Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ / Άλλη μια νύχτα έντασης - Χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης από την Αστυνομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ / Άλλη μια νύχτα έντασης - Χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης από την Αστυνομία

Eπεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα σώματα ασφαλείας που είχαν κυκλώσει χθες το ΑΠΘ, καθώς και τη γύρω περιοχή είχαν μετατρέψει το campus σε παράρτημα της Αστυνομίας με το πρόσχημα της περιφρούρησης των εργασιών για την ανέγερση βιβλιοθήκης στον χώρο που βρισκόταν η κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

Σύμφωνα με μαρτυρίες και πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το πανεπιστήμιο πραγματοποιούνταν συστηματικοί έλεγχοι διερχόμενων ατόμων, οι περισσότεροι από αυτούς φοιτητές, ενώ πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 30 προσαγωγές ατόμων, που περνούσαν έξω από το πανεπιστήμιο ή επιχειρούσαν να μπουν μέσα.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρισκόταν φοιτητικό πάρτι στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής, το οποίο συγκέντρωσε χιλιάδες νέους και νέες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ιστοσελίδων, περίπου στις τρεις τα ξημερώματα, ομάδα 60-70 ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ, που βρίσκονταν μπροστά από την είσοδο ΣΘΕ, με την αστυνομία να απαντάει με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Παράλληλα κινητοποιήθηκε και η «Αύρα». 

Πορεία φοιτητών στην Αθήνα ενάντια στο όργιο καταστολής

Εντονες είναι οι αντιδράσεις των φοιτητών απέναντι στο όργιο καταστολής στο ΑΠΘ. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Αθήνας, όπου περισσότεροι από 3.000 φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην παρουσία της αστυνομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια, την οποία στηρίζει η κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός στην εκπαίδευση προκάλεσε αντιδράσεις και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η πρυτανεία με μία ανακοίνωση κόλαφο, κάνει λόγο για εσκεμμένη και συστηματική απαξίωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων από την κυβέρνηση είτε προβάλλοντας τα ως κέντρα ανομίας είτε καλλιεργώντας καθημερινές σκηνές τυφλής βίας, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στη λειτουργία των Ιδρυμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL