Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Εμβόλιο / Κυβερνητική αδιαφορία και έξαρση επισπεύδουν την τέταρτη δόση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο / Κυβερνητική αδιαφορία και έξαρση επισπεύδουν την τέταρτη δόση

ΕΜΒΟΛΙΟ

Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει το νέο κύμα κορωνοϊού, ωστόσο η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και τα δεδομένα αδιάσειστα. Μάλιστα, η επιδημιολογική έξαρση οδήγησε την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να επεκτείνει την τέταρτη δόση (ή δεύτερη αναμνηστική).

Συγκεκριμένα, μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση, η Επιτροπή αποφάσισε να παραμείνει η ισχυρή σύσταση για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσοι το επιθυμούν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου.

Υπόθεση ατομικής ευθύνης και η τέταρτη δόση

Για ακόμα μία φορά, πάντως, κυβέρνηση και μέλη της επιτροπής πετάνε την «καυτή πατάτα» στους πολίτες. Η φράση «εφόσον το επιλέξουν» της Επιτροπής προϊδεάζει για τον υπαίτιο της επόμενης έξαρσης. Παράλληλα, η επισήμανση ότι «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος» μίας νέας αναμνηστικής δόσης και η ταυτόχρονη εισήγηση για χορήγησή της καλλιεργεί εκ νέου το κλίμα αμφισβήτησης της επιστήμης.

Το καλοκαιρινό κύμα «βγάζει μάτι»

«Δυστυχώς, βλέπουμε φέτος μια επανάληψη όσων έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι με τη Δέλτα» ανέφερε μιλώντας στο Kontra ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης. Όπως τόνισε, το καλοκαιρινό κύμα «βγάζει μάτι», καθώς και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Μάλιστα, ο Γιώργος Παυλάκης άσκησε κριτική σε όσους θέλουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση κάνοντας λόγο για «ταλαντώσεις» και όχι για «κύματα». «Οι ταλαντώσεις και τα συναφή που λένε είναι εκ του πονηρού. Μην το ξεφτιλίσουμε, γιατί καταρρακώνεται η επιστημονική αξιοπιστία όλων των επιστημόνων και αυτό είναι μη ανατάξιμο, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από το κοινό» σχολίασε δηκτικά.

Πάντως, τα αποτελέσματα της Δέλτα στη χώρα μας ήταν καταστροφικά. Στην αρχή του περσινού καλοκαιριού οι θάνατοι στη χώρα ήταν 12.095 θάνατοι. Χρειάστηκε λίγο παραπάνω από έναν χρόνο (11 Ιουνίου 2022) για να ξεπεράσουμε το όριο των 30.000 θανάτων.

Η Όμικρον 5 είναι νέος ιός

Κόλαφος κατά της κυβέρνησης για την υπερβολική χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού ήταν ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, εξήγησε ότι η παραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον είναι ένας νέος ιός και επισήμανε ότι αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι δεν πρέπει να παίζουμε με την πανδημία. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε στην πρώτη φάση του 6ου κύματος της πανδημίας, με εντυπωσιακή αύξηση κρουσμάτων σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.

Επίσης, ο Νίκος Καπραβέλος για ακόμα μία φορά κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα σημεία εισόδου της χώρας, οι μάσκες καταργήθηκαν όπως και τα τεστ, ενώ μειώθηκε πάρα πολύ και το πρόγραμμα εμβολιασμού. Σημειώνεται ότι ο ημερήσιος μέσος όρος επταημέρου είναι 2.441 εμβολιασμοί.

Ολιστικές αλχημείες με τον αριθμό των κρουσμάτων

Έναν βολικό τρόπο να παρουσιάζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα βρήκε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΕΟΔΥ από τις 7 Απριλίου βλέπουμε τις επαναλοιμώξεις. Αυτές, όμως, δεν είναι υποκατηγορία των κρουσμάτων που αναγράφεται στην αρχή της έκθεσης, αλλά επιπλέον μολύνσεις. Είναι εμφανές, αν ανατρέξει κανείς στην κατανομή.

Για παράδειγμα, η χθεσινή έκθεση αναφέρει: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 10.474. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.797». Αυτόματα ο πολίτης συμπεραίνει ότι τα κρούσματα είναι 10.474. Ωστόσο, παρακάτω διαβάζουμε: «Από το σύνολο των 12.271 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 8 είναι εισαγόμενα».

Επομένως, το σύνολο των ημερήσιων κρουσμάτων είναι το άθροισμα μολύνσεων και επαναλοιμώξεων και όχι ο αριθμός που βλέπουμε στην αρχή και εντυπώνεται ως ο πραγματικός αριθμός των ημερήσιων λοιμώξεων.

ΛΑΙΚΟ

Πλημμύρισε από ράντζα το Λαϊκό Νοσοκομείο

Τα πάνω κάτω έχει φέρει η αλλαγή των εφημεριών στα νοσοκομεία της Α' ΥΠΕ, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν Γκάγκα, ΕΚΑΒ και Α' ΥΠΕ για την τριτοκοσμική εικόνα σε κεντρικά νοσοκομεία

Για δεύτερη συνεχόμενη εφημερία οι Παθολογικές κλινικές και η κλινική Covid πλημμύρισαν από ράντζα, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων. Μάλιστα, κατηγορούν τη Μίνα Γκάγκα και τις διοικήσεις της Α' ΥΠΕ και του ΕΚΑΒ ότι «με τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς τους επέφεραν καίριο πλήγμα στη λειτουργία του Λαϊκού Νοσοκομείου».

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι του Λαϊκού καταγγέλλουν την επικίνδυνη απόφαση να τροποποιήσουν το καθεστώς εφημέρευσης των νοσοκομείων της Α' ΥΠΕ, με αποτέλεσμα μετά την εφημερία της 18 Ιουνίου να υπάρξουν 43 ράντζα, εκ των οποίων τα 8 στην κλινική Covid, ενώ μετά την εφημερία στις 22 Ιουνίου προέκυψαν 47 ράντζα, εκ των οποίων τα 8 και πάλι στην κλινική Covid. Σημειώνεται ότι και στις δύο εφημερίες δόθηκαν κλίνες για τα επιπλέον περιστατικά Covid, που εισήχθησαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο στην ΩΡΛ-Γυναικολογική-Οφθαλμολογική κλινική.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Λαϊκού «συγχαίρει» την αναπληρώτρια διοικήτρια και τον διευθυντή της Μονάδας Λοιμώξεων για την «έμπνευσή» τους, κατά την εφημερία της 18ης Ιουνίου, να τοποθετήσουν τρεις ασθενείς με κορωνοϊό σε θάλαμο της ΩΡΛ-Γυν/κής-Οφθ/κής κλινικής, τη στιγμή μάλιστα που στους διπλανούς θαλάμους νοσηλεύονταν αιματολογικοί ασθενείς καθώς και ένας ασθενής με Candida auris, ενώ στους υπόλοιπους θαλάμους της εν λόγω κλινικής νοσηλεύονταν παθολογικά, γυναικολογικά, ΩΡΛ και οφθαλμολογικά περιστατικά. Κάτι ανάλογο επαναλήφθηκε και κατά την επόμενη εφημερία

Οι εργαζόμενοι καλούν τον υπουργό Υγείας, ενόψει της εφημερίας της Κυριακής, να παρέμβει άμεσα ώστε να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν η λειτουργική κατάσταση του νοσοκομείου και, αν κριθεί αναγκαίο, να δοθεί εκ νέου μια κλινική για ασφαλή και αξιοπρεπή νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό.

ΕΜΒΟΛΙΟ

Εκδικητική απόλυση στον Ευαγγελισμό

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει την απόλυση του γιατρού Νίκου Σκούφογλου από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι ο μοναδικός γιατρός που υπηρετεί σε παράταση ειδικότητας και ο διοικητής του νοσοκομείου αρνήθηκε την ανανέωση της σύμβασής του, παρά τη σχετική εισήγηση υπέρ από τον επιστημονικά υπεύθυνο διευθυντή του τμήματος και τον διευθυντή του χειρουργικού τομέα.

Η απόλυση του Ν. Σκούφογλου είναι εκδικητική, καθώς «ο διοικητής του 'Ευαγγελισμού' εκδικείται τον συνάδελφο για τις κινητοποιήσεις της περασμένης χρονιάς ενάντια στην περικοπή μισθού του ίδιου και δεύτερου συναδέλφου για λόγους 'αγενούς συμπεριφοράς' προς τον τότε αναπληρωτή διοικητή».

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η διοίκηση του «Ευαγγελισμού» επέβαλε στον Νίκο Σκούφογλου στέρηση μισθού γιατί διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες εξέτασης και νοσηλείας προς τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί την ανάκληση της απόφασης του διοικητή του «Ευαγγελισμού» και τη συνέχιση της παράτασης του ιατρού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL