Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ρωσικό φυσικό αέριο / Μέσω τρίτων οι πληρωμές σε ρούβλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσικό φυσικό αέριο / Μέσω τρίτων οι πληρωμές σε ρούβλια

Δεξαμενή με φυσικό αέριο
(EPA/FOCKE STRANGMANN)

Στη λύση της πληρωμής σε ρούβλια μέσω των εταιρειών προμήθειας προσανατολίζονται οι Βρυξέλλες προκειμένου να μην διαταραχθεί η ενεργειακή επάρκεια ενώ την ίδια «λύση» έδειξε και ο Γιάννης Οικονόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πληροφορίες φαίνεται να επιβεβαιώνονται καθώς ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως «όλες οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια». Και είναι η λέξη «απευθείας» που δείχνει τον δρόμο για τον λεγόμενο διπλό λογαριασμό.

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υποστήριξε ότι «είναι τεχνικό το θέμα μετατροπής των ευρώ σε ρούβλια. Εμείς σε ευρώ πληρώναμε, ευρώ θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε. Το πώς αυτά θα μετατρέπονται σε ρούβλια είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποσαφηνιστεί και θα λυθεί».

Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου, αναμένεται κρυπτόμενο πίσω από τις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου, να αποδεχθεί την απαίτηση Πούτιν ακόμα κι εάν δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες κοινή θέση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που έχει προκύψει με την απειλή, μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία, να κλείσει η κάνουλα και σε άλλες «μη φιλικές» χώρες κατά τον Πούτιν όπως είναι και η Ελλάδα.

Η λύση που φαίνεται ότι τελικά θα επιλεγεί προβλέπει ότι οι εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου  θα πληρώσουν σε ευρώ σε λογαριασμό στην Gazprombank και στη συνέχεια η τράπεζα θα κάνει τη μετατροπή του νομίσματος σε ρούβλια και θα μεταφέρει το ποσό της πληρωμής σε δεύτερο λογαριασμό. Στη χώρα μας η προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου γίνεται μέσω της ΔΕΠΑ, της Μυτιληναίος και της Προμηθέας Gas. Η επόμενη πληρωμή της ΔΕΠΑ προς την Gazprom είναι προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου ενώ των άλλων δυο εταιρειών το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL