Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Διεθνής Αμνηστία / Στο πλευρό της Σταυρούλας Πουλημένη που διώκεται από την «Ελληνικός Χρυσός»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Αμνηστία / Στο πλευρό της Σταυρούλας Πουλημένη που διώκεται από την «Ελληνικός Χρυσός»

Ελληνικός Χυρσός
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης προς την δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη η οποία διώκεται δικαστικά μετά από αγωγή που κατέθεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κατάφωρο παράδειγμα κατάχρησης του συστήματος δικαιοσύνης για τον εκφοβισμό των υπερασπιστριών/-ών των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αποθάρρυνση του δημόσιου ελέγχου», χαρακτηρίζει τη στοχοποίηση του ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης alterthess και της δημοσιογράφου, η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα, Κονδύλια Γώγου, ενόψει της αυριανής δίκης.

Υπενθυμίζεται ότι η αγωγή κατατέθηκε με αφορμή δημοσίευμα της Στ. Πουλημένη σε καταδίκη, για περιβαλλοντική καταστροφή, υψηλόβαθμου στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός».

Η ίδια υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η εν λόγω αγωγή «συνιστά απειλή για την αναφορά θεμάτων δημόσιου συμφέροντος», προσθέτοντας ότι «το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει αυτή την εξωφρενική αγωγή και να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι και οι υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αναφέρονται στο περιβάλλον και σε άλλα θέματα προστατεύονται από τις τακτικές εκφοβισμού παραγόντων εταιρειών που σκοπεύουν να τους φιμώσουν».

«Η αγωγή αυτή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας στρατηγικής αγωγής κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPP), η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για να φιμώσει δημοσιογράφους και ακτιβίστριες/-ιστές. Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής της οδηγίας κατά των SLAPP εντός της Ε.Ε. για την προστασία των δημοσιογράφων και των ακτιβιστριών/-ών από τη χρήση επιβλαβών δικαστικών διαδικασιών από κυβερνήσεις και εταιρείες», υπογραμμίζει η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του ενάγοντος, η Στ. Πουλημένη και το Alterthess θα κληθούν να καταβάλουν αποζημίωση έως και 100.000 ευρώ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι εάν η Στ. Πουλημένη δεν είναι σε θέση να καταβάλει την αποζημίωση, ενδέχεται να τεθεί υπό κράτηση.

Στις 19 Οκτωβρίου 2021, το alterthess και η Στ. Πουλημένη έλαβαν αγωγή από υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Hellas Gold. Η αγωγή ζητούσε αποζημίωση 100.000 ευρώ για άρθρο που είχε δημοσιεύσει ο ιστότοπος «alterthess.gr» στις 27 Οκτωβρίου 2020, ισχυριζόμενη ότι το δημοσιευμένο άρθρο είχε κάνει παράνομη επεξεργασία των «ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του» στο σημείο που αναφερόταν στην ποινική του καταδίκη.

Ο ενάγων και άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος καταδικάστηκαν σε σχέση με δραστηριότητες της Hellas Gold στη βορειοανατολική Χαλκιδική και συγκεκριμένα για ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Η υπόθεση έχει ήδη φτάσει μέχρι και το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει οδηγία για την προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από καταχρηστικές αγωγές και δικαστικές διαδικασίες (SLAPPs).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL