Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Οι Αέρηδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Αέρηδες

ΑΕΡΗΔΕΣ

Με το όνομα Αέρηδες καθιερώθηκε να λέγεται το αρχαίο μνημείο που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης Αθηνών, στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα. Η επίσημη ονομασία του είναι Ωρολόγιο του Κυρρήστου και θεωρείται πως το ανήγειρε ο Ανδρόνικος ο Κυρρήστης (ή Κύρρηστος) τον 1ο αιώνα π.χ. Πρόκειται για οκταγωνικό μαρμάρινο κτήριο, χωρίς κίονες, όπου στις ισάριθμες μετόπες του παριστάνονται ανάγλυφοι οι οκτώ κύριοι άνεμοι, εξού και η ονομασία Αέρηδες.

Ακριβώς από κάτω υπήρχαν μάλλον ηλιακά ρολόγια. Στο εσωτερικό του υπήρχε μάλλον υδραυλικό ρολόι για να λειτουργεί τις νύχτες και τις ανήλιες ημέρες.  Έχει δύο θύρες, μία προς Βορρά και μία προς Δύση, και ύψος 13,5 μέτρα. Στη στέγη υπήρχε ανεμοδείκτης ορειχάλκινος σε μορφή Τρίτωνα.

Κατά την πρωτοχριστιανική περίοδο χρησιμοποιήθηκε ως καμπαναριό βυζαντινής εκκλησίας. Κατά τον 15ο αιώνα το μνημείο περιγράφεται από τον περιηγητή Κυριακό Αγκωνίτη ως ναός του Αιόλου.

Μετά την εκκένωση της Αθήνας από τα στρατεύματα του Μοροζίνι και την ανακατάληψή της από τους Τούρκους, το κτήριο αυτό μετατράπηκε σε τεκέ (μουσουλμανικό μοναστήρι) από Δερβίσηδες που είχαν έρθει από διάφορα μέρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εγκαταστάθηκαν σε αυτό. Ήταν ο τεκές του Μπραΐμη.

Ο Γάλλος περιηγητής Κόμης ντε Φορμπέν που επισκέφθηκε την πόλη το 1817 βρήκε το ωρολόγιο του Κυρρήστου να κατέχεται από τους Δερβίσηδες, που διακρίνονταν για την ομορφιά τους και τη σεμνότητα του ήθους τους. Γεγονός πάντως είναι ότι η παρουσία και διαμονή τους στη μνημείο το διέσωσε από ποικίλες καταστροφές. Όταν, αντίθετα, έφτασαν οι Ευρωπαίοι αρχαιολάτρες, αφαιρούσαν και άρπαζαν αρχαιότητες.

Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου επηρέασε αρχιτεκτονικά άλλα κτήρια στην Ευρώπη, όπως στην Αγγλία, την Ιταλία, τη Βόρεια Ιρλανδία κ.λπ.

Από όταν περιήλθε στα χέρια του ελληνικού κράτους συμπεριελήφθη στις αρχαιότητες και στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Ανασκάφηκε πλήρως τον 19ο αιώνα από την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία. Είναι επισκέψιμο από τον Αύγουστο του 2016.

Η συνοικία που αναπτύχθηκε γύρω του ονομάζεται ομοίως συνοικία Αέρηδες. Επί τουρκοκρατίας και επί βασιλείας του  Όθωνα αποτελούσε σπουδαίο κέντρο της Αθήνας με την αγορά της πλατείας Πλατάνου, τον Μεντρεσέ (Ιεροδιδασκαλείο) και κατόπιν φυλακή και τον βαυαρικό στρατώνα.

Αργότερα έγινε η όμορφη, ήσυχη συνοικία που γνωρίζουμε σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL