Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Ιστορίες χωρίς φωνή / Τα σκυλιά που πληρώνουν την καλοσύνη τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες χωρίς φωνή / Τα σκυλιά που πληρώνουν την καλοσύνη τους

ΣΚΥΛΟΣ

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την απελευθέρωση 2.500 σκύλων μπιγκλ από φάρμα προμήθειας πειραματόζωων στην Ιταλία έπειτα από μια ιστορική δικαστική απόφαση που έκανε τότε δεκτή την προσφυγή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για την κακομεταχείριση των συγκεκριμένων ζώων, τα οποία θεωρούνται τα «αγαπημένα» σκυλιά των εργαστηρίων. Είναι γεγονός ότι τα μπιγκλ, λόγω της πραότητας, της υπάκουης ιδιοσυγκρασίας τους αλλά και του μεγέθους τους, είναι η φυλή που χρησιμοποιείται πιο συχνά στην επιστημονική έρευνα.

Τα πρώτα πειράματα πάνω σε μπιγκλ καταγράφηκαν το 1951 στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα των ΗΠΑ, όπου και ξεκίνησε η συστηματική κακοποίησή τους στο λεγόμενο «The Beagle Project» από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, όπου εκατοντάδες σκυλιά, αφού τους έγινε ένεση με πλουτώνιο, στη συνέχεια αφέθηκαν να υποστούν τις οδυνηρές συνέπειες της δηλητηρίασης από ακτινοβολία χωρίς καμία αναισθησία. Οι όγκοι των οστών, οι μεγάλες σκελετικές παραμορφώσεις, η απώλεια δοντιών και τα «αυθόρμητα» κατάγματα ήταν μερικές από τις πιο συχνές επιβλαβείς επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στα πειραματόζωα του προγράμματος. Επειδή οι πειραματιστές ενδιαφέρθηκαν πολύ να μάθουν πώς η έκθεση σε ραδιενεργές ουσίες επηρέαζε τη διάρκεια ζωής, τα σκυλιά δεν είχαν καν το έλεος της ευθανασίας.

Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε στις ΗΠΑ, όπου πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν τουλάχιστον 56 εμπορικές εγκαταστάσεις εκτροφής μπιγκλ και από τις οποίες αγόραζε τα θύματά της η λεγόμενη ερευνητική βιομηχανία. Οι αυξημένες δυνατότητες προμήθειας σήμαιναν ότι δεκάδες χιλιάδες σκυλιά μπορούσαν να παράγονται και να σκοτώνονται κάθε χρόνο με τεράστιο κέρδος, μακριά πάντα από τη δημόσια θέα.

Πειραματόζωα στη Βρετανία

Όσον αφορά την Ευρώπη, η χώρα στην οποία κυριαρχούν η εκτροφή, το εμπόριο και ο πειραματισμός πάνω στην συγκεκριμένη ράτσα σκύλων είναι η πατρίδα των μπιγκλ, η Βρετανία, καθώς η νομοθεσία της χώρας επιβάλλει τα νέα φάρμακα να δοκιμάζονται σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά είδη θηλαστικών και ένα από αυτά τα ζώα πρέπει να είναι μεγάλο, μη τρωκτικό - και τα μπιγκλ, λόγω του μεγέθους τους, το πληρώνουν αυτό πολύ ακριβά.

Στις αρχές Ιουνίου 25 ακτιβιστές, μέλη της βρετανικής οργάνωσης Animal Save Movement, εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της αμερικανικών συμφερόντων MBR Acres για να απελευθερώσουν όσα περισσότερα σκυλιά μπορούσαν με σκοπό να μην φτάσουν ποτέ στα επιστημονικά εργαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου και να μην έχουν την τύχη των 2.000 σκύλων που η συγκεκριμένη εταιρεία στέλνει κάθε χρόνο ως πειραματόζωα. Σκυλιά που πωλούνται σε ηλικία τεσσάρων μηνών σε διάφορα εργαστήρια, όπου και βρίσκουν έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Η συγκεκριμένη ακτιβιστική ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση πέντε σκύλων και τη σύλληψη των έντεκα μελών της οργάνωσης που χρόνια τώρα παλεύει να βάλει λουκέτο στην εταιρεία εκτροφής πειραματόζωων. Η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών κρατάει χρόνια στην Αγγλία τόσο σε επίπεδο δικαιοσύνης όσο και επί του πεδίου, με συνεχείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις έξω από το εκτροφείο, το οποίο υπερασπίζεται τις δραστηριότητές του λέγοντας ότι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας δεν πραγματοποιούνται πειράματα και τα κουτάβια δεν κακοποιούνται.

Θανάτωση, το μέλλον τους

Κανείς όμως δεν συζητά για το μέλλον τους όταν αυτά φτάσουν στα εργαστήρια των αγοραστών τους, όπου, αφού υποστούν τα πάνδεινα, η σύντομη και μαρτυρική ζωή τους τελειώνει με τη θανάτωση όταν πλέον παύουν να αντέχουν παραπάνω πειράματα και θεωρούνται άχρηστα, όπως και τα περίπου 100 εκατομμύρια διαφόρων ειδών ζώα που ετησίως χάνουν βασανιστικά τη ζωή τους σε κάποιο εργαστήριο. Στις αρχές του 2022 είχε προκληθεί ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας ενάντια στη θανάτωση 38 μπιγκλ από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης όταν τα άτυχα σκυλιά, μολονότι είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο των φαρμακευτικών πειραμάτων στα οποία υποβλήθηκαν, δεν τους δόθηκε το δικαίωμα στην υιοθεσία από εκατομμύρια φιλόζωους που με τις υπογραφές τους ζητούσαν μια δεύτερη ευκαιρία για τα κακοποιημένα αυτά θύματα της ανθρώπινης επιστήμης.

Αυτή είναι μια ιστορία που οι πρωταγωνιστές της δεν μπορούν να μας την πουν γιατί δεν έχουν φωνή να την πουν. Ας γίνουμε η φωνή τους.

ΣΚΥΛΟΣ

Βασανιστήρια χωρίς νόημα

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων υποστηρίζουν ότι τα έμβια πλάσματα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σε πειράματα είναι κοντά στα 100 εκατομμύρια αν λάβουμε υπόψη μας όλους τους κλάδους έρευνας, αν και μελέτες δείχνουν ότι το 92% των φαρμάκων που δοκιμάζονται σε ζώα απορρίπτονται κατά την κλινική έρευνα σε ανθρώπους - σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η χρήση ζώων σε πειράματα έχει αποδειχθεί απολύτως αναποτελεσματική. Αυτές οι μελέτες γίνονται για να αναπτυχθούν καινούργια χημικά για την Ιατρική και στην εκπαίδευση, τη γεωργία, στα καλλυντικά και στη βιομηχανία της ένδυσης μεταξύ άλλων. Αυτό δεν οδηγεί μόνο σε απερίγραπτο βασανισμό των ζώων, αλλά επίσης συνεπάγεται πολύ χρόνο και κόστος, παρ’ όλο που έχει αποδειχθεί ότι τα πειράματα στα ζώα δεν είναι επαρκή.  Όλο και περισσότερες εναλλακτικές που δεν περιλαμβάνουν πειράματα στα ζώα γίνονται διαθέσιμες, οι οποίες είναι πιο κατάλληλες για έρευνα, εκπαίδευση και για δοκιμές της ασφάλειας ουσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL