Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / «Επιταχυνόμενη η μείωση της εκλογικής επιρροής της ΝΔ»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / «Επιταχυνόμενη η μείωση της εκλογικής επιρροής της ΝΔ»

Ηλίας Νικοκαλόπουλος, Νίκος Σβέρκος και Άγγελος Σεριάτος

Συστηματική και επιταχυνόμενη χαρακτήρισαν τη μείωση της εκλογικής επιρροής της ΝΔ, ο ομότιμος καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος και ο υπεύθυνος πολιτικών ερευνών της Prorata, Άγγελος Σεριάτος, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο Web Tv του avgi.gr με τον Νίκο Σβέρκο.

Ο Αγγ. Σεριάτος έκανε λόγο για μια σειρά από άστοχες επιλογές της κυβέρνησης και «ανεπιτυχή διαχείριση καταστάσεων» όπως η πανδημία, το περιστατικό αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη και τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, με αποκορύφωμα τη σημερινή ακρίβεια σε βασικά αγαθά και προϊόντα.

«Οι πυρκαγιές και η κακοκαιρία “Ελπίδα” τραυμάτισαν σημαντικά την εικόνα του επιτελικού κράτους» σημείωσε ο κ. Σεριάτος προσθέτοντας ότι «η ακρίβεια ανοίγει διαφορετικές δυνατότητες στο επίπεδο του εκλογικού ανταγωνισμού».

«Από το καλοκαίρι και μετά η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε ένα θετικό δείγμα» σημείωσε ο Ηλίας Νικολακόπουλος ο οποίος κληθείς να σχολιάσει το δημοσκοπικό εύρημα σύμφωνα με το οποίο από την κυβερνητική φθορά, δεν κερδίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κερδίζει, σημείωσε ότι «όσο το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα διατηρείται, έστω και μειούμενο είναι δύσκολο ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει από την φθορά της ΝΔ».

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπεύθυνος πολιτικών ερευνών της Prorata επεσήμανε ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα αφορά σε έναν αρνητικό συναισθηματισμό που καταγράφεται, σύμφωνα με την πρόσληψη της πραγματικότητας από τους ερωτώμενους, ανεξάρτητα από το τι πραγματικά ισχύει, ως «δημαγωγικές προσλήψεις», «δημαγωγικό ύφος», «αλαζονεία» ή «εχθρότητα απέναντι στην παράδοση/πατρίδα».

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι ως αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα ορίζεται ο συναισθηματικός αρνητισμός απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως απότοκο του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου το οποίο χρονικά ξεκινά το 2012 και οφείλεται κυρίως σε θεσμικούς παράγοντες.

Παράλληλα ο Αγγ. Σεριάτος σημείωσε ότι δημοσκοπικά εντοπίζεται τάση εξασθένισης της απογοήτευσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ «από αριστερά» και παραμένει, μειούμενο, «από δεξιά και από το κέντρο».

«Το βασικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ξαναδημιουργήσει την αίσθηση της ρεαλιστικής ελπίδας» σημείωσε ο Ηλ. Νικολακόπουλος, ενώ σύμφωνα με τον Άγγελο Σεριάτο οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι οι ευθύνες για τα κυβερνητικά λάθη «δεν διαχέονται γενικά σε εξωγενείς παράγοντες όπως οι διεθνείς εξελίξεις ή τους «δημοσιονομικούς περιορισμούς», αλλά αποδίδεται από τη μεγάλη μερίδα του κόσμου αποδίδονται στην ίδια την κυβέρνηση .

Δημοσκοπήσεις

Αναφερόμενοι στις δημοσκοπήσεις και στη έλλειψη εμπιστοσύνης που καταγράφεται στον κόσμο, ο Ηλ. Νικολακόπουλος σημείωσε ότι καθώς η πολιτική ταυτότητα των ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πριν από το 2000, αυτό δημιουργεί ασταθές περιβάλλον για δημοσκοπικές ανιχνεύσεις.

Παράλληλα, ο Αγγ. Σεριάτος υπογράμμισε και τον αρνητικό ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ των οποίων η «δίψα για ψαλίδες που ανοιγοκλείνουν» δημιουργεί την αίσθηση ότι οι δημοσκοπικές εταιρίες μπορούν να προβλέπουν. Ωστόσο όπως σημείωσε ο ίδιος οι δημοσκόποι δεν προβλέπουν αλλά καταγράφουν τάσεις.

Επιπρόσθετα, ο υπεύθυνος πολιτικών ερευνών της Prorata αναφέρθηκε και σε ένα τμήμα των ψηφοφόρων το οποίο αποφασίζει την τελευταία στιγμή.

Τέλος, όσον αφορά σε ενδεχόμενες θεσμικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν με στόχο τον μεγαλύτερο έλεγχο για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, ο Ηλ. Νικολακόπουλος σημείωσε ότι είναι «πολύ δύσκολο να φτιαχτεί σύστημα ελέγχου των δημοσκοπήσεων» καθώς οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις είναι υπαρκτές.

Ο κ. Σεριάτος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι είναι «σημαντικό να επικαιροποιήσουμε τα εργαλεία μας», επισημαίνοντας ότι η συστηματική μη συμπερίληψη ομάδων πληθυσμού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα ενώ είναι γνωστό ότι οι τηλεφωνικές έρευνες «δεν πιάνουν τις μικρότερες ηλικίες, επιμένουμε σε αυτές».

Παράλληλα εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε πέντε περίπου χρόνια οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις θα δίνουν μη αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα, ανέφερε το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου έχουν σταματήσει, καθώς το 60% του πληθυσμού περίπου, δεν διαθέτει σταθερό τηλέφωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL