Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
ΕΚΑΒ / Με καΐκια οι διακομιδές ασθενών από τα νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΑΒ / Με καΐκια οι διακομιδές ασθενών από τα νησιά

ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκη
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Εκτός των προβλημάτων που συναντάει κανείς στις δομές Υγείας των νησιών, σημαντικά κενά εντοπίζονται και στις διακομιδές ασθενών. Δηλαδή, ο τουρίστας που θα βρεθεί σε έναν καλοκαιρινό προορισμό δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο την ελλιπή λειτουργία των υγειονομικών μονάδων, αλλά και την ανεπάρκεια ασφαλούς μεταφοράς σε κάποιο νοσοκομείο.

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Τζανετής διευκρινίζει ότι το πάγιο πρόβλημα ξεκινάει από το ΕΣΥ. Πρώτον, υπάρχουν περιοχές που είναι υγειονομικά ακάλυπτες. Μάλιστα, αυτό παίρνει ακραίες μορφές σε τουριστικά νησιά που «πνίγονται» το καλοκαίρι. Οι πιο κλασικές περιπτώσεις είναι η Σκιάθος, η Κως και η Μύκονος. Η κατάσταση σώζεται κάπως μόνο στη Σαντορίνη, με το νοσοκομείο που άνοιξε επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, μερικά νησιά είναι τόσο μικρά που δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να σταθεί νοσοκομείο και όσα υπάρχουν συντηρούνται με ενέσεις. Εκεί η μόνη λύση είναι ένα ταχύ σύστημα αεροδιακομιδών. Τρίτον, έχουν υπάρξει προσπάθειες ώστε μεγάλα νοσοκομεία να καλύψουν τα γειτονικά νησιά, συγκεκριμένα σε Ρόδο, Μυτιλήνη, Σύρο και Κέρκυρα. Τα νοσοκομεία της Σύρου και της Μυτιλήνης λειτουργούν αξιοπρεπώς, ωστόσο τα άλλα δύο έχουν αρρυθμίες.

Παράλληλα, στις προβληματικές τουριστικές περιοχές πρέπει να προστεθεί και η Χαλκιδική. Παρότι είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη, στην πραγματικότητα είναι πολύ μακριά, λόγω της κακής συγκοινωνίας.

Πλουτισμός ιδιωτών

Ειδικότερα για το ΕΚΑΒ, ο Παναγιώτης Τζανετής υπογραμμίζει ότι, σε περίπτωση σοβαρού περιστατικού, υπάρχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο με τις αεροδιακομιδές. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε μικρομεσαία πάθηση. «Δεν υπάρχει ένα σύστημα light αεροδιακομιδών. Δεν υπάρχει καν η πρόβλεψη από τις μεγάλες εταιρείες. Η μεταφορά γίνεται με σκάφος και εκεί ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο» εξηγεί ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, για τα πλωτά μέσα, οι λογαριασμοί είναι τεράστιοι. Η ενοικίαση καϊκιών από το ΕΚΑΒ έχει οδηγήσει σε πλουτισμό ιδιωτών, καθώς ο λογαριασμός βγαίνει μερικά εκατομμύρια τον χρόνο, τα οποία πληρώνει το ελληνικό κράτος δια του ΕΚΑΒ. Έτσι η διακομιδή γίνεται με ένα απλό καΐκι έναντι ενός πολύ υψηλού αντιτίμου, χωρίς καμία υγειονομική κάλυψη και χωρίς εξοπλισμό. «Το καΐκι μπορεί να χτυπάει και στα κύματα, κάτι που μπορεί να είναι καθοριστικό. Δεν είναι απλώς η δυσφορία του ασθενή, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη» επισημαίνει.

Αναξιοποίητο το πρόγραμμα της Ε.Ε.

Επίσης, όπως δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ, υπήρξε ένα πρόγραμμα από την Ε.Ε. για την κάλυψη των αναγκών από τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, που χρηματοδότησε διακρατικά προγράμματα πλωτών ασθενοφόρων. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα πήρε τρία, τα οποία όμως παραδόθηκαν μετά τις εκλογές του 2019. Συγκεκριμένα στη Νάξο, στη Λέρο και στη Ρόδο. Από τότε δεν έχουν στελεχωθεί, με αποτέλεσμα να τα έχει το Λιμενικό παρκαρισμένα!

Αυτά τα σκάφη θα μπορούσαν να ήταν μια αξιοπρεπής λύση, αφού ούτε κοστοβόρο είναι ούτε ο ασθενής μετακινείται… κολυμπώντας. Αλλά πρακτικά αυτή η πρωτοβουλία ακυρώθηκε. Μάλιστα, το πρόγραμμα επεκτάθηκε και σε άλλα νησιά, αλλά πουθενά δεν λειτούργησε! Με βάση τα παραπάνω, αν γίνει κάποια καταγγελία και διαπιστωθεί ότι μετά από τρία χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν τα σκάφη, η Ε.Ε. μπορεί να ζητήσει τα λεφτά της πίσω.

Λουκέτο στη βάση του ΕΚΑΒ στο  Άκτιο

Όπως έχουμε αναφέρει από τον Αύγουστο του 2021 στην ΑΥΓΗ, στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει τη βάση του ΕΚΑΒ στο Άκτιο, η οποία είχε εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2019 από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και εξυπηρετεί τις διακομιδές στα Επτάνησα. Μάλιστα, οι υπόλοιπες βάσεις στη χώρα είναι μόλις τρεις, στην Ελευσίνα, στη Ρόδο και στη Σύρο. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Τζανετή, τα περιστατικά που προκύπτουν -ειδικά την τουριστική περίοδο- κάνουν αναγκαία τη λειτουργία της βάσης. «Το φτιάξαμε με μεγάλο κόπο και ανταποκρινόταν σε μεγάλη ανάγκη, διότι τα νοσοκομεία των Ιονίων είναι εξαιρετικά προβληματικά. Η διακομιδή στα Γιάννενα και την Κέρκυρα είναι απολύτως αναγκαία, από τη στιγμή που είναι επί θύραις ο τουρισμός» δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL