Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Περιφέρεια Θεσσαλίας / Ομόφωνα όχι στα 33 αιολικά πάρκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περιφέρεια Θεσσαλίας / Ομόφωνα όχι στα 33 αιολικά πάρκα

ΒΟΥΝΟ

Την ομόθυμη εναντίωσή του στη δημιουργία 33 αιολικών πάρκων με 330 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος άνω του μισού γιγαβάτ στον ορεινό όγκο του Ασπροπόταμου και της περιοχής της Μεσοχώρας εξέφρασε το Περιφερειακό Σμβούλιο Θεσσαλίας, με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό «φαραωνική επέμβαση άνευ προηγουμένου, που δεν ακολουθεί κανένα σχεδιασμό, υποβαθμίζει το περιβάλλον και επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία των περιοχών αυτών». 

Κατά την εισήγησή του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε ότι «με βάση τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχουν εκδοθεί αρκετές άδειες παραγωγής Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και αρκετοί άλλοι φάκελοι βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης». Ο ίδιος εξήγησε ότι«πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη, επί Νομαρχιακής Αυτοιοίκησης, είχε ακυρωθεί η διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικής αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ σε περιοχή του πρώην Δήμου Κλεινοβού Καλαμπάκας (περιοχή Τριγγίας) και δεν εκδόθηκε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)».

Ο περιφερειάρχης εξήγησε ότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη έχουν κατατεθεί προς διαβούλευση τέσσερις φάκελοι που αφορούσαν εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στον νομό Τρικάλων.

Συγκεκριμένα, το 2011 εκδόθηκε αρνητική γνωμοδότηση από την Π.Ε. Τρικάλων για το αιολικό πάρκο ισχύος 20 MW στον τότε Δήμο Καλαμπάκας «Χιόλι Καστανιάς». Ακολούθως, το 2013, εκδόθηκε αρνητική γνωμοδότηση από την Π.Ε. Τρικάλων για αντίστοιχη εγκατάσταση ισχύος 88MW στους δήμους Αργιθέας και Πύλης. Το 2013, για το αιολικό πάρκο ισχύος 24,65MW, που περιλαμβάνει 29 ανεμογεννήτριες στην περιοχή Μεσοχώρας του Δήμου Πύλης, παρότι εκδόθηκε αρνητική γνωμοδότηση από την Π.Ε. Τρικάλων, ωστόσο εκδόθηκε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά, όπως εκτίμησε ο Κ. Αγοραστός, «επειδή δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες εγκατάστασης, το έργο δεν αναμένεται να υλοποιηθεί».

Παράλληλα, ο Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε σε ακόμη δυο προτάσεις δημιουργίας αιολικών πάρκων, για τις οποίες το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε αρνητική γνωμοδότηση και δεν έκδόθηκε η σχετική ΑΕΠΟ. Πρόκειται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στους Δήμους Μετσόβου και Καλαμπάκας και στη θέση «Σίφυλλα» της τοπικής κοινότηας Πυρράς του Δήμου Πύλης.

«Μετά την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών, οι χρήσεις γης μεταβάλλονται δραστικά και ουδέποτε επανέρχονται στο πρότερο καθεστώς, λόγω του μεγέθους της μη αντιστρεπτής επέμβασης», τόνισε ο περιφερειάρχης. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βιομηχανικού τύπου οδηγεί σε πλήρη υποβάθμιση του ορεινού τοπίου και οριστική απώλεια της τουριστικής και αισθητικής αξίας του, ακυρώνοντας κάθε προστιθέμενη αξία του για μια μελλοντική ήπια αξιοποίηση και πραγματικά πράσινη ανάπτυξη». Τέλος, ο Κ. Αγοραστός εξήγησε ότι από τις παρεμβάσεις για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε συνάρτηση με τα συνοδά έργα απειλείται η εκτατική κτηνοτροφία και κατακερματίζεται ο χώρος βόσκησης, πλήττοντας την παραδοσιακή παραγωγή. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL