Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Κορωνοϊός / Απόβαση Covid στα νησιά, τουρίστας η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Απόβαση Covid στα νησιά, τουρίστας η κυβέρνηση

ΛΙΜΑΝΙ

Τα ελληνικά νησιά είναι από τους αγαπημένους προορισμούς του κορωνοϊού το καλοκαίρι, όπως αποδεικνύεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα όσο και η εμπειρία από τα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας αποτελούν αδιάσειστους μάρτυρες για την έξαρση του ιού που βρίσκεται σε εξέλιξη, την ώρα που το σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου μεταφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής την εικόνα που δίνουν γιατροί από τα νοσοκομεία Χανίων, Ρεθύμνου και Ρόδου.  Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση στις νοσηλείες ασθενών κορωνοϊού. «Στην αρχή η κυβέρνηση σιωπούσε για το θέμα, αλλά αυτή την εβδομάδα παραδέχτηκαν ότι υπάρχει τουλάχιστον 40% αύξηση στις νέες εισαγωγές» τονίζει ο Π. Παπανικολάου. Ωστόσο, αυτό που δεν ειπώθηκε είναι ο κίνδυνος να φουντώσει ένα καινούργιο κύμα ξανά στις τουριστικές περιοχές, όπως σημειώνει ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ.  

Όσον αφορά την προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις με μια έωλη επιστημονικά φρασεολογία (δεν είναι κύμα, είναι ταλάντωση) και να αποδοθεί η έξαρση σε παγκόσμια αίτια, ο Π. Παπανικολάου ήταν ξεκάθαρος: «Φυσικά ο ιός είναι παγκόσμιο αίτιο, όμως η πλήρης κατάργηση κάθε έννοιας ιχνηλάτησης και επιδημιολογικής επιτήρησης δεν είναι νόμος της φύσης, είναι πολιτική επιλογή συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων, αεροπορικών εταιρειών, τουριστικών πρακτορείων και καρτέλ ξενοδόχων». Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος είναι να έχουμε πάλι ένα κύμα, αλλά η κυβέρνηση να ανακαλύψει ξαφνικά ότι υπάρχει κορωνοϊός τον Σεπτέμβριο, δηλαδή με τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Ανοδικός ο δείκτης μεταδοτικότητας

Διαφωτιστικά είναι και τα επιδημιολογικά στοιχεία. Σύμφωνα με το Κρητικό Επιδημιολογικό Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας (CeLLo), ο δείκτης Rt στις 22 Ιουνίου ήταν πανελλαδικά στο 1,27 και οι πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από ελληνικά νησιά. Η συγκεκριμένη τιμή δείχνει σε πόσους πολίτες μεταδίδει ένας φορέας. Το γεγονός ότι είναι στο 1,27 δείχνει ότι η τάση μεταδοτικότητας είναι ανοδική, ενώ μόνο η Ευρυτανία (0,92) και η Ικαρία (0,92) έχουν τάση μείωσης από 76 περιοχές της χώρας.

Επίσης, ένα στοιχείο που προβληματίζει είναι η υψηλή θετικότητα των τεστ. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα 13-19 Ιουνίου το 8,77% των τεστ σε όλη τη χώρα ήταν θετικό, αυξάνοντας το ποσοστό κατά 2,59 ποσοστιαίες μονάδες. Την αρνητική πρωτιά έχουν ξανά τουριστικοί προορισμοί, ενώ 1 στα 2 τεστ στη Μύκονο είναι θετικό! Αναπόφευκτα, η Μύκονος έχει τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες αυξήσεις στον αριθμό κρουσμάτων εντοπίζονται σε τουριστικούς προορισμούς. Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες που διανέμει τα κρούσματα ο ΕΟΔΥ, 31 παρουσιάζουν υπερδιπλασιασμό και μόλις 3 έχουν πτωτική τάση (Λήμνος, Γρεβενά, Ευρυτανία). Τέλος, το ιικό φορτίο στα λύματα ανεβαίνει κατακόρυφα στην Κρήτη, όπως φαίνεται σε  Άγιο Νικόλαο (+237%), Ηράκλειο (+176%) και Χανιά (+15%). 

Κέντρα Υγείας χωρίς παθολόγο ή ακτινολόγο

Με τα παραπάνω δεδομένα να συνθέτουν ένα τρομακτικό κοκτέιλ για τα νησιά της χώρας, το προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι τεράστια. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Τήνου. Το Κέντρο Υγείας, που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, έμεινε χωρίς παθολόγο μετά την παραίτηση του ενός και μοναδικού που υπηρετούσε. Επίσης, δεν υπάρχει μικροβιολόγος και πλέον δεν πραγματοποιούνται τακτικές εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν υπάρχει ακτινολόγος αν και στο Κέντρο Υγείας υπάρχει διαθέσιμο μηχάνημα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τα έκτακτα περιστατικά, καθώς υπάρχει αδυναμία διακομιδής μετά τη δύση του ηλίου με ελικόπτερο. Ειδικά όταν υπάρχει απαγορευτικό για τη διακομιδή με πλωτό μέσο, η επικινδυνότητα για τους ασθενείς είναι πολύ μεγάλη.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.  Όπως τονίζουν, στις 30 Ιουνίου συνταξιοδοτούνται ο τελευταίος καρδιολόγος αλλά και ο μοναδικός διευθυντής Χειρουργικής. Στα εργαστήρια έχουν απομείνει δύο γιατροί, ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις είναι έξι. Συνολικά, οι κενές θέσεις βάσει του σημερινού οργανογράμματος είναι 102.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL