Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Μίντια / Μητρώο Περιφερειακού Τύπου ετοιμάζει η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μίντια / Μητρώο Περιφερειακού Τύπου ετοιμάζει η κυβέρνηση

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Την καταγραφή των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου μέσω της δημιουργίας μητρώου βάζει μπρος η κυβέρνηση προκειμένου, όπως φαίνεται, να προχωρήσει στην ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου. Μολονότι το ύψος του προγράμματος ενίσχυσης και ο ορίζοντας εφαρμογής του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, το μητρώο αποτελεί μια διαφανή και ορθολογική εκκίνηση, σε αντίθεση με την αυθαιρεσία της «λίστας Πέτσα» προ διετίας.

Το Μητρώο έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης-Επικοινωνίας (η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό) μέσω εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ) του Δημοσίου. Μέσω της εφαρμογής (gov.gr) οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έντυπων περιφερειακών και τοπικών μέσων ενημέρωσης καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, με προθεσμία 40 ημερών, τη δήλωση στοιχείων επιχειρήσεων έντυπων μέσων ενημέρωσης. Τα στοιχεία που ζητούνται, ποσοτικά και ποιοτικά (όπως π.χ. τζίρος, κόστος μισθοδοσίας, κυκλοφορία, αριθμός εργαζομένων, εξοπλισμός κ.λπ.) πρόκειται να αξιοποιηθούν για τη στήριξη του περιφερειακού Τύπου. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η στήριξη στον περιφερειακό αλλά και τον εθνικό Τύπο θα κινηθεί γύρω από δύο άξονες: την επιδότηση της εργασίας (ασφαλιστικές εισφορές) και τη χρηματοδότηση της τεχνικής στήριξης των εφημερίδων (από εξοπλισμό έως προγράμματα κατάρτισης).

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) Γ. Κατσαΐτης τηρεί στάση αναμονής: «Η δημοσίευση της πλατφόρμας είναι ένα πρώτο βήμα για την οργάνωση του μητρώου των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου. Αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης, την κατανομή των πόρων τους, αλλά και την αποτροπή να μετατραπούν αυτοί οι πόροι στήριξης σε πολιτικό χρήμα. Χρειάζεται ορθολογισμός και διαφάνεια».

Η ίδρυση Μητρώου Ενημερωτικών Μέσων ή Μητρώου  Έντυπων Μέσων ήταν από τα βασικά αιτήματα του ΣΗΠΕ προς την κυβέρνηση, ζητώντας μάλιστα να καταχωρούνται η απασχόληση, η κυκλοφορία και η ιστορικότητα των εφημερίδων. Ο σύνδεσμος ζητάει πρόγραμμα στήριξης των εφημερίδων της περιφέρειας όχι συμπτωματικό, αλλά με στρατηγικό χαρακτήρα, ώστε να αντιμετωπίζονται και οι επιδιώξεις χειραγώγησής του.

Ενώ αναμένεται το πρόγραμμα στήριξης για τον περιφερειακό Τύπο, το πιθανότερο από πόρους της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και όχι νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι με ΚΥΑ θα προβλέπεται επιδότηση για αθηναϊκό και περιφερειακό Τύπο, η οποία θα καλύπτει το 2% του τζίρου που οφείλουν να καταβάλλουν οι εφημερίδες στον ΕΔΟΕΑΠ, για την επικούρηση του προσωπικού τους για το έτος 2020-2021.  Όσοι έχουν καταβάλει την οφειλή εννοείται ότι θα χρηματοδοτηθούν με 2%, σύμφωνα με το προηγούμενο, της περιόδου 2017-2020. Νομοθετική ρύθμιση για θέματα Τύπου και ενισχύσεων αναμένεται περί τα τέλη Μαΐου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL