Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Κορωνοϊός / Μοιραία και άβουλη κυβέρνηση μπροστά στην έξαρση της πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Μοιραία και άβουλη κυβέρνηση μπροστά στην έξαρση της πανδημίας

ΖΑΟΥΤΗΣ ΠΛΕΥΡΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο κορωνοϊός είναι εδώ. Το σήμα χαλάρωσης που έστειλε η κυβέρνηση αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία παρουσιάζουν νέα έξαρση το τελευταίο διάστημα. Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι έστειλε λάθος μήνυμα. 

«Είναι φυσικό ο κόσμος να συμπεριφέρεται ανάλογα» επισημαίνει και συμπληρώνει ότι τώρα αποδεικνύεται η σημασία της χρήσης μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι δεν φταίνε οι πολίτες, καθώς έχει δοθεί αυτό το σύνθημα από την Πολιτεία. «Και αυτό έχει γίνει προφανώς στο όνομα του τουρισμού. Ωστόσο, δεν ξέρω πόσο βοηθάει τον τουρισμό» δηλώνει δηκτικά. Εξηγώντας την επιδημιολογική εικόνα, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζει ότι τα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5 μπορεί να επιφέρουν μια αύξηση, κάτι που αποτυπώνεται και σήμερα. Πάντως, το κρίσιμο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πώς αυτό θα μεταφραστεί σε βαριά περιστατικά. Επίσης, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος ψέγει την κυβέρνηση ως προς τον εμβολιασμό, ο οποίος φαίνεται να έχει αφεθεί εντελώς. «Οι ευάλωτοι άνθρωποι, που έχουν εμβολιαστεί πριν τέσσερις με έξι μήνες, αξίζει να κάνουν την τέταρτη δόση» καταλήγει.

 

Αδιάσειστα δεδομένα

Η νέα καλοκαιρινή έξαρση του κορωνοϊού μεταφράζεται σχεδόν σε όλους τους δείκτες. Μάλιστα, στον επταήμερο μέσο όρο κρουσμάτων της εβδομάδας 8-15 Ιουνίου παρουσιάστηκε αύξηση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη σε 58 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας! Σε μία (Θάσος) δεν υπήρξε μεταβολή, ενώ μόλις σε 15 Π.Ε. είχαμε μείωση. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρήθηκε στην Κάρπαθο, η οποία άγγιξε άνοδο 2.068%! Ακολουθούν Λήμνος (+186%), Άνδρος (+143%), Ζάκυνθος (+132,6%), Κεφαλονιά (+128%) και Ηράκλειο (+104%). Όλες οι περιοχές αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Παράλληλα, η πλειοψηφία των περιοχών που έχουν μείωση είναι Περιφερειακές Ενότητες της ηπειρωτικής χώρας και δεν αποτελούν πόλο έλξης την καλοκαιρινή περίοδο, άρα δεν έχουν έντονη κινητικότητα. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα αστικά λύματα σε Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Αττική έχουν αυξητική τάση, με την Πάτρα να φτάνει το +267%! Επίσης, η θετικότητα των τεστ στη χώρα ανέβηκε στο 6,18% την εβδομάδα 6-12 Ιουνίου (+1,3 μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα 30/5 - 5/6). Και σε αυτό το δεδομένο πρωταγωνιστούν δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί (εκτός της Δυτικής Αττικής): Μύκονος, Σαντορίνη, Κάρπαθος, Μήλος και Πάρος. Ακολουθούν με μικρότερο ποσοστό κι άλλες τουριστικές περιοχές, στη συντριπτική πλειοψηφία πάνω από 4%, το οποίο είναι το όριο συναγερμού. Όπως είναι λογικό, τα παραπάνω δεδομένα ενισχύουν την πίεση στο ΕΣΥ, με τις εισαγωγές να είναι σημαντικά περισσότερες από τα εξιτήρια. Πριν από δύο εβδομάδες οι δύο τιμές ήταν σχεδόν ίσες, ενώ όταν ανακοινώθηκε η άρση των μέτρων τα εξιτήρια ήταν περισσότερα. 

Κυβερνητική αναβλητικότητα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις, με τον Θάνο Πλεύρη να συλλέγει όλα τα απαραίτητα δεδομένα. Ωστόσο, όπως μεταφέρουν κύκλοι του υπουργείου, αυτό που ανησυχεί την πολιτική ηγεσία της Υγείας δεν είναι το καλοκαίρι, αλλά ο Σεπτέμβριος. Οπότε ξεκαθαρίζουν ότι -αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά- η όποια πρωτοβουλία θα παρθεί από φθινόπωρο. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν στην ΑΥΓΗ ότι ο Βασίλης Κικίλιας, παρότι είναι άμεσα εμπλεκόμενος ως υπουργός Τουρισμού και διετέλεσε υπουργός Υγείας, λάμπει διά της απουσίας του, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τις ενδοκυβερνητικές σχέσεις… 

Καλοκαιρινό κύμα στην Ευρώπη 

Η άνοδος των επιδημιολογικών δεδομένων δεν είναι πάντως ελληνικό φαινόμενο. Στη Γερμανία, τα ημερήσια κρούσματα προσεγγίζουν ή ξεπερνούν τα 100.000, ενώ οι θάνατοι είναι τριψήφιοι καθημερινά. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ επιβεβαίωσε ότι δεν αναμένεται υποχώρηση του ιού στις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, στην Πορτογαλία, όπου έχουν επικρατήσει οι παραλλαγές της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5, από τις αρχές του μήνα οι ημερήσιες μολύνσεις είναι δεκάδες χιλιάδες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί και ανέρχεται στα 10.000.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL