Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Μακροβούτια στον βούρκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακροβούτια στον βούρκο

Μάνδρα πλημμύρα
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Παραδοσιακά η Δεξιά χρησιμοποιούσε ως πολιτική στρατηγική της τη λάσπη κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Οι δολοφονίες χαρακτήρα ήταν πάντα ένα παιχνίδι στρατηγικής γι' αυτήν. Η χρήση της λάσπης από τη Δεξιά ήταν πάντα το «σίγουρο» υπερόπλο της για να αποπροσανατολίζει και να χαλιναγωγεί τον κόσμο ώστε να κερδίζει στην κάλπη είτε τις ψήφους είτε την ανοχή. Η σκανδαλοθηρία, ο κιτρινισμός και η κατασυκοφάντηση χρησιμοποιήθηκαν σε μέγιστο βαθμό απέναντι στους πολιτικούς στόχους.

Η Ρένα Δούρου ως περιφερειάρχισσα και ως γυναίκα σε θέση εξουσίας στήθηκε «στον τοίχο» πολλαπλώς και παντοιοτρόπως. Λοιδορήθηκε όσο ελάχιστοι-ες πολιτικοί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Χρεώθηκε την ανυπαρξία και υπολειτουργία της Περιφέρειας Αττικής για δεκαετίες. Την κατηγόρησαν για εγκλήματα, την έσυραν στα δικαστήρια με στόχο να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και να την εξαφανίσουν πολιτικά.

Έκανε τα περισσότερα έργα που είδε ποτέ η Περιφέρεια Αττικής για να δεχθεί την πιο βάναυση, άγρια, ανηλεή επίθεση από το δεξιό κατεστημένο και τον μιντιακό του συρφετό. Έργα τα οποία ο Πατούλης και ο Μητσοτάκης εγκαινιάζουν ξανά και ξανά πανηγυρίζοντας στην πλάτη της.

Και ήρθε η ώρα της αλήθειας. Η Δικαιοσύνη έκρινε αθώα τη Ρένα Δούρου για τη Μάνδρα. Στα κανάλια η είδηση ακούστηκε «ψιθυριστά» κάπου στο τέλος. Στα σάιτ κατρακύλησε γρήγορα από τις πρώτες σελίδες. «Οι άριστοι» δεν μπήκαν στον κόπο ούτε μια συγγνώμη να ζητήσουν, ως όφειλαν.

Η λάσπη έμεινε, γιατί η στρατηγική αυτή έχει σίγουρα αποτελέσματα και μεγάλη χρονική εμβέλεια. Άλλωστε ποιος θυμάται, ποιος γνωρίζει, αν τα κανάλια δεν το πουν;

Το ίδιο κάνουν και τώρα. Στήνουν ειδικά δικαστήρια με αυστηρή προεκλογική χρήση. Εκδικούνται όσες και όσους αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis. Πολιτεύονται με τον βούρκο και τον κιτρινισμό. Προσεταιρίζονται τους θεσμούς προσδένοντάς τους στο άρμα των πολιτικών τους συμφερόντων και θυσιάζοντας την αξιοπιστία τους. Θέλουν τους πολίτες αδιάφορους, απομακρυσμένους από την πολιτική και την αλήθεια, στο «όλοι ίδιοι είναι», για να μπορούν τα συμφέροντα να αλωνίζουν.

Αργά ή γρήγορα και αυτές οι κατηγορίες θα καταπέσουν. Οι διωκόμενοι θα δικαιωθούν. Η λάσπη όμως θα μείνει. Το παιχνίδι έχει λήξει πριν καν ξεκινήσει. Ο νικητής είναι δεδομένος εξαρχής και ας έρχεται η δικαίωση. Είναι αυτός που κινεί τα νήματα. Ο έχων το χρήμα και την εξουσία. Αυτός που με ένα του παράγγελμα μπορεί να κινητοποιεί τον μιντιακό μηχανισμό.

Με την αντιπολιτική έχουν νικήσει επενδύοντας στην απαξία και την παραίτηση των πολιτών... έρποντας για πολλοστή φορά στον βούρκο. Το πεδίο της πραγματικής πολιτικής είναι το προνομιακό πεδίο της Αριστεράς. Εκεί, δίπλα στις καθημερινές ζωές των πραγματικών ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL