Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Πρωτομαγιά / Αγωνιστικό μέτωπο κατά κυβέρνησης και ακρίβειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτομαγιά / Αγωνιστικό μέτωπο κατά κυβέρνησης και ακρίβειας

ΑΠΕΡΓΙΑ

Με τις αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας θα τιμήσουν την Κυριακή την Εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, παρά το γεγονός ότι η επίσημη αργία μεταφέρθηκε για την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ-ΓΣΕΕ) δίνουν απεργιακό ραντεβού στις 11 το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση λίγο νωρίτερα, στις 10.30, στο Σύνταγμα. Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις: στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η απειλή της φτώχειας

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων να αισθάνεται την απειλή της φτωχοποίησης. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε, κάτω από τη μεγάλη κοινωνική πίεση και απόγνωση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι, να ανακοινώσει αύξηση 7,5% στον κατώτατο μισθό, τα 31 ευρώ καθαρά που θα βάζουν από τον Μάιο και κάθε μήνα οι εργαζόμενοι στην τσέπη τους δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες, καθώς, η αύξηση των 50 ευρώ μεικτά που ανεβάζει τον κατώτατο μισθό στα 713 (613 ευρώ καθαρά) είναι ανεπαρκής. Τα 31 ευρώ τον μήνα, υπολογιζόμενα σε 14 μισθούς τον χρόνο, μπορούν να καλύψουν μισή ρήτρα αναπροσαρμογής σε έναν λογαριασμό ενέργειας…

Καμιά διακοπή στο ρεύμα

Για τον λόγο αυτό οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα ζητούν άμεσα μέτρα δημοσιονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν το κύμα ακρίβειας και οι δυσθεώρητες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας που κατεδαφίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Συγκεκριμένα ζητούν «μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά διατροφής και στα καύσιμα και να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι λόγω αδυναμίας εξόφλησης των εξωφρενικών λογαριασμών».

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι «το φάσμα συνέχισης μιας μακράς και βίαιης σύγκρουσης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού συμβάλλει στην αύξηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και του ενεργειακού κόστους και στη χώρα μας», προσθέτοντας ότι «οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κυβερνητικής επιλογής επιτρέπουν στην ακρίβεια να φτωχοποιήσει κοινωνικές ομάδες».

Επιπλέον, τα συνδικάτα επικεντρώνουν την κριτική τους στο γεγονός ότι οι νέοι εργαζόμενοι που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 2012 δεν θα λάβουν τις πρόσθετες αυξήσεις των τριετιών, καθώς η κυβέρνηση διατηρεί τον μνημονιακό νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι τριετίες θα χορηγούνται (μετά το 2012) όταν η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%.

Στο μήνυμα του ΕΚΑ γίνεται αναφορά σε μια ιστορική ημέρα, που φέτος οι εργαζόμενοι απεργούν εκφράζοντας την εναντίωσή τους σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, στις μειώσεις μισθών και στην καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων την οποία διευκόλυναν τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL