Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Απορρίμματα / Επεκτείνεται και η προσωρινή χωματερή στον ΧΥΤΑ Φυλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απορρίμματα / Επεκτείνεται και η προσωρινή χωματερή στον ΧΥΤΑ Φυλής

ΧΥΤΑ

Αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη σε σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του για ενίσχυση της ανακύκλωσης και οριστική παύση της ταφής σύμμεικτων στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή. Τα ενδιαφέροντα ευρήματα εντοπίζονται στο κείμενο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), που εγκρίθηκε προ ημερών από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, και αναφέρει ότι επεκτείνεται η χωρητικότητα του τελευταίου χώρου υγειονομικής ταφής στη Φυλή.

Αλλάζουν, λοιπόν, τα δεδομένα της τελευταίας απόφασης της διορισμένης από τον Γ. Πατούλη Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ. Αρχικά, με απόφαση επί διοίκησης Δούρου προβλεπόταν να διαμορφωθεί ένα ενδιάμεσο κύτταρο για τη μεταβατική φάση διαχείρισης απορριμμάτων, που θα υποδεχόταν απορρίμματα συνολικής χωρητικότητας 4.000.000 κυβικών μέτρων. Αυτό το ενδιάμεσο κύτταρο θα είχε διάρκεια ζωής «τουλάχιστον διετή», όπως αναφερόταν στην απόφαση της 1ης Αυγούστου 2019, προκειμένου να υποδέχεται σύμμεικτα απορρίμματα. Το δε κόστος κατασκευής θα ανερχόταν στα 2,5 εκατ. ευρώ. Αργότερα, επί διοίκησης Πατούλη, με ανάθεση στην κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.-WATT A.E. το ίδιο έργο θα κοστολογηθεί στα 5,1 εκατ. ευρώ.

Στο εγκεκριμένο, όμως, ΠΕΣΔΑ προβλέπεται ότι «στον ΧΥΤΑ Φυλής υλοποιείται έργο για τη μεταβατική διαχείριση, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή νέων κυττάρων υγειονομικής ταφής χωρητικότητας τουλάχιστον 4.000.000 κυβικά μέτρα με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 4.000.000 κυβικά μέτρα και την υλοποίηση μεταβατικών υποδομών για τη διαχείριση ποσότητας 20.000 τόνων αστικών στερεών αποβλήτων ανά έτος». Αυτή η αναφορά για το δικαίωμα προαίρεσης και άρα επέκταση της χωρητικότητας των νέων κυττάρων συνιστά άλλη μια περίτρανη απόδειξη ότι η ταφή απορριμμάτων δεν θα πάψει άμεσα στην περιοχή της Φυλής και πως η μεταβατική φάση στη διαχείριση απορριμμάτων κάθε άλλο από μεταβατική είναι.

Κύριος άξονας η καύση

Παράλληλα, ενώ η προοπτική έως το 2030 είναι η μικρότερη κατανάλωση λόγω φθίνουσας πορείας του πληθυσμού και ταυτόχρονα η στοχοθεσία από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ανακύκλωση είναι ακόμη πιο υψηλή, η διοίκηση Πατούλη δεν σχεδιάζει το ΠΕΣΔΑ με κύριο άξονα την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών, αλλά με άξονα την καύση σύμμεικτων απορριμμάτων.

Με έτος βάσης το 2019, που η παραγωγή αστικών στερεών αποβλήτων για τους κατοίκους της Αττικής, μόνιμους και εποχικούς, αντιστοιχούσε στους 2.198.746 τόνους, ενώ για το 2030 με μικρότερο πληθυσμό η παραγωγή απορριμμάτων θα αντιστοιχεί στους 2.068.810 τόνους. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η υποχρέωση για ανακύκλωση των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων είναι τουλάχιστον σε ποσοστό 65% κατά βάρος μέχρι το 2025 και 70% κατά βάρος μέχρι το 2030. Παράλληλα, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προβλέπεται ο περιορισμός του ποσοστού ταφής απορριμμάτων στο 10% με ταυτόχρονη παύση λειτουργίας των χώρων υγειονομικής ταφής έως το 2030.

Αντί, λοιπόν, ο Γ. Πατούλης να συντάξει ένα ΠΕΣΔΑ που να δίνει προτεραιότητα στην ανακύκλωση και την εκτροπή από την ταφή απορριμμάτων, στο κείμενο αναφέρεται ότι «τα χαμηλά ποσοστά ταφής, κάτω του 10%, μέχρι το 2030 θα επιτευχθούν σε συνδυασμό με ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων αστικών αποβλήτων και των δευτερογενών (απορριμματογενών) καυσίμων». Με αυτόν τον τρόπο ορίζει ως προτεραιότητα τη δημιουργία μονάδων καύσης απορριμμάτων, αποτρέποντας επί της ουσίας την ανακύκλωση.

Για το μόνο που φαίνεται να επενδύει ο Γ. Πατούλης είναι η χωριστή διαλογή βιοαποβλήτων, που μπορούν να μετατραπούν σε κομπόστ, όμως υποβαθμίζει πολύ τις προσπάθειες για οικιακή κομποστοποίηση. Ενώ θέτει ως στόχο για τη χωριστή διαλογή βιοαποβλήτων από τον καφέ κάδο για το 2025 τους 309.592 τόνους, που αντιστοιχεί στο 37% του συνολικού όγκου και το 2030 στους 340.524 τόνους, που αντιστοιχεί στο 42%, η οικιακή κομποστοποίηση υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχεί στο 2% και 3% για το 2025 και το 2030.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL