Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Σταυρούλα Πουλημένη / Με τη Σταυρούλα γιατί...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταυρούλα Πουλημένη / Με τη Σταυρούλα γιατί...

ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ

Τη Σταυρούλα τη θυμάμαι σ’ ένα καραβάνι αλληλεγγύης κι ενημέρωσης. Ένα τολμηρό εγχείρημα που οργάνωσε με λεωφορείο το κίνημα των Σκουριών Χαλκιδικής. Ήταν φθινόπωρο του ‘13, περίοδος πλήρους άνθισής, τότε, του αγώνα, κι ο σκοπός ήταν να διαδοθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις μίας ακόμη «επένδυσης».

Το δρομολόγιο περιλάμβανε στάσεις σε Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο, Λαμία και Αθήνα. Ο κόσμος πίστευε ακόμη, τότε, ότι θα τα κατάφερνε. Κι απέναντι στην προπαγάνδα που εξασφάλιζε υπέρ της η εταιρεία μέσα από τα κανάλια, μπορούσε ν’ αντιπαρατάξει δουλειά μυρμηγκιού διαδίδοντας την αλήθεια όπως τη βίωνε από στόμα σε στόμα.

Τον αναβρασμό που τσουρούφλιζε τα καθίσματα του πούλμαν τον μετέφερε στους δρόμους της εκάστοτε πόλης. Με μπροστάρισσες τις γυναίκες, η εικόνα - έκκληση για τη διάσωση των Σκουριών χαράκτηκε διά παντός στον χρόνο και μπορεί το SOS Χαλκιδική να ξεθώριασε στα μπλουζάκια, παραμένει όμως ένα μήνυμα που συνεχίζει να συγκινεί στην όψη του και να ξυπνά μνήμες, θυμίζοντας ότι «κάπου μέσα βαθιά η φωτιά καίει ακόμη», όπως τραγουδά κι ο φίλος καλλιτέχνης της περιοχής Παύλος Παυλίδης.

Απέναντι σε αυτή την παντοκρατορία της εταιρείας στην ενημέρωση, οι διαδηλώτριες των Σκουριών δεν είχαν ν’ αντιτάξουν μόνο τις ντουντούκες τους. Η φωνή τους κατόρθωνε να φτάνει σε εκατοντάδες σπίτια κι αυτοκίνητα χάρη στις παντός καιρού ανταποκρίσεις της Σταυρούλας Πουλημένης Στο Κόκκινο της Αθήνας. Κυριολεκτικά παντός καιρού. Με τη βροχή να πέφτει και να στέκεται μπροστά στην «πηγή», την ανοιχτή πόρτα του λεωφορείου, μεταφέροντας τις τελευταίες πληροφορίες ενώ οι περισσότεροι είχαν ήδη επιβιβαστεί.

Η παρουσία της Σταυρούλας, η οποία συνέχισε με συνέπεια να παρακολουθεί και να καταγράφει τις εξελίξεις γύρω από τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός, από τότε μέχρι σήμερα ενοχλεί. Σε βαθμό που το στέλεχος της εταιρείας Στάθης Λιάλιος κατέθεσε αγωγή σε βάρος της ίδιας και της συνεργατικής ανεξάρτητης ιστοσελίδας Alterthess στην οποία συμμετέχει, ζητώντας αποζημίωση 100.000 ευρώ επειδή η Σταυρούλα δημοσίευσε καταδικαστική απόφαση κατά του ίδιου και της εταιρείας για αντιπεριβαλλοντική δράση. Για την κίνησή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη ισχυρίστηκε ότι το ρεπορτάζ συνιστά παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων χωρίς τη συναίνεσή του, ότι προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητά του κι ότι του προξένησε ψυχική ταραχή και ψυχικό άλγος, όπως κι ότι υπέστη ηθική βλάβη.

Προχθές το πρωί η εκφοβιστική κι εκδικητική αγωγή εκδικάστηκε. Την απόφασή της θα την ξέρουμε σε αρκετές εβδομάδες από τώρα. Κι η έκβασή της θα είναι πολύ κρίσιμη όχι μόνο για την ίδια τη Σταυρούλα, αλλά για το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου στη χώρα. Ή εκείνου τέλοσπάντων που θέλει να κάνει κάπως κανονική δημοσιογραφία, χωρίς να φοβάται ότι θα βρεθεί με χιαστί μονωτική ταινία στο στόμα.

Πριν καν υπάρξει άλλωστε ετυμηγορία για την υπόθεσή της, η Ελλάδα βρίσκεται 38 θέσεις χαμηλότερα στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου σε σχέση με πέρυσι (απ’ την 70ή έπεσε στην 108η). Σκεφτείτε να υπάρξει καταδίκη της Σταυρούλας και να δημιουργείται προηγούμενο γι’ απαγόρευση δημοσιοποίησης δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες είναι πάντα δημόσιες.

Το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από συναδέλφους της, συνελεύσεις δημοσιογράφων, την ΕΣΗΕΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις, φοιτητές και πόσα ακόμη ενεργά κομμάτια της κοινωνίας, αλλά και παγκόσμιους φορείς όπως η Διεθνής Αμνηστία, είναι ενθαρρυντικό. Όπως και τα λόγια της ίδιας: «Καμία απόπειρα φίμωσης, καμία πρακτική εκφοβισμού δεν θα κατορθώσει να μας τρομάξει, δεν θα μας κάνει να σωπάσουμε» (ΑΥΓΗ, 20.05.2022).

Με τη Σταυρούλα λοιπόν. Γιατί είναι συναδέλφισσα. Γιατί αγωνίζεται απέναντι στα θηρία. Γιατί το κάνει εργατικά και με ποιότητα. Γιατί, στην τελική, ο ήχος της ντουντούκας μπορεί μεν να φτάσει καθαρά στο σπίτι κάτω απ’ το οποίο περνά η διαδήλωση, όχι όμως και σε κάθε σπίτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL