίτια εξόντωση ζώου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο / Ακόμα μία αναίτια εξόντωση ζώου

ΑΤΤΙΚΟ

Ακόμα ένα ζώο θανατώθηκε αναίτια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το Σάββατο το πρωί, προσθέτοντας άλλον έναν κρίκο στη μακρά αλυσίδα κακοποίησης και αναίτιας εξόντωσης αιχμάλωτων ζώων από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Το Σάββατο το πρωί ο 27χρονος χιμπατζής Μπαζού δραπέτευσε από το κλουβί του και στη συνέχεια θανατώθηκε στον χώρο στάθμευσης του Πάρκου παρουσία, μάλιστα, πολιτών. Η διοίκησή του επικαλέστηκε πρωτόκολλα που υποτίθεται ότι επιβάλλουν την εξόντωση των ζώων που δραπετεύουν, κάτι που κατά το παρελθόν, σε παρόμοια περιστατικά, έχει αμφισβητηθεί, καθώς εξόντωση επιβάλλεται μόνο σε περίπτωση διαφυγής του ζώου από τον χώρο του Πάρκου κι όχι απλώς αν βγει από το κλουβί του.

Η αναίτια εξόντωση του χιμπατζή είναι ακόμα ένα περιστατικό βάρβαρης μεταχείρισης των αιχμάλωτων ζώων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το οποίο τα αντιμετωπίζει ως αναλώσιμα εμπορεύματα προς επίδειξη. Προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, έντονες αντιδράσεις από φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και από τα πολιτικά κόμματα, ενώ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ζήτησε διευκρινίσεις από τη διοίκηση του Πάρκου. Φιλοζωικές οργανώσεις οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο την Κυριακή.

Τα βάρβαρα πεπραγμένα του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πολλές φορές έχει προχωρήσει σε αναίτια εξόντωση ζώων, όπως τον Δεκέμβριο του 2018, όταν θανάτωσε δύο τζάγκουαρ, τα οποία δραπέτευσαν μετά το σπάσιμο τζαμαρίας ασφαλείας από άλλο ζώο.  Όπως και στην περίπτωση του χιμπατζή, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προχώρησε σε εξόντωση και όχι σε αναισθητοποίηση των ζώων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η αναισθητοποίηση αργεί, παρότι κάτι τέτοιο αποτελεί διεθνή πρακτική. Εξόντωση επιβάλλεται μόνο εφόσον το ζώο δραπετεύσει από τον χώρο του ζωολογικού κήπου και κατευθυνθεί προς κατοικημένη περιοχή, κι όχι αν απλώς βγει από το κλουβί του.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο βαρύνεται με πολλά περιστατικά διαφυγής ζώων λόγω ανεπαρκούς περίφραξης και συχνούς θανάτους ζώων, ενώ ουκ ολίγες φορές έχει παραβιάσει ή έχει «κάμψει» τη νομοθεσία, όπως με τη διεξαγωγή οργανωμένου σόου επίδειξης με δελφίνια το 2016.  Όλα αυτά τα περιστατικά συντείνουν στο ότι το Πάρκο δεν χάνει ευκαιρία να εκμεταλλευτεί οικονομικά τα αιχμάλωτα ζώα στο έπακρο, την ώρα που επιλέγει τις φθηνότερες λύσεις όσον αφορά τα ζητήματα της φύλαξης.

Φίλης: Οι εικόνες των φυλακισμένων ζώων δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στα παιδιά μας

«Οι ζωολογικοί κήποι, αυτά τα κάτεργα για την άγρια ζωή, δεν έχουν θέση στον σύγχρονο πολιτισμό μας» τόνισε ο Νίκος Φίλης. «Χωρίς μισόλογα. Η συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα δεν πρέπει να συνεχίσει να ασκείται. Η αρπαγή από τον φυσικό τους χώρο και η φυλάκιση άγριων ζώων αποτελούν αναχρονισμό.  Ένα θλιβερό απομεινάρι του χθες, που οι σύγχρονες κοινωνίες οφείλουν να αποβάλουν» επισήμανε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Ν. Φίλης πρόσθεσε ότι «οι εικόνες των φυλακισμένων ζώων δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στα παιδιά μας, αντίθετα, οι ζωολογικοί κήποι αποτελούν ένα λάθος πρότυπο, αφού εθίζουν τα παιδιά στην ιδέα του ανθρώπου κυρίαρχου που μπορεί να ταπεινώνει, να βασανίζει και να φυλακίζει τα άγρια ζώα».

«Αποτροπιασμό προκαλεί η δολοφονία ενός χιμπατζή από τους υπευθύνους στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όταν το φυλακισμένο ζώο έπραξε το αυτονόητο και επιχείρησε να δραπετεύσει με την πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε» επισήμανε το ΜέΡΑ25.

«Πλήρη και άμεση ενημέρωση» από τη διοίκηση του Πάρκου ζήτησε ο Αμυράς

Ο Γ. Αμυράς ζήτησε «πλήρη και άμεση ενημέρωση» από τη διοίκηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για την προέλευση και τις συνθήκες διαβίωσης και φύλαξης των ζώων, όπως και για την «αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου». Ζήτησε, επίσης, από την Περιφέρεια Αττικής τη διενέργεια ελέγχου για τις συνθήκες εξόντωσης του χιμπατζή και τις συνθήκες ασφάλειας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Παράλληλα, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Περιβάλλοντος θα επισκεφθεί το πάρκο για να εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσης των άγριων ζώων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL