Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ρέθυμνο / Προσωρινή διακοπή εργασιών στον Παλίγκρεμνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρέθυμνο / Προσωρινή διακοπή εργασιών στον Παλίγκρεμνο

Παλίγκρεμνο
FACEBOOK/Katerina Tsoukala

Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου διέταξε την προσωρινή αναστολή των εργασιών διάνοιξης δρόμου στην περιοχή Παλίγκρεμνος στον Πλακιά του δήμου Αγίου Βασιλείου μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο Δήμος. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων αναμένεται να γίνει στις 21 Ιουνίου.

Πρόκειται για τη διάνοιξη δρόμου στην περιοχή, από ιδιώτη προκειμένου να κατασκευάσει ξενοδοχειακή μονάδα, κάτι που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις με κινητοποίηση των κατοίκων, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνουν το θέμα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προβλέπεται να ανεγερθούν έξι υπόσκαφα κτήρια μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στον επιβλητικό βράχο του Πλακιά και συγκεκριμένα στο γνωστό στον αναρριχητικό κόσμο Παλίγκρεμνο, διάσημο για το εξαιρετικό φυσικό κάλλος και την ιδιαίτερη γεωλογική αξία του. 

Στην κατασκευή αντέδρασε με ασφαλιστικά μέτρα ο Δήμος Αγίου Βασιλείου καθώς βαριά μηχανήματα που είχαν αρχίσει εκσκαφές στο επίμαχο σημείο, προχώρησαν στη διαπλάτυνση δρόμου μέσα από δασική έκταση,  όπου εκτός των άλλων υπάρχει και ένα μη οριοθετημένο ρέμα.

https://youtu.be/166dvZHtNAw


Σύσσωμη η τοπική κοινωνία στηρίζει την προσπάθεια του Δήμου Αγίου Βασιλείου και ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος να χαρακτηριστεί η περιοχή ως ιδιαίτερου κάλλους, δημιουργώντας ασπίδα προστασίας στα επενδυτικά σχέδια και στις παρεμβάσεις που θα αλλοιώσουν το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον της. Ωστόσο το υπουργείο δεν έχει απαντήσει στο αίτημα του Δήμου.

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την Κρήτη με πρωτοβουλία του Ανδρέα Ξανθού ζητώντας να προστατευτεί από καταστροφική ξενοδοχειακή επένδυση ο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλης γεωλογικής αξίας βράχος «Παλίγκρεμνος» στον Πλακιά Αγίου Βασιλείου της Π.Ε. Ρεθύμνου».

Η ερώτηση συνυπογράφεται από τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο και τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη, τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη και τον βουλευτή Λασιθίου Μανώλη Θραψανιώτη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν την κυβέρνηση γιατί δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Αγίου Βασιλείου και των υπόλοιπων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για τη θεσμοθετημένη προστασία της περιοχής του Παλίγκρεμνου, με το χαρακτηρισμό της ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Ζητούν να μάθουν σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να ανακληθεί η θετική για την επένδυση απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, αλλά κι αν σκοπεύει να προχωρήσει στον χαρακτηρισμό της περιοχής του Παλίγκρεμνου, με βάση τον νόμο 3937/2011, ως γεώτοπου;

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, 15 Μαΐου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, στον Παλίγκρεμνο απαιτώντας να προστατευθεί το γεωλογικό μνημείο - τοπόσημο του Πλακιά από την αδηφαγία της τουριστικής ανάπτυξης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κίνησης για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL