Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Δόμνα Μιχαηλίδου / Με τη μέθοδο της οικονομικής ασφυξίας κλείνει το ΠΕΝ Καλλιθέας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δόμνα Μιχαηλίδου / Με τη μέθοδο της οικονομικής ασφυξίας κλείνει το ΠΕΝ Καλλιθέας

ΝΗΠΙΟΤΡΟΦΕΙΟ

Σπασμωδικές κινήσεις καταλογίζουν στην υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου τα μέλη της διοίκηση του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου (ΠΕΝ), κινήσεις που αποσκοπούν στο κλείσιμο της δομής παιδικής προστασίας. Κι αυτό γιατί μετά από μια επώνυμη καταγγελία ότι το ίδρυμα έχει μετατραπεί σε «κολαστήριο» κι ενώ η Εισαγγελία Ανηλίκων έλεγξε την καταγγελία και αποφάνθηκε μετά από εξονυχιστική εξέταση ότι τα πέντε παιδιά δεν υπέστησαν κακοποίηση, η υφυπουργός Εργασίας επέλεξε αιφνιδιαστικά να διακόψει τη χρηματοδότηση του 2021, πράγμα που οδηγεί και στο κλείσιμο της δομής. Η διοίκηση του ΠΕΝ προέβη σε εξώδικη διαμαρτυρία και ετοιμάζει μηνυτήρια αναφορά κατά της υφυπουργού για δυσφήμηση του ιδρύματος, το οποίο λειτουργεί από το 1912 και έχει αγκαλιαστεί από την κοινωνία της Καλλιθέας. 

Το εισαγγελικό πόρισμα

Στην καταγγελία περί σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, η οποία έγινε από υπάλληλο του ιδρύματος που είχε αντιδικία με τη διοίκηση του ιδρύματος, παρενέβη η Εισαγγελία Ανηλίκων, η οποία απομάκρυνε τα πέντε παιδιά και τα κατηύθυνε για παιδιατρικές και παιδοψυχιατρικές εξετάσεις στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού». Σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελίας Ανηλίκων, που εκδόθηκε την 4η Ιανουαρίου 2022, αναφέρεται ότι «η εν θέματι δομή παιδικής προστασίας διαφαίνεται ότι συνεχίζει να παρέχει τα εχέγγυα για την παροχή οργανωμένων κοινωνικών υπηρεσιών, που έχουν σχέση με την προστασία του παιδιού (ήδη συνεχίζει να φιλοξενεί 19 ακόμη ανήλικα), υπό την προϋπόθεση ότι (α) οι αναφερόμενες υπάλληλοι απέχουν εφ’ εξής και τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης από την εκτέλεση οιωνδήποτε καθηκόντων περιλαμβάνουν άμεση και προσωπική επαφή με τα φιλοξενούμενα ανήλικα ή ανάμειξη στην πραγματική τους φροντίδα και (β) θα υπάρξει αυξημένη διοικητική εποπτεία».  

Επίσης, στο πόρισμα της Εισαγγελίας αναφέρεται ότι «η παιδιατρική και παιδοψυχιατρική εκτίμηση των ανηλίκων δεν ανέδειξε ευρήματα κατατείνοντα στο συμπέρασμα ότι τα ανήλικα έχουν υπάρξει θύματα εντός της εν θέματι δομής (α) συστηματικής και μεθοδευμένης πρόκλησης έντονου σωματικού πόνου ή ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη και (β) οιουδήποτε εγκλήματος στρεφόμενου κατά της γενετήσιας ελευθερίας με προσβολή / κατάχρηση της ανηλικότητάς τους».  

 Με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η προκαταρκτική εξέταση, το πόρισμα της Εισαγγελίας αναφέρει ότι «από την ακρόαση των ανηλίκων, η γνώμη των οποίων πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και να συνεκτιμάται ανάλογα με τον βαθμό ωριμότητάς τους στην απόφαση που πρέπει να ληφθεί και τα αφορά, προέκυψε ότι αυτά επιθυμούν την επιστροφή τους στους χώρους της δομής στην οποία φιλοξενούνται εκφερόμενα μόνον κατά των προαναφερόμενων υπαλλήλων, δηλώνοντας ότι επιθυμούν οι ανωτέρω να μην αναμειγνύονται στην φροντίδα τους».  

Όμως, προτού εκδοθεί το πόρισμα της Εισαγγελίας Ανηλίκων, η υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου έσπευσε να διακόψει τη χρηματοδότηση του ιδρύματος, που αφορούσε το 2021 και προοριζόταν για τη μισθοδοσία 30 υπαλλήλων. Στο μεταξύ, η υφυπουργός με δημόσιες δηλώσεις της έκανε λόγο για «δομή - κολαστήριο», χωρίς να κατονομάζει το ίδρυμα. Ενώ, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της διοίκησης του σωματείου, που λειτουργούν το ίδρυμα, η υφυπουργός, σε συνάντηση που είχε μαζί τους, τους ζήτησε την παραίτησή τους και τον διορισμό ανθρώπων της εμπιστοσύνης της.  

Ο ρόλος της Περιφέρειας

Η υφυπουργός, βέβαια, επικαλείται έκθεση της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, η οποία κάνει σοβαρές συστάσεις για τη λειτουργία της δομής ως προς τη στελέχωσή της και την εκπαίδευση του προσωπικού και ζητάει την «αυστηρή συμμόρφωση σε ό,τι αφορά τις ηλικίες και τον αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της δομής».  

Ενόσω είναι σε εξέλιξη η προκαταρκτική εξέταση για το εάν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις, τα φιλοξενούμενα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε άλλες δομές παιδικής προστασίας (Χωριά SOS, «Άγιος Ανδρέας» και «Μητέρα»). Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του ιδρύματος την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος του σωματείου, που λειτουργεί το ΠΕΝ, Θανάσης Παπαρούπας κατήγγειλε την υφυπουργό Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου ότι «διασύρει το ίδρυμα». «Η υφυπουργός μας κατηγόρησε ότι κάνουμε βασανιστήρια στα παιδιά και μίλησε για σεξουαλική παρενόχληση, χωρίς να έχει στοιχεία στα χέρια της», ανέφερε ο Θ. Παπαρούπας.  

«Οι τρεις καταγγελίες για τη σεξουαλική παρενόχληση ελέγχθηκαν και απορρίφθηκαν από την Εισαγγελία Ανηλίκων», σημείωσε η πρόεδρος του ΠΕΝ Ηρώ Ζερβάκη. «Τα παιδιά που βρίσκονται στη δομή έρχονται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και φεύγουν από οικογένειες που τα κακοποιούν», υπογράμμισε η Ηρώ Ζερβάκη, απορρίπτοντας τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση εντός της δομής. «Η επιλογή της υφυπουργού να απομακρύνει όλα τα παιδιά από τη δομή συνιστά μεθοδευμένη προσπάθεια να κλείσει το ίδρυμα και να το καταστρέψει», είπε σε έντονο τόνο ο Θ. Παπαρούπας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL