Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
1η Μάη / Πρωτομαγιά στις προβλήτες με ενωμένους όλους σαν μια γροθιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

1η Μάη / Πρωτομαγιά στις προβλήτες με ενωμένους όλους σαν μια γροθιά

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η καρδιά της Πρωτομαγιάς δεν χτυπούσε μόνο έξω από τη Βουλή. Χτυπούσε και στον Πειραιά. Μέσα στην εργατική εγκατάσταση. Με φόντο τις χρωματιστές στοίβες με τα κοντέινερ. Με τις πελώριες γερανογέφυρες. Τα πλοία. Εκεί όπου κάθε μέρα οι λιμενεργάτες της COSCO βγάζουν το μεροκάματό τους ερχόμενοι αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες όχι εξαιτίας μόνο της ίδιας της φύσης της δουλειάς τους, που απαιτεί επιπλέον προσοχή και κόπο, αλλά και εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που διαπιστώνονται κάθε τρεις και λίγο στα μέτρα ασφαλείας.

Αυτές οι ελλείψεις ήταν που οδήγησαν σε ακόμη δύο εργατικά δυστυχήματα την προηγούμενη εβδομάδα, με την πτώση κοντέινερ σε φορτηγό, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί ο οδηγός του, επειδή αυτή συνέβη στο πίσω μέρος του οχήματος, και με την πτώση του 37χρονου Τάκη Πέτα από ύψος 12 μέτρων ενώ εργαζόταν σε φορτηγό πλοίο όταν υποχώρησε ξαφνικά το κιγκλίδωμα ασφαλείας από το οποίο ήταν περασμένη η ζώνη προστασίας του. Ο νεαρός λιμενεργάτης υπέστη πολλαπλά κατάγματα σε όλο του το σώμα.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται και θα παραμείνει σε ακινησία για τους επόμενους τέσσερις μήνες, χωρίς ακόμη να είναι γνωστή ποια θα είναι η κατάστασή του μετά από αυτό το διάστημα αποθεραπείας. Με τη στήριξη του σωματείου του (ΕΝΕΔΕΠ) προχωρά η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας CSCL Pacific Ocean της εταιρείας COSCO Shipp, που είχε σημαία Χονγκ Κονγκ, και της εργοδότριας εταιρείας, πάλι δηλαδή απέναντι στην COSCO, η οποία λειτουργεί μέσω της εργολαβικής Dport τις προβλήτες δύο και τρία. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με πηγές απ’ το λιμάνι, λιμενικοί σε αυτοψία τους στο καράβι εντόπισαν κι άλλα ετοιμόρροπα κάγκελα, αποτέλεσμα της σκουριάς και έλλειψης συντήρησης.

Για τέσσερις μέρες το λιμάνι κλειστό

Με το που έγινε γνωστό το δυστύχημα, οι λιμενεργάτες κινητοποιήθηκαν άμεσα και κράτησαν κλειστό το λιμάνι από τα ξημερώματα της Πέμπτης (στις 5 το πρωί έγινε το συμβάν) μέχρι και την Κυριακή το βράδυ. Η εταιρεία επιχείρησε να παρακάμψει τη συλλογική αντίδραση των εργατών επιχειρώντας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό το Σάββατο. Συγκέντρωσε 65 εργαζομένους στο Χαϊδάρι, τους επιβίβασε σε τέσσερα λεωφορείο και υπό τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων (κλούβες, τροχαία και περιπολικά) τούς πήγε στις εγκαταστάσεις. Εκεί ανέλαβαν δράση τα ΜΑΤ, περικυκλώνοντας τους απεργούς και ανοίγοντας ασφαλή... δίοδο στον εργασιακό χώρο.

Απ’ τους 65 εργαζομένους, καταγγέλλουν οι λιμενεργάτες, «οι μισοί πήγαν για δουλειά με το πιστόλι στον κρόταφο κλαίγοντας και με σκυμμένο το κεφάλι και οι άλλοι μισοί ήταν οι γνωστοί μπράβοι και τα τσιράκια της εταιρείας». Απόδειξη της ανάγκης που υπάρχει για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μόνιμη εργασία, καθώς η τωρινή συνθήκη, με την ανανέωση των συμβάσεων ανά λίγους μήνες, δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να ασκεί πίεση σε όποιον δεν συντάσσεται με τη γραμμή της.

Στην κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς ο αγώνας των λιμενεργατών βρισκόταν στο επίκεντρο. Τα σωματεία και οι οργανώσεις που συγκεντρώθηκαν δήλωναν τη συμπαράστασή τους στα πανό που άπλωσαν και στα συνθήματα που φώναζαν. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων εργατών στην πλατεία Κανάρη, σ’ ένα ιστορικό σημείο αναφοράς για έναν άλλο μεγάλο εργατικό αγώνα για τη βελτίωση των ημερομισθίων το 1923 και κατά τον οποίο επενέβη ο στρατός, με αποτέλεσμα τη δολοφονία 11 ανθρώπων.

Η συνέχεια δόθηκε με συγκέντρωση και ομιλίες δίπλα στο ρολόι του Πασαλιμανιού και ακολούθησε πορεία-μοτοπορεία στα γραφεία του ΟΛΠ, όπου βρίσκεται πλέον και η έδρα της διοίκησης της COSCO από την Ακτή Μιαούλη. Φτάνοντας έξω από τις πύλες των γραφείων, η ομάδα των λιμενεργατών αποσπάστηκε και με τις μηχανές πήγε στις προβλήτες με τα κρουαζιερόπλοια όπου δούλευαν συνάδελφοί τους παρά την πρωτομαγιάτικη απεργία και παρενέβησαν κατά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Οι συγκεντρώσεις ολοκληρώθηκαν με γιορτή και μουσική στις προβλήτες της COSCO, όπου έπαιξαν τραγούδια τα μέλη του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου. Στον χώρο βρέθηκαν οι εκατοντάδες που ήταν και στη συγκέντρωση ή σε αυτές της Αθήνας, ήτοι εργάτες και εργαζόμενοι απ’ όλους τους κλάδους, όπως οι διανομείς της e-food μέχρι επιτροπές αγώνα, όπως εκείνη των πυρόπληκτων απ’ την Εύβοια. Την ίδια, ώρα ο κόσμος κοντοστεκόταν μπροστά στη μία πύλη. Κάποιοι άφηναν λουλούδια.  Ήταν η φωτογραφία του Δημήτρη Δαγκλή, λιμενεργάτη που σκοτώθηκε πριν από έξι μήνες πάλι λόγω ελλειμματικών μέτρων ασφαλείας. Η εικόνα του είχε ξεθωριάσει, η μνήμη όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL