Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.3°C35.8°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.5°C35.5°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
32.0°C37.0°C
2 BF 32%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.8°C31.1°C
2 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
32.9°C32.9°C
0 BF 35%
Θανάσης Κουκάκης / Η κατάχρηση εξουσίας στην περίπτωσή μου εκθέτει το Μέγαρο Μαξίμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θανάσης Κουκάκης / Η κατάχρηση εξουσίας στην περίπτωσή μου εκθέτει το Μέγαρο Μαξίμου

ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Η διπλή παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τις μεθόδους που μετέρχονται επί Μητσοτάκη οι κρατικές υπηρεσίες και τα οικονομικά συμφέροντα προκειμένου να αντλούν κρίσιμες πληροφορίες.

Καλύπτετε πολλά χρόνια και επιτυχημένα το οικονομικό ρεπορτάζ. Θεωρείτε πως η δημοσίευση κάποιου συγκεκριμένου θέματός σας προκάλεσε τις παρακολουθήσεις;

Το ερώτημά σας είναι εύλογο. Αλλά δεν μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα σε αυτό. Διότι δεν μπορώ να ξέρω ποιο από όλα τα θέματα που ερευνούσα μεταξύ της περιόδου Ιουνίου - Αυγούστου 2020 και Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2021 ενδιέφερε την ΕΥΠ και όσους εισηγήθηκαν και αποφάσισαν την παρακολούθησή μου. Συνολικά, όλη αυτή την περίοδο, ερευνούσα θέματα που καταδείκνυαν τον τρόπο που συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ευνοούσαν το διακεκριμένο οικονομικό έγκλημα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα για την κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών, η αλλαγή της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος και την αποδέσμευση εγκληματικού προϊόντος, αλλά και οι ευνοϊκές διατάξεις για όσους έχουν διαπράξει κακουργηματική φοροδιαφυγή.

Η άρση του απορρήτου από την ΕΥΠ έγινε για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Μοιάζει εξαιρετικά παράδοξο να θεωρεί κάποιος πως η αποκαλυπτική δουλειά ενός δημοσιογράφου αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας...

Και μάλιστα ενός οικονομικού συντάκτη, θα πρόσθετα. Ξέρετε, με έχει απασχολήσει αυτές τις ημέρες γιατί η υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ προχώρησε στην παρακολούθησή μου. Γιατί η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου υπέγραψε τη σχετική εντολή. Δεν ξέρω εάν υπήρχε ειδικό ενδιαφέρον για κάποιες από τις τραπεζικές υποθέσεις που ερευνούσαμε το 2020 ή εάν το καλοκαίρι του 2021 θορυβήσαμε κάποιους ρωτώντας για τις συμβάσεις που σχετίζονται με το εκπαιδευτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας ή για την εξέλιξη του διαγωνισμού για τις ταυτότητες ή για τη γενναιόδωρη πρόσβαση που δίνει, στον αναπτυξιακό νόμο, η κυβέρνηση σε ξένους επενδυτές αμφίβολης προέλευσης και προϊστορίας. Μιλάμε για απλή δημοσιογραφική εργασία, που δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την «εθνική ασφάλεια».

Σας κάλυψαν τα σχόλια και οι απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το ζήτημα;

Οι απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου έδειξαν αμηχανία και νευρικότητα. Ειδικά ο τρόπος που προσπάθησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε τον Μάρτιο του 2021 ad hoc για να εμποδίσει την ΑΔΑΕ από το να μου γνωστοποιήσει την παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ. Η κατάχρηση εξουσίας στην περίπτωσή μου είναι τόσο μεγάλη που εκθέτει ολόκληρη την κυβέρνηση και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε την αυθαιρεσία της κυβέρνησης και το πόσο δυσανάλογο ήταν το να νομοθετήσει για να αποκρυβεί η παρακολούθησή μου. Ακόμη, η Κομισιόν επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για να προστατεύονται όσοι παρακολουθούνται από κρατικές υπηρεσίες, ειδικά όταν αυτό δεν δικαιολογείται. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν απολογείται για όσα έχουν γίνει, η στάση του κ. Οικονόμου, ως εκπροσώπου αυτής της κυβέρνησης, είναι προβληματική και νομικά και ηθικά.

Μεγάλα μέσα ενημέρωσης έχουν αποσιωπήσει πλήρως το θέμα των παρακολουθήσεών σας.

Εγώ είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από τη στάση της ΕΣΗΕΑ, των διεθνών ενώσεων Τύπου και των ελληνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης για το πόσο προσεκτικά έχουν καλύψει την υπόθεση της παρακολούθησής μου. Και ευχαριστώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές, για τις τοποθετήσεις τους. Για όσους δεν θεωρούν το θέμα σημαντικό και δεν το καλύπτουν ή το καλύπτουν επιλεκτικά, θέλω να πω πως η υπόθεση της διπλής παρακολούθησής μου είναι ζήτημα που αφορά τη Δημοκρατία και τη δημοσιογραφική λειτουργία. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Εάν σήμερα δεν υπάρξει συμπαγής αντίδραση, η αυθαιρεσία του κράτους και των εκάστοτε κυβερνώντων θα μεγαλώσει.

Σκεφτήκατε κάποια στιγμή να κάνετε πίσω και να μην αποκαλύψετε πτυχές των ρεπορτάζ σας, όταν υποψιαστήκατε πως σας παρακολουθούν;

Ποτέ. Δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Το μόνο που μου προκάλεσε ανησυχία είναι η ασφάλεια της οικογένειάς μου, της συζύγου και της κόρης μου. Τίποτε άλλο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL