Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
ΕΔΣΝΑ / Ακριβότερη και η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΔΣΝΑ / Ακριβότερη και η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική

ΧΥΤΑ

Προβληματισμός επικρατεί στους δημάρχους της Αττικής αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική που θέλει να επιβάλει η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), καθώς δεν φαίνεται να μειώνονται τα τιμολόγια στις περιπτώσεις δήμων που καταγράφουν καλές επιδόσεις στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Το ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ.

Ηδη οι πρώτες αντιρρήσεις στην κοστολόγηση διαχείρισης απορριμμάτων έχουν καταγραφεί με κάποιους δήμους να ζητούν από τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ να κάνει σωστή μέτρηση του όγκου απορριμμάτων που εισάγεται στην εγκατάσταση της Φυλής και ακολούθως σωστή χρέωση. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την εισήγηση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων ανέρχεται για το 2022 στα 53,16 ευρώ ανά τόνο.

Την ίδια ώρα, το υπερβολικό κόστος διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική δεν φαίνεται να κατεβαίνει και βέβαια η αντιπεριβαλλοντική πρακτική της ταφής απορριμμάτων συνεχίζει να υφίσταται. Αυτό, άλλωστε, αποκαλύψαμε χθες από τις σελίδες της ΑΥΓΗΣ αναφορικά με τους σχεδιασμούς του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, καθώς στο εγκεκριμένο κείμενο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) προβλέπεται διπλασιασμός της χωρητικότητας της προσωρινής χωματερής στα 8.000.000 κυβικά μέτρα που υποτίθεται χρειαζόταν για τη μεταβατική φάση μέχρι το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Για «καραμπινάτη λαθροχειρία» καταγγέλλει την διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής το Δυτικό Μέτωπο, υπογραμμίζοντας ότι «το επικαιροποιημένο κείμενο του ΠΕΣΔΑ έκρυβε στα ψιλά γράμματα κι άλλη έκπληξη για τους κατοίκους της δυτικής πλευράς της Αττικής». Με την επισήμανση ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής λειτουργεί ως «μαριονέτα συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων» και πως υπογράφει «ό,τι τους πλασάρουν αυτοί που λυμαίνονται τον ΕΔΣΝΑ σε μόνιμη βάση», το Δυτικό Μέτωπο εξηγεί ότι από το «δικαίωμα προαίρεσης», που διπλασιάζει τη χωρητικότητα της προσωρινής χωματερής σε 8.000.000 κυβικά μέτρα, «η μόνη κερδισμένη είναι η ανάδοχη κοινοπραξία του ΗΛΕΚΤΩΡΑ, που θα τσεπώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ».

«Η υποτιθέμενη μεταβατικότητα των νέων δραστηριοτήτων στη Φυλή αποδεικνύεται ένα τεράστιο ψέμα» τονίζει το Δυτικό Μέτωπο και καταγγέλλει τη διοίκηση Πατούλη ότι: «Όσα κι αν διατυμπανίζουν για επικοινωνιακούς λόγους για ‘πράσινη’ διαχείριση και για ‘κυκλική οικονομία’, η προσήλωσή τους στα σύμμεικτα, στην καύση και, ταυτόχρονα, στη συνέχιση της ταφής των απορριμμάτων δεν κρύβεται». «Επεκτάσεις, πανωσηκώματα, νέοι ΧΥΤΑ, αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων, μονάδα βιοαερίου, μονάδα στραγγισμάτων, Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης έχουν όλα ανατεθεί σε κοινοπραξίες του ΗΛΕΚΤΩΡΑ» υπογραμμίζει το Δυτικό Μέτωπο.

Παράλληλα, το Δυτικό Μέτωπο επισημαίνει ότι «η εκτόξευση του κόστους διαχείρισης θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των δημοτικών τελών προκειμένου να αποσβεστούν οι δαπανηρές επενδύσεις των εγκαταστάσεων καύσης και να εξασφαλιστούν τα εργολαβικά κέρδη για τις επόμενες δεκαετίες». «Δεν μας φτάνει η ακρίβεια στο ρεύμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, δεν φτάνει που πληρώνουμε το τέλος ανακύκλωσης στα συσκευασμένα προϊόντα που αγοράζουμε, θα χαρατσωθούμε επιπλέον για να χρηματοδοτήσουμε ένα σύστημα που εμποδίζει την πραγματική ανακύκλωση!» καταλήγει το Δυτικό Μέτωπο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL