Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Γιώργος Πατούλης / Για το 2025 μεταθέτει τον κεντρικό σχεδιασμό απορριμμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Πατούλης / Για το 2025 μεταθέτει τον κεντρικό σχεδιασμό απορριμμάτων

ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής. Έτσι, την ερχόμενη Τετάρτη φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς έγκριση το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής. Ενώ, χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Γ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι εκκινεί καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, πράγμα που το συνδυάζει με την εξασφάλιση χρηματοδότησης 98,29 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ 2014 - 2020 για εξοπλισμό ανακύκλωσης.

Χαρακτηρίζοντας «βραδυφλεγή βόμβα» τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι «ενώ για τους πολίτες το μείζον πρόβλημα είναι ότι δεν μαζεύονται τα σκουπίδια, για εμάς ως Περιφέρεια Αττικής το πρόβλημα είναι ότι τα σκουπίδια δεν μαζεύονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, με τρόπο ευρωπαϊκό». «Σε λίγο διάστημα πρέπει να γίνουν όσα δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια», είπε ο Γ. Πατούλης. «Με ορίζοντα το 2025, θέλουμε να πάψουμε να θάβουμε σκουπίδια χωρίς επεξεργασία στη Φυλή», είπε επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για ανακύκλωση της τάξεως του 55%. 

Ο Γ. Πατούλης επικαλέστηκε τα ευρήματα της έρευνας κοινής γνώμης από τη Metron Analysis, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και της Περιφέρειας Αττικής σε δείγμα 1.400 φυσικών προσώπων και δείχνει ότι ενώ το 81% των αποκρινόμενων πιστεύει πως η ανακύκλωση δεν γίνεται με σωστό τρόπο, η συντριπτική πλειονότητα γνωρίζει μόνον τη λειτουργία του μπλε κάδου, αλλά δεν γνωρίζει τι μπαίνει ούτε στον πράσινο κάδο ούτε στον καφέ κάδο. Δηλαδή το 38% δεν γνωρίζει ότι ο πράσινος κάδος αφορά την τοποθέτηση σύμμεικτων απορριμμάτων και πολύ περισσότερο το 61% δεν γνωρίζει ότι στον καφέ κάδο μπαίνουν τα βιοαπόβλητα, δηλαδή τα οργανικά απόβλητα της κουζίνας ή του κήπου. Επίσης, η πλειονότητα των ερωτώμενων δεν γνωρίζει ότι γίνεται χωριστή επεξεργασία των βιοαπόβλητων για παραγωγή κομπόστ στις εγκαταστάσεις της Φυλής.

Δίνοντας, πάντως, βαρύτητα στην ανακύκλωση, ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 98,29 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό ανακύκλωσης, που θα κατευθυνθεί στους 50 από τους 66 δήμους της Αττικής, αλλά ο ίδιος δεν απάντησε για το ποιος θα συλλέγει το ανακυκλώσιμο υλικό, ούτε ποιος θα το διαχειρίζεται, ούτε που θα κατευθύνεται, μιας και ακόμη δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές.

Ο Γ. Πατούλης αρκέστηκε να πει ότι «εμείς, ως Περιφέρεια, δίνουμε τα εργαλεία και οι δήμοι θα κάνουν την αποκομιδή». Εξήγγειλε ότι από τα τέλη Ιουνίου έως το κλείσιμο του 2022 θα έχουν τοποθετηθεί στους δήμους οι 1.000 γωνίες ανακύκλωσης. Εστίασε μόνο στα βιοαπόβλητα, για τα οποία η Περιφέρεια Αττικής έχει παραδώσει στους δήμους απορριμματοφόρα για να συλλέγουν το περιεχόμενο του καφέ κάδου. Δεσμευόμενος ότι έως το 2025 θα έχουν δημιουργηθεί τα πέντε (5) πάρκα ανακύκλωσης, αρκέστηκε να πει ότι «στο Γραμματικό δεν θα πέσει ούτε ένα κιλό σύμμεικτων απορριμμάτων, εάν δεν φτιαχτεί ένα πράσινο εργοστάσιο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL