Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Κυβερνητική task force για ενίσχυση των δημοσιογράφων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Κυβερνητική task force για ενίσχυση των δημοσιογράφων

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Αντί να εφαρμόσουν τη νομοθεσία που ήδη υπάρχει, να καταργήσουν ό,τι θεσμοθέτησαν οι ίδιοι τα τελευταία τρία χρόνια και να απέχουν από κάθε είδους ποδηγέτηση των ΜΜΕ, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για «την ασφάλεια των δημοσιογράφων», στην πραγματικότητα όμως για το θεαθήναι.

Μετά τη δημοσίευση εκθέσεων από ανεξάρτητους οργανισμούς αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης πήρε την πρωτοβουλία να εξωραΐσει την κατάσταση. Η Γραμματεία, που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, προχώρησε στην υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» με ακόμη τέσσερις Γενικές Γραμματείες της κυβέρνησης και το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δείξει… καλή συμπεριφορά στους Ευρωπαίους εταίρους.

Για του λόγου το αληθές, η «πρωτοβουλία» της κυβέρνησης έχει ήδη τεθεί σε γνώση της επιτρόπου Αξιών και Διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα, η οποία προ ημερών είχε «τραβήξει το αυτί» σε κατ’ ιδίαν συνάντησή της με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Η ίδια «πρωτοβουλία», δηλαδή το «μνημόνιο συνεργασίας» πέντε Γενικών Γραμματειών της κυβέρνησης, πρόλαβε και παρουσιάστηκε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, πρόκειται για «“μνημόνιο συνεργασίας” για τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης». Προβλέπει ένα πλαίσιο συνεργειών που θα ενισχύσει τη θέση των δημοσιογράφων και των άλλων επαγγελματιών της ενημέρωσης. Μάλιστα, το «μνημόνιο» είναι μόνο ένα μέρος της πρωτοβουλίας: «Εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και υλοποιεί η κυβέρνηση», όπως ενημερώνει.

Ευχολόγιο

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ευχολόγιο, το οποίο, σύμφωνα με τη ΓΓΕΕ, περιλαμβάνει πρωτοβουλίες σχετικά με τη διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης και την περαιτέρω προώθηση και προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και ενέργειες που σχετίζονται με την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση του κοινού, την ασφάλεια, την κατάρτιση κ.λπ.

Το εν λόγω «μνημόνιο», σύμφωνα με τη ΓΓΕΕ, είναι η πρώτη από μια σειρά δράσεων που σχεδιάζει η χώρα μας και «προβλέπει τη συγκρότηση ομάδας συντονισμού (task force)». Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να προσκληθούν και εκπρόσωποι φορέων της κοινωνίας των πολιτών: της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ενώσεων των δημοσιογράφων, των ενώσεων άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης κ.ά.

Το «μνημόνιο συνεργασίας» υπογράφουν οι Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της κυβέρνησης, Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL