Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
1η Μάη / Εργατική Πρωτομαγιά της ακρίβειας και της φτώχειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

1η Μάη / Εργατική Πρωτομαγιά της ακρίβειας και της φτώχειας

ΕΡΓΑΣΙΑ

Αμεσα μέτρα δημοσιονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα ζητούν "εδώ και τώρα" τα συνδικάτα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας και οι δυσθεώρητες ανατιμήσεις στους λογαρισμούς ενέργειας που κατεδαφίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αύριο Κυριακή και οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα (πλατεία Κλαυθμώνος, 11.30 π.μ.) και σε όλες τις μεγάλες πόλεις δεν θα μπορούσε να μην έχει στην προμετωπίδα των εργατικών διεκδικήσεων τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων για να αποφευχθεί η φτωχοποίηση εργαζομένων και συνταξιούχων.

Επιλογή της κυβέρνησης η φτωχοποίηση

"Το φάσμα συνέχισης μιας μακράς και βίαιης σύγκρουσης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού συμβάλλει στην αύξηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και του ενεργειακού κόστους και στη χώρα μας. Η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού με χρονοκαθυστέρηση είναι υποδεέστερη των αναγκών των φτωχών και ευάλωτων εργαζομένων" σημειώνει η ΓΣΕΕ, προσθέτοντας ότι "οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες".

Η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι, πρώτον, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το 2021 και, δεύτερον, ο πρωθυπουργός "είχε προεκλογικά δεσμευτεί ότι θα είναι διπλάσια των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας, δηλαδή πάνω από 16%. Μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες της αγοραστικής δύναμης τουλάχιστον των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό".

Επαρκής και δίκαιος μισθός

"Απαιτούμε προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το σοκ της ακρίβειας - μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας" αναφέρει στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά του το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, προσθέτοντας στα βασικά αιτήματα της πρωτομαγιάτικης απεργίας και τα ακόλουθα:

* Επαρκής και δίκαιος κατώτατος μισθός, με άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ. Ρύθμισή του μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισή του με πρόσθετους οικονομικούς όρους ως καθολικά κατώτατα όρια προστασίας.

* Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

* Συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές.

* Προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων.

* Κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στον στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων και στην ευελιξία με σκοπό την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και του εργοδοτικού πλουτισμού.

Πρωτομαγιά της ανατροπής

Απέναντι στην αδιαφορία και στον κοινωνικό αυτοματισμό πρέπει να αντιτάξουμε την αποφασιστικότητα που πηγάζει από το δίκιο μας και τη συλλογικότητα που δυναμώνει τη φωνή μας

Του Γιώργου Μυλωνά*

Για τον κόσμο της εργασίας η φετινή Πρωτομαγιά δεν διακατέχεται μόνο από έναν διαχρονικό ιστορικό συμβολισμό. Υπό το βάρος των συσσωρευμένων αντεργατικών νομοθετημάτων, της ακρίβειας και του πολέμου, η απεργία της Πρωτομαγιάς δεν έχει εθιμοτυπικό ή εορταστικό χαρακτήρα.

Αυτή η Πρωτομαγιά είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οφείλει να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους που θέλουν και διεκδικούν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

Οι συνθήκες που επικρατούν είναι εξαιρετικά δυσχερείς, μιας και μόλις την τελευταία χρονιά βιώσαμε:

* Την κατάργηση του οκτάωρου.

* Την κατάργηση ουσιαστικά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

* Την κατάργηση του ΟΑΕΔ και μετατροπής του σε ΔΥΠΑ.

* Την περαιτέρω συρρίκνωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

* Περιορισμό στη συνδικαλιστική δράση και έλεγχο των συνδικάτων.

* Κατάργηση του Δ της ΔΕΗ.

* Περιορισμό του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

* Κατάργηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης.

* Περιορισμό στο δικαίωμα της απεργίας.

* Συρρίκνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

* Συνεχείς αρνητικές παρεμβάσεις στην Παιδεία.

Η ανατροπή των εξελίξεων αυτών αποτελεί όχι μόνο πρόκληση, αλλά και καθήκον όλων των εργαζόμενων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική συγκυρία που το εργατικό κίνημα είναι υποχρεωμένο να αντιδράσει για να μην απαξιωθεί. Με το σκεπτικό αυτό, η Πρωτομαγιά του 2022 πρέπει να γίνει η Πρωτομαγιά της ανατροπής. Απέναντι στην αδιαφορία και στον κοινωνικό αυτοματισμό πρέπει να αντιτάξουμε την αποφασιστικότητα που πηγάζει από το δίκιο μας και τη συλλογικότητα που δυναμώνει τη φωνή μας. Ο αγώνας είναι δύσκολος, αλλά ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι η μοιρολατρία και η ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.

Η ιστορία όλων των αγώνων του εργατικού κινήματος μας διδάσκει ότι όταν παίρνουμε τις εξελίξεις στα χέρια μας, τότε έρχονται νίκες. Το μέλλον μας μπορεί να γίνει καλύτερο μόνο αν συστρατευθούμε όλοι μαζί για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές.

* Ο Γιώργος Μυλωνάς είναι συνδικαλιστής, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας

Στο τέλος της ημέρας εμείς θα είμαστε νικητές

H Εργατική Πρωτομαγιά είναι η μέρα που μας θυμίζει ότι με κόπο, αγώνα και θυσίες στο τέλος της ημέρας ο κόσμος της εργασίας είναι ο μόνος νικητής

Άρθρο εργαζόμενου στα LIDL

Κυριακή 1 Μαΐου, ημέρα ορόσημο για τον κόσμο της εργασίας. Η Εργατική Πρωτομαγιά έχει μείνει στην Ιστορία ως ο εναρκτήριος αγώνας για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων.  Άνθρωποι θυσίασαν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για οκτάωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες. Ήταν Μάιος του 1886 όταν ξεκίνησαν οι πρώτες διαδηλώσεις.

Τότε όπως και σήμερα αυτοί που απολάμβαναν τα κέρδη από τον μόχθο των εργαζομένων προσπαθούσαν να σπάσουν την εργατική εξέγερση με το όπλο που τους δίνει η εξουσία: την καταστολή. Ωστόσο, η μαζική και συλλογική οργάνωση των εργαζομένων αλλά και η ενότητα μαζί με την αλληλεγγύη που είχαν οι άνθρωποι μεταξύ τους δημιούργησαν τη μαχητική αγωνιστικότητα για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς εργασιακής σχέσης, με αποτέλεσμα στο τέλος ο αγώνας και η πάλη της εργατικής τάξης να δικαιωθούν, αφήνοντας έτσι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Μέχρι και σήμερα η Εργατική Πρωτομαγιά είναι επίσημη αργία. Δυστυχώς όμως, τα τελευταία τρία χρόνια ζούμε μια βάρβαρη πολιτική απέναντι στον κόσμο της εργασίας, με μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό να υποτιμούν με τον πιο χυδαίο πλέον τρόπο κάθε έννοια της εργασιακής αλλά και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, με τον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη καταργούν τον βασικό πυρήνα εργασιακής σχέσης, δηλαδή την παροχή εργασίας και την καταβολή μισθού έναντι της παροχής αυτής, μειώνουν περαιτέρω το κόστος εργασίας προς όφελος του εργοδότη, επεκτείνουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μετατρέπουν το πιο δυναμικό κομμάτι τις συλλογικής δράσης, τα εργατικά συνδικάτα, σε εύκολα ελεγχόμενα, υπονομεύοντας έτσι όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Ο δρόμος για την εργοδοτική αυθαιρεσία έχει πλέον ανοίξει με τις μεγάλες κυρίως πολυεθνικές, οι οποίες, παρά τα υπερκέρδη τους, συνεχίζουν να διατηρούν τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα, όταν οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που βάζουν πλάτη όλα τα χρόνια της κρίσης. Πρόσφατο παράδειγμα είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της LIDL, μιας μεγάλης εταιρείας η οποία χαρακτηρίζεται ως «Κορυφαίος Εργοδότης».  Άραγε με ποια κριτήρια και από ποιους;  Όταν αρνείται αυξήσεις μικρότερες του πληθωρισμού που τρέχει στο 9% και επιπλέον παροχές, χρησιμοποιώντας μάλιστα απεργοσπαστικούς μηχανισμούς;

H Εργατική Πρωτομαγιά είναι η μέρα που μας θυμίζει ότι με κόπο, αγώνα και θυσίες στο τέλος της ημέρας ο κόσμος της εργασίας είναι ο μόνος νικητής!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL