Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος / Διέταξε έρευνα για τον ιερέα που έδιωξε τρανς γυναίκα από συσσίτιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος / Διέταξε έρευνα για τον ιερέα που έδιωξε τρανς γυναίκα από συσσίτιο

ΙΕΡΕΑΣ ΠΛΑΤΗ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εντολή για τη διενέργεια έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος για την πρωτοφανή ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε άνεργη τρανς γυναίκα από τον ιερέα του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου της Καλλιθέας. Στο μεταξύ, η υπόθεση έχει πάρει και τον δρόμο της δικαιοσύνης ύστερα από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ιερέα ο φορέας Red Umbrella Athens, στον οποίο απευθύνθηκε η γυναίκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κάθε άνθρωπος είναι πρόσωπο και ως πρόσωπο αποτελεί εικόνα του Θεού» αναφέρει σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Η Εκκλησία μας όχι μόνο αυτές τις Άγιες ημέρες αλλά κάθε ημέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, κάθε στιγμή, αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, κάθε αδελφό μας που δοκιμάζεται, ανεξαρτήτως οιασδήποτε διάκρισης είτε αυτή αφορά στο φύλο του, είτε στη φυλή του, είτε στο χρώμα του, είτε στο θρήσκευμά του, είτε στις πεποιθήσεις του. Χωρίς να τον επικρίνει και χωρίς να τον στιγματίζει. Κάθε κληρικός της Εκκλησίας μας οφείλει να είναι διάκονος του Θεού και όλων των ανθρώπων» τονίζει.

Σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση ήταν ωστόσο η συμπεριφορά του καταγγελλόμενου ιερέα, ο οποίος μόλις διαπίστωσε το βιολογικό φύλο της τρανς γυναίκας όταν προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα προκειμένου να παραλάβει φαγητό από το συσσίτιο της ενορίας, την έβρισε χυδαία, την έδιωξε από το συσσίτιο και αρνήθηκε να την ξαναδεχθεί.

«Όταν ο συγκεκριμένος ιερέας αντιλήφθηκε πως πρόκειται για μία τρανς γυναίκα, αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο συσσίτιο, βρίζοντάς τη με τον χειρότερο τρόπο. Ο ιερέας είπε στη γυναίκα πως δεν είχε γνώση ότι σιτιζόταν στην ενορία και πως αν το γνώριζε, δεν θα επέτρεπε να της δώσουν φαγητό νωρίτερα. Ανάμεσα στις χυδαίες ύβρεις, ο ιερέας είπε στη γυναίκα πως “ξέρει ότι τα κονομάει”, και πως “δεν έχει οικονομική ανάγκη”, καλώντας τη να πάει να κάνει “αυτή τη δουλειά που ξέρει”», τόνισε στο news247.gr η δικηγόρος του φορέα Red Umbrella Athens Αγγελική Σουγλέ, στον οποίο απευθύνθηκε η γυναίκα.

Με τη βοήθεια του φορέα, κατατέθηκε μήνυση κατά του ιερέα στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικού Εγκλήματος στη ΓΑΔΑ. «Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να απευθυνθούμε και στα αστικά δικαστήρια, αλλά και στα αρμόδια όργανα της Εκκλησίας», είπε η Αγγελική Σουγλέ, τονίζοντας πως «πρόκειται για μια καθαρά τρανσφοβική επίθεση κατά της γυναίκας».

Η δικηγόρος του φορέα Red Umbrella Athens, μιλώντας στο thepressproject.gr, τόνισε πως «υπάρχει βίντεο στο οποίο ο συγκεκριμένος παπάς της επιτίθεται. Της έλεγε να βγάλει τα βυζιά και να ξανάρθει, την αποκαλούσε άνθρωπο του διαβόλου, της έλεγε να γίνει πουτάνα για να βγάλει λεφτά, ενώ ισχυρίστηκε ότι όσα λέει είναι η “γραμμή” της Ιεράς Συνόδου, η οποία όπως αναφέρει ο ίδιος έχει απόφαση ότι η εκκλησία αποδέχεται τους γκέι και τους καλεί σε μετάνοια αλλά όχι τα τρανς άτομα».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το ότι οι γυναίκες που εργάζονταν στη διανομή του φαγητού στο συσσίτιο, έδωσαν φαγητό στην τρανς γυναίκα κρυφά «μην τυχόν και τις πάρει είδηση ο παπάς, διότι θα τις σκοτώσει». Επίσης, Μάλιστα, ένας άνδρας που σιτίζεται στον ναό έσπευσε να την υποστηρίξει, με αποτέλεσμα ο ιερέας να αρχίσει τις απειλές και εναντίον του.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL