Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
ΕΜΠ / Σάλος με τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια διδάσκοντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΜΠ / Σάλος με τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια διδάσκοντα

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Φωτογραφία αρχείου (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ο φοιτητικός σύλλογος της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ καταγγέλλει σε ψήφισμά του ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια αλλά και παρενοχλήσεις από το μέλος ΕΔΙΠ της σχολής και ζητά την άμεση απομάκρυνσή του από τη Σχολή και την πλήρη παύση των διδακτικών καθηκόντων.  Παράλληλα οι φοιτητές ζητούν την καταδίκη του συγκεκριμένου καθηγητή από τους καθηγητές και συνεδρίαση της Συγκλήτου της Σχολής ώστε να συζητηθούν τα περιστατικά και να «παρθούν αποφάσεις».

Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές σχόλια του συγκεκριμένου καθηγητή έχουν οδηγήσει φοιτητές σε σημείο να φεύγουν κλαίγοντας από τα εργαστήρια που διδάσκει ή και να μην πηγαίνουν σε αυτά για να μην έρθουν αντιμέτωποι με την συμπεριφορά του. Μάλιστα όπως τονίζουν, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα, δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες ανέφεραν περιστατικά. Σχόλια όπως «εσύ έχεις ωραία περιφέρεια θα πας μπροστά», «Εσύ δεν είσαι άξια να γίνεις μηχανικός, παντρέψου κάποιον πλούσιο», «Εσύ είσαι Αλβανός, πρέπει να είσαι και εργατικός», «Ξέρετε οι κοπέλες να βάζετε βαζελίνη στον ογκομετρικό κύλινδρο» κλπ.

Ο φοιτητικός σύλλογος τονίζει ότι η συγκεκριμένη πρακτική του μέλους ΕΔΙΠ «ξεπερνά κάθε προηγούμενο και κάθε όριο ανοχής από την πλευρά των φοιτητών και δεν μπορεί να συνεχίσει να διδάσκει στη σχολή, καθώς η συμπεριφορά αυτή αποτελεί τομή και όργιο αυθαιρεσίας».

«Δε χωράει καμία ανοχή μέλος του καθηγητικού και γενικώς διδακτικού προσωπικού εκμεταλλευόμενο τη θέση του να προχωράει σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, βγαλμένες από μαύρες εποχές όπου τα ρατσιστικά σχόλια, η υποτίμηση σε φοιτητές και οι επιθέσεις απέναντι τους ήταν κανονικότητα» υπογραμμίζουν οι φοιτητές.

Τέτοιες συμπεριφορές, τονίζουν οι φοιτητές «απαντώνται και ξεριζώνονται μόνο μέσα από τη δράση του φοιτητικού συλλόγου». Τόσο καιρό, σημειώνουν, η Πρυτανεία και το Τμήμα έκλειναν τα μάτια τους, αφήνοντας τον συγκεκριμένο να συνεχίζει να έρχεται σε επαφή με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και να διδάσκει κανονικά στο εργαστήριο.

Αναλυτικά το ψήφισμα του Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγους Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ:

Απόφαση φοιτητών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL