Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Παιδεία / Όταν μια ομάδα μαθητών κάνει σινεμά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παιδεία / Όταν μια ομάδα μαθητών κάνει σινεμά

Homo Ludens

7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης. Μαθητική Ομάδα Τέχνης και Εθελοντισμού Homo Ludens με «ψυχή» τον χημικό εκπαιδευτικό και υποδιευθυντή του σχολείου Πέτρο Μούγιο. Η πρώτη μας γνωριμία έγινε στη Δραπετσώνα τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν συμμετείχαν στις προβολές ταινιών μικρού μήκους στο πλαίσιο των αντιφασιστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. 

Η Μάγδα Φύσσα τους αγκάλιασε και τους ευχαρίστησε γιατί με το ταινιάκι τους «Hate Calling» (παραγωγής του 2020) κατήγγειλαν τη ρητορική του μίσους με το βλέμμα στραμμένο στον πρόσφυγα και τον ξένο. Η φωτογραφία κοσμεί τους διαδρόμους του σχολείου ανάμεσα σε δεκάδες άλλες που αποτυπώνουν τις δραστηριότητες της ομάδας. Δεκάδες έπαθλα που επιβραβεύουν την ανησυχία και τη δημιουργική αταξία μαθητών και καθηγητών, κρεμασμένα στους τοίχους. Τελευταίο έπαθλο, η δεκάλεπτη ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο «Sheeple» που σημαίνει «Σαν τα πρόβατα». Ταινία που περιγράφει-καταγγέλλει τη χειραγώγηση, την τυφλή υπακοή, την άνευ όρων αποδοχή σε ό,τι λέγεται και επικοινωνείται.

Το ταινιάκι -παραγωγής της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς- είναι δημιούργημα 11 μαθητών του Λυκείου της Νέας Σμύρνης. Βραβεύτηκε ως το καλύτερο ανάμεσα σε προτάσεις 65 σχολείων στον 12ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό. Μόνο ηθική επιβράβευση, όχι οικονομική. Τα γυρίσματα έγιναν σε δημόσιο χώρο ανάμεσα στις προσφυγικές πολυκατοικίες του Νέου Κόσμου (στο Δουργούτι), όμως προηγήθηκαν πολλές άλλες δράσεις. Ο Δημήτρης Ροζάκης, μαθητής Α΄ Λυκείου, συμμετείχε στην παραγωγή στο back stage και όχι ως ηθοποιός.  Όμως, όπως μας είπε, συμμετείχε σε πολλές κυριακάτικες συναντήσεις στην πλατεία της Νέας Σμύρνης ή στο σχολείο, σε συζητήσεις γύρω από το σενάριο, ενώ διάβασε το βιβλίο του συγγραφέα  Ίταλο Καλβίνο, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το περιεχόμενο της ταινίας.

Σκηνή από τη δεκάλεπτη ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο «Sheeple» που σημαίνει «Σαν τα πρόβατα»

Πώς γίνεται σενάριο ένα βιβλίο; Πώς γίνεται ταινία ένα σενάριο; Ποια είναι τα μηνύματα που πρέπει να επικοινωνηθούν; Με ποια λόγια, ποια εικόνα, ποια μουσική; Οι συζητήσεις γόνιμες, γιατί του ανοίγουν νέους προβληματισμούς, φεύγει πάντα κερδισμένος. Κι ας «έχασε» πολλά ξενύχτια. Θυσιάζει ακόμη και το φροντιστήριό του.  Όλα γίνονται με προσωπική εργασία γιατί λεφτά από τον κρατικό κορβανά δεν υπάρχουν. 200 ευρώ προσφορά από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Το μοντάζ γίνεται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του υποδιευθυντή και τα γυρίσματα με κάμερες που αγοράστηκαν από κάποιο χρηματικό έπαθλο. Κάποιοι καθηγητές έχουν το μεράκι να προβάλλουν σε ειδική αίθουσα προβολής τις ταινίες της μαθητικής ομάδας.

Υπάρχουν μαθητές που αγαπούν τον κινηματογράφο. Το ζιζάνιο αυτό καλλιεργείται από την εθελοντική ομάδα. Η προσφορά των μαθητών είναι μεγάλη, η επιλογή έπειτα από πολύωρη συζήτηση. Το αποτέλεσμα; «21 πανελλήνια βραβεία, 10 μαθητές, δύο καθηγητές, ένα δημόσιο σχολείο, δεκάδες εθελοντικές δράσεις». Αυτή είναι η ταυτότητα της Μαθητικής Ομάδας Τέχνης και Εθελοντισμού, η οποία ξεκίνησε να δουλεύει σε προγράμματα που σχετίζονται με το σινεμά και σταδιακά απέκτησε πιο ανθρωπιστικό προσανατολισμό.

Ταινίες βραβευμένες για τα έμφυλα στερεότυπα («Group Therapy»), ταινία animation για το «χαμένο χειρόγραφο» ενός Εβραίου στο  Άουσβιτς, που συνοδεύτηκε από επίσκεψη των μαθητών στο ομώνυμο στρατόπεδο εξόντωσης των Εβραίων, ταινίες για τους Εβραίους στο στρατόπεδο στο Χαϊδάρι πριν αναχωρήσουν για τα ναζιστικά κολαστήρια («Μπλοκ 15»), ταινιάκια σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» («Υπενθύμιση») για τα τροχαία δυστυχήματα, συμβολή στον αντικαπνιστικό αγώνα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με την ταινία «7000», ιστορική αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων με την ταινία «Ο νέος κόσμος των Αρμενίων», βραβείο μυθοπλασίας στην ταινία «Δεξαμενή αγάπης», όπου ηλικιωμένοι και παιδιά συνυπάρχουν σε γηροκομείο, «Το παιδί, θύμα του ολοκαυτώματος» βραβευμένο από το Εβραϊκό Μουσείο το 2017 και ένα βραβευμένο κοινωνικό σποτ από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών για «Τα φύλ(λ)α του περιβάλλοντος». Πολλές δράσεις εθελοντισμού στο πλαίσιο «Νοιάζομαι και δρω».

Απλόχερη αγάπη σε γηροκομεία και δομές προσφύγων

Οι μαθητές της ομάδας αυτής δύο με τρεις φορές ετησίως επισκέπτονται το γηροκομείο «Γαλήνη», συζητώντας, τραγουδώντας και σμίγοντας με τους ενήλικες τρόφιμους. Επίσης, το 2019, επτά μαθητές και ένας καθηγητής επισκέφθηκαν τη Δομή Προσφύγων Σκαραμαγκά και μετά την ξενάγηση κατέληξαν στο νηπιαγωγείο της δομής.  Έπαιξαν με τα παιδιά-προσφυγάκια. Παιχνίδι χωρίς λόγια, γιατί μιλούσαν γλώσσες ακατανόητες.  Όμως ένα πράγμα χρειάστηκε: η αγάπη. Και την έδωσαν απλόχερα.

Δρώμενο για την αστυνομική αυθαιρεσία

Τέλος, με αφορμή τα επεισόδια, τη βία, την καταστολή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης την 9η Μαρτίου του 2021 και την αναίτια σύλληψη ενός μαθητή του σχολείου, έγινε ένα δρώμενο με τίτλο «Δράση με χειροπέδες για συλληφθέντα μαθητή». Σε μια κίνηση συμβολισμού, τοποθετήθηκαν καρέκλες και θρανία σε κεντρικό σημείο της πλατείας, τα παιδιά δέθηκαν με αληθινές χειροπέδες, ενημερώνοντας τους περαστικούς με φυλλάδιο που περιείχε το τροποποιημένο πρόγραμμα του συλληφθέντος συμμαθητή τους.  Όταν η τέχνη αντιγράφει τη ζωή…

Εδώ τα βίντεο των ταινιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL