Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Μαζικά προσήλθαν στις κάλπες οι πολίτες της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / Μαζικά προσήλθαν στις κάλπες οι πολίτες της Θεσσαλονίκης

Πλημμύρισαν από κόσμο τα συνολικά 32 εκλογικά κέντρα που στήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η μεγάλη συμμετοχή εξέπληξε θετικά τα τοπικά στελέχη, αφού μέχρι νωρίς το απόγευμα είδαν τα μέλη του κόμματος να διπλασιάζονται.

«Δεν πάει άλλο με αυτή την κυβέρνηση.  Ήρθα να στηρίξω τον Αλέξη και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» μας είπε η Ελένη, 48 χρόνων, συμβασιούχος των 700 ευρώ. Ποτέ της δεν οργανώθηκε σε κάποιο πολιτικό κόμμα, δηλώνει γενικώς δημοκράτισσα και στο παρελθόν ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και στις τελευταίες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας, 30 χρόνων, άνεργος, έδωσε το «παρών» στη χθεσινή διαδικασία για «να στείλω κι εγώ πίσω στην κυβέρνηση τον λογαριασμό για όσα απαράδεκτα ζούμε σ’ αυτή τη χώρα. Σταματήσαμε να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε…». Η κυρία Γιώτα, 75 χρόνων, χαμηλοσυνταξιούχος, είπε: «Ήρθα να ρίξω την ψήφο μου στο καλό αυτό παιδί, τον Αλέξη τον Τσίπρα, για να γίνει πάλι πρωθυπουργός».

Ίδιες συνήθειες

Στις εσωκομματικές κάλπες τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επέδειξαν τις ίδιες ακριβώς συνήθειες με αυτές που παραδοσιακά ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στις εθνικές κάλπες. Νωρίς το πρωί η συμμετοχή ήταν μικρή και κυρίως προσήλθαν να ψηφίσουν οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες.  Όμως από τις 11 το πρωί και μετά η εικόνα στα εκλογικά κέντρα άλλαξε εντελώς και πέρα από τη μαζικότητα και τις ουρές που σχηματίστηκαν, άρχισε να γίνεται εμφανής και η ηλικιακή διαφοροποίηση, με τη μαζική συμμετοχή νέων σε ηλικία πολιτών. Η κίνηση «χαλάρωσε» τις μεσημεριανές ώρες και από τις 5 μ.μ. και μετά ξεκίνησε και πάλι η μαζική προσέλευση του κόσμου. Σ’ αυτό συνέβαλε πιθανόν και η επιστροφή των εκδρομέων του σαββατοκύριακου από τη Χαλκιδική και άλλους κοντινούς παραθαλάσσιους προορισμούς.

Ομαλά κύλησε η διαδικασία

«Παρατράγουδα» δεν σημειώθηκαν, όλα κύλησαν ομαλά. Υπήρχαν όμως κάποια λίγα παράπονα, από άτομα μεγάλης ηλικίας κυρίως, που δεν πιστοποιήθηκαν εγκαίρως ως παλιά μέλη του κόμματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη της νέας Κ.Ε. Μια τέτοια περίπτωση συναντήσαμε σε τμήμα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. «Εγώ, χρόνια στο κόμμα, δεν μπορώ να ψηφίσω για Κ.Ε.; Εγώ;» ρωτούσε με παράπονο τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ένας 85χρονος κι εκείνα του εξηγούσαν υπομονετικά ότι λυπούνται γι’ αυτό, αλλά δυστυχώς μπορεί να ψηφίσει μόνο για τον πρόεδρο. Στα αξιοσημείωτα, ότι σε πολλές στιγμές οι ουρές στις κάλπες των νεοεγγεγραμμένων μελών ήταν μεγαλύτερες από τις ουρές στις κάλπες των παλιών μελών.

Κώστας Αμπατζάς (συντονιστής Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης): Νικηφόρο μήνυμα από τις κάλπες

Σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τόσο σε όλη την επικράτεια όσο και στη Θεσσαλονίκη, το στοίχημα φαίνεται ότι κερδίζεται, και μάλιστα από νωρίς το πρωί. Η αθρόα, μαζική, ενθουσιώδης συμμετοχή των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που προσέρχονται ακόμη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε στην κάλπη, στέλνει μήνυμα δημοκρατίας, μήνυμα πολιτικής ανατροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βγαίνει από αυτή τη διαδικασία ενισχυμένος. Ο πρόεδρός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, βγαίνει από αυτή τη διαδικασία πιο δυνατός από ποτέ. Η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική ανατροπή και την πολιτική αλλαγή ξεκίνησε. Τελειώνει από σήμερα ο πολιτικός χρόνος της χειρότερης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης που έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε τόσα βαθιά αδιέξοδα. Το μήνυμα για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι σαφές, είναι νικηφόρο, είναι χαρμόσυνο. Από αύριο θα μιλάμε για μια νέα σελίδα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.  Όπως προείπα, και για μας εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία, στην οποία ως οργάνωση ανταποκριθήκαμε και όλα κύλησαν ομαλά. Εκτιμούμε πως στο τέλος της σημερινής (σ.σ.: χθεσινής) ημέρας θα έχουμε στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον διπλασιασμό των εγγεγραμμένων μελών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL