Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Σταυρούλα Πουλημένη / Κύμα αλληλεγγύης στη δημοσιογράφο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταυρούλα Πουλημένη / Κύμα αλληλεγγύης στη δημοσιογράφο

Σταυρούλα Πουλημένη

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εκφοβισμού απέναντι σε δημοσιογράφους, του διεθνώς αποκαλούμενου SLAPP (Στρατηγικές Αγωγές κατά της Δημόσιας Συμμετοχής), εκδικάστηκε χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών παρουσία πλήθους κόσμου που αντιστέκεται σ’ αυτές τις πρακτικές. Πρόκειται για την αγωγή που κατέθεσε το στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός Στάθης Λιάλιος εναντίον της ιστοσελίδας alterthess και της δημοσιογράφου της -και δημοσιογράφο του ρ/σ 105, 5 Στο Κόκκινο- Σταυρούλας Πουλημένη.

Ο Λιάλος ζητούσε με την αγωγή του αποζημίωση 100.000 ευρώ επειδή η Σταυρούλα Πουλημένη δημοσίευσε καταδικαστική πρωτόδικη απόφαση κατά του στελέχους και της εταιρείας για αντιπεριβαλλοντική δράση. Ο Λιάλιος επικαλείται… προσβολή προσωπικών δεδομένων, ενώ μέσω του μάρτυρά του στην εκδίκαση υποστήριξε πως η δημοσίευση της απόφασης στο alterthess οδήγησε σε κλονισμό της υγείας του.

Στο πλευρό της Στ. Πουλημένη βρέθηκε ως μάρτυρας η ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Μάχη Νικολάρα, που επισήμανε τον κίνδυνο που αποτελεί για τη δημοσιογραφία και τη δημοκρατία τόσο η πρακτική SLAPP, που χρησιμοποιούν μεγάλες εταιρείες εναντίον της ερευνητικής δημοσιογραφίας, όσο και το να υπάρξει δεδικασμένο το οποίο απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δικαστικών αποφάσεων λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων - ιδιαίτερα καθώς οι δικαστικές αποφάσεις είναι πάντα δημόσιες.

Στον χώρο του δικαστηρίου βρέθηκε πλήθος κόσμου, αλληλέγγυοι στη Στ. Πουλημένη, πολλές περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, οργανώσεις της Αριστεράς και πολλοί συνάδελφοί και συναδέλφισσές της, με πανό τα οποία στηλίτευαν τόσο της αντιπεριβαλλοντική πρακτική τής Ελληνικός Χρυσός όσο και τις πρακτικές εκφοβισμού κατά δημοσιογράφων. Παρούσα ήταν και η Διεθνής Αμνηστία, που με ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στην προσπάθεια φίμωσης δημοσιογράφων που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην ενημέρωση.

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, η Στ. Πουλημένη ανέφερε: «Αυτό που έκανα εγώ ήταν να καταγράψω πραγματικά γεγονότα και αυτούς που συμμετείχαν σε αυτά σε μια υπόθεση δημόσιου ενδιαφέροντος, καθώς επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στη Χαλκιδική, και όχι μόνο στη Χαλκιδική. Δεν μπορούμε να μην μιλάμε συγκεκριμένα για τέτοια ζητήματα, τα οποία αφορούν σε τελική ανάλυση τη δημόσια υγεία». Και αναφερόμενη στις πρακτικές SLAPP τόνισε: «Ο στόχος τους είναι να σταματήσουμε να μιλάμε για όλα αυτά για τα οποία οι πολυεθνικές δεν θέλουν να ακούγεται λέξη. Αυτός είναι ο στόχος των πρακτικών εκφοβισμού, που αυξάνονται διαρκώς και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. Η παρουσία τόσων ανθρώπων σήμερα στα δικαστήρια αποδεικνύει όμως ότι στη μάχη αυτή δεν είμαστε μόνοι και μόνες μας, έχουμε πλάι μας ένα κίνημα αλληλεγγύης. Καμία απόπειρα φίμωσης, καμία πρακτική εκφοβισμού δεν θα κατορθώσει να μας τρομάξει, δεν θα μας κάνει να σωπάσουμε».

«H απόφαση αυτής της δίκης είναι εξαιρετικά σημαντική για όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά θα πρόσθετα συνολικά και για την κοινωνία. Το να θεωρηθεί ως παραβίαση προσωπικών δεδομένων η αναφορά στην απόφαση μιας δημόσιας δίκης, όπως ζητείται στην αγωγή που κατατέθηκε εναντίον της νεαρής συναδέλφισσάς μας Στ. Πουλημένη, αποτελεί στην ουσία χτύπημα στη δημοκρατία, της οποίας κύτταρο αποτελεί η αρχή της δημοσιότητας» τόνισε στην ΑΥΓΗ η ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ και κύρια μάρτυρας υπεράσπισης στην εκδίκαση της αγωγής Μάχη Νικολάρα.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε αρκετές εβδομάδες, όπως συμβαίνει πάντα με τις αστικές υποθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL