Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Ιστορίες χωρίς φωνή / Υπάρχουν και ευτυχισμένα γουρούνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες χωρίς φωνή / Υπάρχουν και ευτυχισμένα γουρούνια

ΓΟΥΡΟΥΝΙ

Κι όμως, υπάρχουν και ευτυχισμένα γουρούνια σε έναν κόσμο όπου τα ζώα αυτά γεννιούνται μόνο για να πεθάνουν σε κάποιο σφαγείο. Στο νησί Big Major Cay στις εξωτικές Μπαχάμες, τα λιγοστά γουρούνια που ζουν εκεί παίζουν στην αμμουδιά και απολαμβάνουν το κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά. Τα γουρούνια αυτά είναι οι μοναδικοί κάτοικοι του μικροσκοπικού νησιού με την πυκνή, δασώδη βλάστηση. Εδώ κατοικούν περίπου δώδεκα γουρούνια και κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες σχετικά με το πώς βρέθηκαν εκεί. Κάποιοι λένε πως κολύμπησαν μέχρι το νησί έπειτα από ένα ναυάγιο, άλλοι πως τα εγκατέλειψαν ναυτικοί υπολογίζοντας πως θα επέστρεφαν και θα τα έτρωγαν. Πιο πιθανό πάντως είναι να τα πήγαν εκεί κάποιοι ντόπιοι ώστε να δημιουργήσουν έναν τουριστικό πόλο έλξης. Το νησί των γουρουνιών είναι πλέον ένας γνωστός προορισμός τον οποίο πολλοί τουρίστες επισκέπτονται για να κολυμπήσουν με τα χαριτωμένα αυτά θηλαστικά με τον υψηλότατο δείκτη νοημοσύνης.

Τα έξυπνα γουρούνια γνωρίζουν ότι τα πλοία και τα γιοτ με τουρίστες είναι γεμάτα καλούδια και οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να αντισταθούν στο να ταΐσουν αυτά τα αξιαγάπητα πλάσματα. Στη θέα μιας βάρκας τα γουρούνια ορμούν στο νερό και κολυμπούν στο σκάφος για λιχουδιές. Τα γουρούνια του Big Major Cay θεωρούνται σήμερα μία από τις πιο ξεχωριστές τουριστικές προκλήσεις της Καραϊβικής και αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε οι άνθρωποι να έρθουν κοντά στο πιο αδικημένο ζώο του πλανήτη.  Ένα ζώο που μόλις πρόσφατα κάποιοι μας επέτρεψαν να μάθουμε για την ιδιαίτερη ευφυΐα του, την υψηλή νοημοσύνη και τον βαθμό συνείδησης που διαθέτουν. Ο κύριος λόγος που τα χαρακτηριστικά των γουρουνιών άργησαν να γίνουν ευρέως γνωστά οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός πως τα ζώα αυτά αποτελούν πηγή τροφής για τις δυτικές κοινωνίες, η ηθική των οποίων δεν αποδέχεται συνήθως τη βρώση ζώων με ένα σχετικά υψηλό επίπεδο νοημοσύνης.

Τα γουρούνια είναι τα πιο έξυπνα οικιακά ζώα, εκπαιδεύονται ευκολότερα από τις γάτες, ακόμη και από τους σκύλους. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί πως είναι εξίσου έξυπνα με ένα άνθρωπο 3 ετών.  Έχουν αντίληψη του περιβάλλοντος και αυτογνωσία, είναι από τα λίγα ζώα που έχουν περάσει το τεστ με τον καθρέφτη. Η μνήμη τους είναι μακροπρόθεσμη και μπορούν να υπακούσουν σε μεγάλο αριθμό εντολών. Από μωρά μπορούν να αναγνωρίσουν τη φωνή της μαμάς τους και να ακούσουν και στο όνομά τους από την ηλικία μόλις των δύο εβδομάδων. Οι δεσμοί που διαμορφώνουν τα κάνουν ευάλωτα στην απώλεια και στο αίσθημα του θρήνου. Επίσης, δείχνουν συμπόνια και αλληλεγγύη το ένα στο άλλο, αλλά και σε άλλα είδη. Προσπαθούν να μένουν κοντά στους αγαπημένους τους ακόμη και όταν κοιμούνται, συνηθίζουν να αποκοιμιούνται μουσούδα με μουσούδα και παραμένουν έτσι καθώς ονειρεύονται. Αυτή είναι μια ιστορία που οι πρωταγωνιστές της δεν μπορούν να μας την πουν γιατί δεν έχουν φωνή να την πουν. Ας γίνουμε η φωνή τους.

ΓΟΥΡΟΥΝΙ

Οι αριθμοί του θανάτου

Τα γουρούνια εδώ και δεκαετίες είναι ένα από τα βασικότερα θύματα της βιομηχανίας κρέατος. Μόνο στις ΗΠΑ περίπου 120 εκατομμύρια γουρούνια σφάζονται κάθε χρόνο. Κατά μέσο όρο κάθε Γερμανός καταναλώνει 36 κιλά χοιρινού κρέατος ανά έτος, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να σφαγιάζονται περισσότερα από 56 εκατομμύρια. Το σφαγείο Le Porc Gourmet, ιδιοκτησίας του Grupo Jorge στην Ισπανία, θανατώνει 13.000 γουρούνια την ημέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL