Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Κορωνοϊός / Πρόωρη χαλάρωση μέτρων στις εκκλησίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Πρόωρη χαλάρωση μέτρων στις εκκλησίες

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την άρση και των τελευταίων περιορισμών, καθώς ο Θάνος Πλεύρης σφύριξε το… τέλος της πανδημίας από την Πρωτομαγιά. Ωστόσο, χθες δημοσιεύτηκε το τελευταίο ΦΕΚ πριν τη χαλάρωση, το οποίο ορίζει το πλαίσιο που θα οδηγηθούμε μέχρι την κατάργηση όλων των περιορισμών.

Συγκεκριμένα, τα κέντρα διασκέδασης θα συνεχίσουν να λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Προβλέπεται υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και πιστοποιητικού νόσησης κατά την είσοδο των πελατών, ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

Οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους. Επίσης, στην εστίαση παραμένει ο διαχωρισμός εσωτερικών - εξωτερικών χώρων. Οι κλειστοί χώροι λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, ενώ οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

Προβλέπεται απολύμανση των καταλόγων και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής. Στους εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται και οι ανεμβολίαστοι με βεβαίωση αρνητικού ελέγχου PCR ή rapid test.

Πάντως, η κυβέρνηση ήταν πιο ελαστική στον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών, όπως άλλωστε έχει αποδείξει και στο παρελθόν. Κι αυτό γιατί όλοι οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε όλους τους χώρους λατρείας και προσευχής, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό τους. Καλούνται, ωστόσο, να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ κορωνοϊού (PCR ή rapid). Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους που λειτουργούν.

Βέβαια, δεν αρκούν μόνο οι αποφάσεις, καθώς μένει οι -έστω και λίγες- ρυθμίσεις για τις εκκλησίες να εφαρμοστούν. Όμως, τα πεπραγμένα των τελευταίων δύο χρόνων δεν προκαλούν αισιοδοξία για την τήρηση των κανόνων περιορισμού της διασποράς του ιού. Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων από κορωνοϊό αφορά τις ηλικίες που συρρέουν στους χώρους λατρείας, δηλαδή των 60 και άνω…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL